Мюсюлманите в Германия се страхуват за живота си. Но защо?

Серия от бомбени заплахи срещу джамии разтревожи мюсюлманите
Обновена: 30 юли 2019 13:52 | 28 юли 2019 09:55, Красимир Ангелов
228
Мюсюлманите в Германия се страхуват за живота си. Но защо?
Снимка: Reuters

Серия от бомбени заплахи срещу джамии разтревожи мюсюлманите в цяла Германия. Представители на ислямските съюзи в страната призовават за повече закрила от властите. Според тях, държавата не взема достатъчно мерки, пише в свой материал DW.

На Нурхат Сойкан ѝ е дошло до гуша. След като през юли бяха отправени заплахи за бомбени атентати срещу джамиите в Изерлон, Вилинген-Швенинген и Мюнхен, както и срещу централната джамия на турско-ислямското сдружение "Дитиб", през последните дни  се получиха бомбени заплахи и срещу джамиите в Дуисбург, Манхайм и Майнц.

49-годишната юристка Нурхат Сойкан е говорител на Координационния съвет на мюсюлманите (КСМ) в Германия. Основаното през 2007 г. сдружение обединява четирите най-големи ислямски организации в Германия - Централният съвет на мюсюлманите в Германия, Турско-ислямския съюз по религиозните въпроси "ДИТИБ", Ислямския съвет на Германия и Обединението на ислямските културни центрове.

За Сойкан подновните заплахи са достатъчно основание за спешен призив към германските власти: "Мюсюлманите изпитват голяма несигурност. Държавата е длъжна да предприеме мерки за изграждане на доверие", заяви Сойкан. Федералната република е отговорна за това всички хора да могат да упражняват религията си без страх и насилие: "Нашето общо съжителство е застрашено, а с това и демокрацията. Това е неприемливо", смята юристката.

Председателят на Координационния съвет на мюсюлманите Айман Мазек също не крие притесненията си от проявите на насилие спрямо мюсюлмани. За него е ясно, че ислямофобията и анти-мюсюлманските настроения са се увеличили драстично. "Почти всяка седмица има атаки и осквернявания на джамии”, казва той.

Увеличава се и агресията срещу хора: "От 2017 година, когато започна да се води статистика за ислямофобските нападения срещу хора и институции, атаките, водещи до телесни повреди, са нараснали ."Вредите са много по-тежки, а броят на необявените случаи вероятно е много по-голям, тъй като полицията и съдебната система все още не са достатъчно чувствителни по тази тема". Освен това много мюсюлмани не подават оплаквания в полицията.

Предубеждения срещу мюсюлманите

Официалните данни подкрепят тезите на Мазек. Според Германското министерство на вътрешните работи през 2017 г. са регистрирани общо 1075 престъпления, класифицирани като ислямофобски. Нападенията над джамии са 239. Засега още няма официални данни за 2018 година. Въпреки това от изнесените предварителни числа се вижда, че през 2018 г. броят на жертвите се е увеличил  - до септември миналата година ранените при ислямофобски атаки са 40 души. През 2017 г., за същия период, те са 27, а за цялата година - общо 32.

Докъде стигат резервите на обществото спрямо мюсюлманите, показва и традиционното изследване на фондация "Фридрих Еберт", което се провежда от 2006 г. насам. Една от целите му е да провери разпространението на десните екстремистки нагласи в Германия. Наред с това се сравняват и предразсъдъците спрямо различните групи от населението. Резултатите сочат, че почти всеки пети участник в анкетата дава негативна оценка за мюсюлманите.

Няма постоянна полицейска защита

Предвид тези числа едва ли е изненадващо, че някои джамии сами са започнали да вземат мерки срещу заплахите, обяснява Мазек. В някои общности са въведени допълнителни проверки на безопасността, подобрен е контактът с полицията, както и осведомеността на гражданското общество, така че да се предотврати игнорирането на престъпленията.

Въпреки всички тези мерки, едно нещо е ясно: понастоящем няма постоянна полицейска защита за джамиите. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви по този въпрос следното: "Религиозните институции могат да представляват цели за терористични нападения. Ако има доказателства за опасност, защитата ще бъде засилена."

