Не е предвиден спад на потреблението на ток и цените растат

ДКЕВР: Цената за пренос не може да се намали
Обновена: 8 апр 2013 15:30 | 8 апр 2013 11:53, Веселина Йорданова
49
Не е предвиден спад на потреблението на ток и цените растат
Снимка: архив, Булфото

Няма много възможности за намаление на цената на тока за момента, стана ясно от думите на Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР пред БНР.

Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки, уточни Харитонова. Цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа, която трябва да бъде в нормално състояние.

Още по темата

Зелената добавка е определена от Комисията в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение. Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата.
Харитонова обясни, че до новия регулаторен период от 1-ви юли може да се отмени поне за износ кафявата добавка, свързана със задължително изкупуване на енергията от когенерациите. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС, каза тя. Това обаче може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от топлофикациите и заводски електроцентрали.

Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1-ви юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление към сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат, подчерта Евгения Харитонова.

Тя коментира и въпроса за Наредбите, за което бяха започнати процедури срещу България във връзка с либерализирането на енергийния пазар. Наредбите са готови и тази седмица ще бъдат публикувани в Държавен вестник, обяви Харитонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
boklyciiiiiiiiiiiiiiiii smat za vas *** .
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евгения Харитонова Председател на ДКЕВРЕвгения Харитонова Председател на ДКЕВРЕлектроинженер, завършила висше образование в ТУСофия.Участвала е в управлението на проектите по заеми на НЕК ЕАД от международни финансови институции Световна банка, Европейска инвестиционна банка, програма ФАР. Един от създателите на ДКЕВР през 1999 г
39
0
 
1
 
! Отговори
Агент на СвБанка преди 11 години
Евгения Харитонова Председател на ДКЕВРЕлектроинженер, завършила висше образование в ТУСофия.Специализирала в областта на управлението в икономиката и енергетиката в УНСС и A.T Karney (Дания) и Академията за международна икономика (Германия), енергийно регулиране в Университета на Бат (Великобритания), управление на инфраструктурни проекти (Световна банка).Целият й трудов стаж е в областта на енергетиката, като е започнала в "Техенерго" ЕАД и впоследствие в НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД. Участвала е в редица научни проекти, свързани с развитието на електроенергийната система на България
38
0
 
1
 
! Отговори
Едисон преди 11 години
Ами кътилите трябва да си вземат СТАНДАРТНИТЕ комисионни..Тоест при по-ниско потребление по-високи цени. Все едно да умножаваш 1х2 или 2х1 - комисионната пак си е = 2.А някой *** няма ли да се сети че такива високи цени ПРАВЯТ ЦЯЛАТА НИ ИКОНОМИКА НЕКОНКУРЕНТНОСПОСОБНА и от това са заинтересовани големите чужди производители...ТАКИВА ПОВИШЕНИЯ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАЦИЯТА!
37
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 11 години
Явно МИРНИТЕ ПРОТЕСТИ не дават резултат при наглите , алчни крадци. Трябва друг подход ,принуждават ни да хванем " КАМЪНИ И ДЪРВЕ" !и по тъпите им тикви.
36
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 11 години
До кога ще си противоречат тия крадци? Говори се от една страна да пестим ,от друга "спаднало потреблениено" и трябвало да се увеличи цената.Това говори само за едно: увеличеното потлребление им носи по- големи печалби , защото цената е изкуствено завишена.
35
1
 
10
 
! Отговори
пенсионерка преди 11 години
Днес отидох за пенсията си. Пенсионер съм от 6 години и пенсията ми е увеличена с 8 лв. е, БЛАГОДАРЯ! Отново лъжи. Половината от парите са ги спестили някъде катилите крадливи! НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ! *** долна крадлива пасмина. Не искам смърта им искам да живеят с моята пенсия.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе аз ще ви ... мамицата на вас в парламента и ДКЕВР...
33
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Спадато на потреблението не е само у нас, а и в страните, в които сме изнасяли.Всички вече си имат собствени мощности, само руските агенти агитират за още един топуз за българската икономика във вид на втори АЕЦ.
32
0
 
