Пробно електронно гласуване още за президент?

Премиерът Борисов присъства на среща с ГЕРБ, РБ и ПФ в НС
16
Пробно електронно гласуване още за президент?
Снимка: flickr

Електронното гласуване, макар и пробно, може да стане факт още на президентските избори през есента. Това съобщи шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, след среща в парламента с ръководството на групата на ПФ, на която дойде и премиерът Бойко Борисов.

Срещата е била заради притесненията на патриотите как ще продължи приемането на поправките в Изборния кодекс след обществения отзвук от въвеждането на задължителния вот по тяхно настояване.

Още по темата

Борисов пък изслушал депутатите и оставил решенията в ръцете на законодателите, както му е редът.

Според Цветанов с електронното гласуване на вота за държавен глава през септември ще се даде възможност да се направи анализ, да се промени законодателството и на следващи парламентарни избори вече да се зачита като реален дистанционния вот.

Той обяви, че ангажимент на правителството е да организира експерименталното гласуване, а не на парламента.

Цветанов смята, че с дистанционния вот българите зад граница също ще бъдат улеснени при упражняване на правото си на глас.

Забраната за провеждане на социологически проучвания по време на кампания ще падне, стана ясно още след срещата.

Според Цветанов напълно реално е през лятото да се проведе референдум, който да съдържа и въпроса за задължителното гласуване, защото макар и да е факт е възможно някои партии да го атакуват пред Конституционния съд.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък коментира, че е много доволен от поправките в Изборния кодекс, особено след като днес беше прието и искането им секции зад граница да се разкриват само в дипломатическите ни представителства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Отлично!!! преди 8 години
Треската започна да тресе малките партии - електронно са вън от парламента и мноооого далече от властта!!! А ,ако има почтени българи,може и родина да си завъдим!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някой да каже в колко държави в ЕС има електронно гласуване - в две - Естония и Франция. Във втората - експериментално, само за хората гласуващи извън Франция.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА Е НЕДОПУСТИМО!!!!ОТИШЪЛ СИ ДА ГЛАСУВАШ НА МЯСТО И НЕМОЖЕ ДА ИС ПУСНЕШ ПЛИКА ТРЯБВА ДА НАТИСНЕШ БУТОН ТА ПОСЛЕ МАШИНАТА ДА ТЕ ИЗЛЪЖЕ 100000000000000000-00 ПЪТИ!!!В СИМПСЪНС АНИМАЦИЯТА ХОУМЪР ОТИДЕ НА ТАКИВА ИЗБОРИ И КОЛКОТО ПЪТИ НАТИСНЕШЕ, ЧЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ЕДИНЯ ТОЛКОВА ПЪТИ МАШИНАТА МУ ДАДЕ, ЧЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ДРУГИЯ!!! :DDDDDDDDDПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА ЩОМ БУДАЛИСОВ ФИНАНСОВИЯ РАЗПИСПИК ПЪЛЕН НА БЪЛГАРИЯ ВЛЕЗ 4 МИЛИАРДА НОВИ ЗАЕМИ ОЩЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО
6
0
 
6
 
! Отговори
ЗАБЛУДЕН преди 8 години
Колкото е сигурно електронното банкиране - толкова и гласуването. Оня ден писаха даже как крадат електронни подписи. Да питат тия със скиминг устройствата да им обяснят как стоят нещата
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласуването трябва да е САМО ЕЛЕКТРОННО !!!Так ще можеш да гласуваш дори да си на почивка, командировка или за гъби или просто ако не искаш да пилееш време да се редиш с бабички пред секцията.Който не може да гласува по този начин, значи има степен на олигофрения и е неделиктоспособен.Истинските манипулации и фалшификации стават при ръчното гласуване.След като има електронно банкиране, значи, че има технологии с достатъчно висока степен на сигурност.
4
1
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
вече няма да печата фалшиви бюлетини в КОСТОНБРОД. Направо ще е заложено в програмата
3
0
 
5
 
! Отговори
100 МИЛИОНА преди 8 години
лапна Малкия Мук от НДСВ да направи Е-правителство. Опашките пред чиновниците и рушветите станаха по-големи
2
1
 
6
 
! Отговори
АХМЕД и АЙШЕ в ИЗМИР преди 8 години
знаят ли къде са бутоните
1
1
 
6
 
! Отговори
А РОБОТ ПРЕЗИДЕНТ преди 8 години
Вече си имаме такъв. Защо ни е още един "човек от Америка"

Спонсорирани публикации