Въпреки това на фона на неотдавнашните бомбени заплахи Нурхан Сойкут не е доволна от тези изявления: "Заплахата е подценена, а призивите ни за повече защита на джамиите не бяха изпълнени". За щастие, бомбените заплахи не се осъществиха. Въпреки това, при сегашните обстоятелства мюсюлманите изпитват известни притеснения, когато посещават джамиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да строим джамии. ...Във всички градове и села.
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки има право да си вярва в каквото иска и в когото иска,важното е,дали човек е добър и какви добри качества има.
153
0
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Нека ги защитават европейските либерали арабите-мюсюлманите, така само ще наливат сила в организации, като Бригада 18! Които рано или късно ще излезнат на светло с една немалка маса последователи. Арабите трябва да се интегрират, а ако не да си отиват по родните места.
152
1
 
4
 
! Отговори
asdf преди 4 години
НА който не му харесва може да си ходи обратно.
151
3
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
По Статистически данниВ Европа Има 52 000 000 ( петдесет и два милиона ) Мюсюлмани ХА-ХА-ХА-ХААААААААААХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
150
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами щом се чувстват заплашени, да си вървят по държавите и да живеят спокойно там. И да кажат колко нападения, не заплахи!! са извършени от мюсюлмани срещу невинни граждани. Да отговори полицията защо не защити собствените си граждани от нашествениците, а се правят на ощипани и замитат престъпленията на мюсюлманите.
149
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би защото някой от тях бутат деца под влака на гарите други се самовзривяват и за това.
148
1
 
37
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Четем в новините как африкански дивaк е блъснал 8-годишно германско дете под влака - явно го е направил защото е чувствал заплаха за живота си !!! Мястото на талибаните е в Талибания, а не в Европа !!! Довличат се тук, държат се нагло, вършат престъпления, най-вече срещу европейските жени, въвеждат нагло собствените си маймунски правила в чуждите държави - а после се чувствали "заплашени" и искат СПЕЦИАЛНА защита - платена от хората, които тероризират ???
147
0
 
33
 
! Отговори
Каквото повикало, преди 4 години
това и отвърнало! Кой им е виновен, че исляма е идиологическа религия, а не вярване в Бог. Щом исляма действа агресивно, ниминуемо ще има отпор, а може и да се появи нов Хитлер!?
146
0
 
22
 
! Отговори
Разбира се преди 4 години
, че стават все по-нагли и агресивни.....VW нали ще се на.дупи на турците... Алчните за печалба не вдигат поглед по-високо от носа си или не ги интересува нищо друго...
145
0
 
26
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
А християните,не се ли страхуват ???? Както мюсюлманите,така и християните се страхуват от бомбени атаки !!! Всеки нормален човек иска да живее без страх и в спокойна среда и общество!!!! Има хора,които настройват едни срещу други,хората с различни вярвания!!! Но едно е важно,че всички сме хора и трябва да си помагаме и да няма омраза !!!Има ли омраза,ще има и вражди !!!
144
1
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
А християните,не се ли страхуват ???? Както мюсюлманите,така и християните се страхуват от бомбени атаки !!! Всеки нормален човек иска да живее без страх и в спокойна среда и общество!!!! Има хора,които настройват едни срещу други,хората с различни вярвания!!! Но едно е важно,че всички сме хора и трябва да си помагаме и да няма омраза !!!Има ли омраза,ще има и вражди !!!
143
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както се казва - ами вие започнахте....
142
2
 
30
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Мюсюлманите да си стоят в мюсюлмански държави.германия не е такава.
141
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само джамиите следва да бъдат унищожени, а и цялата логистика по докарването и развъждането на тези в Европа. Всички еврейски организации работят в полза на заличаването на европейците. От облъчване на студенти и ученици с догмите на мултикултурализма, та до организираното прехвърляне на мигранти през Средиземно море. Като целта е да се изличи бялата нация като основна пречка за установявяне на световно правителство. Даже вече не си крият намеренията.
140
2
 
38
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Да се унищожат джамиите, и няма проблем...
139
1
 
59
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Кой задържа насила мюсюлманите, ето има държави, като Пакистан, Иран, Афганистан, Саудитска Арабия, Либия, Судан, Индонезия, Бангладеш, Катар, ОАЕ, Кувейт, Сирия, Турция. Извинявам се ако съм пропуснал другите супер държави. СА е подходяща там е и МЕКА и МЕДИНА.
138
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лек анализ на лицемерието на камиларите. Значи така, когато те се чувстват заплашени в копторите, от които идват, те прекосяват половин свят, за да отидат в Европа. Но когато в Европа се чувстват заплашени, те не бягат никъде. Напротив, искат да останат и да има репресии срещу белите европейци. Редовното мюсюлманско позьорство. И след това са учудени, че ги мразят. Учудващото е, че са все още живи.
137
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
прословутите думи на Меркел ,,ще се справим,, с тези думи се изложи пред Германския народ
136
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли цяла Статия копира от сайта на Дойче веле , а иначе германския Тероризъм си го има още от RAF и последните сега NSU които гърмят на живо , вижте за повече информация в гугъл за каква сензация става въпрос

Спонсорирани публикации