3
 
! Отговори
до 35 анонимен преди 11 години
През последните 4 години има най-много фалирали фирми.Така ,че разковничето е защофалираха и защо най-малко има инвестиции през последните 4 години и защо отново искатда бъдат във властта ,след като България е най зле от ЕС.Е НИЩО НАЛИ ЧАКАМЕ ПАРИ ОТЕВРОПА,ГОЛЯМА РАБОТА ,ЧЕ ЗА НАРОДА НЕ НАПРАВИХА НИЩО.Всъщност направиха-направо го РАЗБИХА ОТ ВСЯКЪДЕ.
31
0
 
8
 
! Отговори
111 преди 11 години
докато народа не само не се вдигнем. но и не обесим публично такива другари и друГарги,ограбващи ни нагло повече от 20 години и обсняващи ни още по нагло какво може и какво не положението ни няма да се подобри
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямаме работещи предприятия ей тука е разковничето за ниското потребление. А защо нямаме такива трябва да отговорят политиците ни и най вече тези, които не управляваха последни.
29
0
 
7
 
! Отговори
абсурди без край преди 11 години
за зелената добавка...виновен Закона, за кафявата добавка...ЕСНо наистина това вече е излагация..."Не е предвиден спад на потреблението на ток "!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Госпожо Харитонова , явно не ви стига умствения потенциал да решите един елементарен проблем , или може би не искате!На тези ваши обяснения се смеят и децата.Законите са за това , да се спазват или да се нарушават!Никой в България не спазва законите камо ли ДКЕВР!Винаги има вратички , да не кажа цели портали!Мислете , защото "улицата" ще ви изрита с камъни от властта!
27
1
 
5
 
! Отговори
дрън-дрън преди 11 години
Извинете, някой може ли да ми обясни как произвеждаме ... почти 3 пъти повече ток, отколкото потребяваме и защо ни е другият , след като дори не го изнасяме? Профан съм в областта...
26
1
 
10
 
! Отговори
elisaveta.do преди 11 години
Иначе ще продължим да се лутаме в лабиринта на неразбираеми такси, макси, цени, централи, миксове и ала-бала докато оскотелите българи не съборят и парламента накрая, защото с български заплати не могат да се плащат европейски цени за енергия.
25
2
 
5
 
! Отговори
elisaveta.do преди 11 години
решението може да се търси само във външни екперти, всички български са май разпокъсани или политически обвързани, не дай си боже икономически обвързани, а най-страшното ще е да са направо некомпетентни. Не само трябва да стабилизират сегашната енергийна система, но и да направят проучвания на потреблението със статистики с данни за доходите за нагласите на населението, с прогнози за бъдещото потребление и да начертаят и стратегия за развитие на енергетиката следващите поне 15 години.
24
0
 
15
 
! Отговори
osata преди 11 години
"Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат, подчерта Харитоновa."Това обяснява манипулираните сметки на тока за консумираната през декември 2012 г. ел. енергия. Защото при намалената консумация и невъзможност да увеличат цената на тока /в края на годината/, чрез манипулация на електромерите изкуствено завишиха количеството консумирана ел. енергия.Това изказване на госпожата е индиректно признание за манипулацията на ел-рите.
23
0
 
23
 
! Отговори
elisaveta.do преди 11 години
Ами то само при монополите го има това - свръхпроизводството да води до повишение на цената вместо да е обратното както при нормалните стоки и пазари. Имаме един излишък от енергия, който няма къде да се продаде, но централите имат да плащат инвестиции, заплати, суровини, ала бала, откъде да си ги покрият освен от по-висока цена, неслучайно преди ден казаха, че се плаща 25000 на час на централите само за да не работят.
22
0
 
14
 
! Отговори
Mitko преди 11 години
Тези агнешки майки написаха нова политикономия на капитализма - при спад на потреблението да се вдига цената. Направо давайте нататък:"коментарът е изтрит поради обиди, псувни до девето и осемнайсто коляно и т.н..."

Спонсорирани публикации