Целта на турската операция в Сирия: Да няма кюрдска държава

За успеха на операцията е нужна финансова подкрепа отвън
10 окт 2019 18:45, Елка Василева
83
Целта на турската операция в Сирия: Да няма кюрдска държава
Снимка: Reuters

Турската армия предприе сухопътна военна операция в Северна Сирия, след като по-рано в сряда нанесе въздушни удари по кюрдски позиции. Според официалните изявления на Анкара ходовете ѝ са насочени срещу кюрдски милиции, смятани от нея за терористични заради връзките им с ПКК и групировката „Ислямска държава“.

Според журналиста Тайфур Хюсеин неофициалната цел на турската военна операция е да се предотврати създаването на кюрдска държава и да се укрепят вътрешнополитическите позиции на президента Реджеп Ердоган.

„Официалната версия, която се споменава и от управляващите в Турция, е да бъде създадена зона за сигурност, където да бъдат заселени 2 милиона сирийски бежанци. Всички те се намират в Турция, но официално в страната според статистиката има 3,6 млн. сирийски бежанци. Неофициално сред управляващите в Турция се говори за това, че трябва да бъде пресечен пътят за евентуалното създаване на бъдеща велика кюрдска държава“, каза журналистът Тайфур Хюсеин пред БНР.

Още по темата

„Може би съществената цел на Ердоган и управляващите в Турция е вътрешнополитическа. Не трябва да се забравя, че Ердоган преди няколко месеца претърпя сериозно поражение, губейки на местните избори най-големите градове мегаполиси – Истанбул и Анкара, плюс Измир. Нещо, което не се беше случвало по време на неговото управление“, припомня журналистът.

„Един вид, наказвайки онези кюрди, които са в Северна Сирия, наказанието е насочено и към вътрешнополитическите противници на Ердоган в лицето на прокюрдската партия Демократична партия на народите (ДПН), която бе основният инициатор за положението на Ердоган“, добави той.

Какви са рисковете, които поема Ердоган

„За да има успех военната операция, със сигурност трябва да има международна подкрепа, най-вече финансова. Защото, за да бъде населена тази част, въпросната зона за сигурност, с 2 милиона сирийски бежанци, според разчетите, които са направени, са необходими около 30 млрд. долара. Без външно финансиране това е невъзможно“, каза Хюсеин.

„Тази идея на Ердоган, на този етап, е неосъществима, следейки каква е реакцията на международните партньори на Турция. Защото половината от въпросните 2 млн. сирийски бежанци, които трябва да бъдат населени в тази част, според плановете трябва да бъдат заселени в селища, които в момента съществуват. Но за половината от тях е необходимо да се създадат нови селища, което изисква много сериозно финансиране“, обясни журналистът.

Има ли основание за опасение България

„Да се надяваме, че за България опасност няма, имайки предвид, че въпросният военен конфликт се ограничава на този етап между двете съседки Турция от една страна и реално управляващите Сили за защита на народа в Северна Сирия и въпросът излиза на преден план повече като етнически“, смята Хюсеин.

Ще бъде ли ограничена териториално офанзивата

„Със сигурност офанзивата ще бъде ограничена, защото самата операция става със съгласието на САЩ, които контролират точно тази част на Сирия. И от тук нататък изходът и докъде ще стигне самата офанзива зависи изцяло от договорките, които ще водят турският и американският президент. Но и двамата имат във вътрешнополитически план доста сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени. И тези вътрешнополитически проблеми биват решени на изнесена територия извън техните страни“, каза Тайфур Хюсеин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да видим сега... Значи в Сърбия не може да защитава земите си и каубоите я бомбардираха, за да я разпокъсат и създадат Косово. За сметка на това, Турция тръгва на война с "терористи" с цел да предотврати разпокъсването си и създаването на кюрдска държава, което за всички е ок. Да, от ЕС пискат, Иран се оплакват, Русия викат "не е хубаво така", но никой не е тръгнал да бомбардира мирното население на Турция. НАТО и ЕС са в предсмъртна агония и края на световната полиция е близо.
67
0
 
2
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Бойко даде 2 милиарда за самолетчета, които ще станат след 5 години. Турция ли няма 30 милиарда да си разкара бежанците! Защо трябва някой да помага ? На нас помогнаха ли ни да си купим самолетчета ?
66
3
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До KubilayМоже някои турци/фанатици от Анадола/ да са лягали пред танковете, но си спомни за Одрин.Зашо се кичиш с монголско име? Монголите са ви разбили.Също като гърците които смятат Александър за грък, а той ги е смазал.Ненормалници.История?Нямате даже азбука, а османският турски език 70% персийски и алабски думи?! Кой е бил по-цивилизованият.Българският език е бил книжовен в Източна Европа /така се оформят славянските езици/, а в Русия цели 8 века. Руският възниква на българска основа!
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KubilayПревратът беше постановка дирижирана от властта.Как си обяснявате фактът че няколко пъти превратаджийски бойни самолети уж щяли да свалят бойнгът на Ердоган заедно със самият него на борда и все се отказвали в последният момент?Един път нямали патрони ама имали ракети,втори път нямали ракети ама имали патрони и трети път имали и патрони и ракети ама само прелетяли страшно покрай "врагът" и после си кацнали и всичко си казали.Това не звучи особено сериозно прилича на театър,нали?
64
1
 
1
 
! Отговори
дон преди 4 години
До Анонимен До НАЛИ ИМА КЮРДИСТАН....Тогава и ти си заминавай за анадола,скъсен.....
63
12
 
2
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 50:))))"Идваме от Алтай и помитаме всичко по пътя си"Хе хе това го разказвай на децата си.Всъщност бягате от Алтай защото монголите са ви набили канчетата а когато стигате тук приемата исляма за да ви разрешат да останете.Тези героични писания ги разказвай другаде
62
3
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Хахаха нямало петрол в Кюрдистан А петролните полета в Хасака какво са според теб????
61
6
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 4 години
Ти не си в час с политиката! Ердоган никога не може да победи кюрдите в партизанска война....ама кво да ти обяснявам
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!!Русия няма приятели, тъй че няма какво да предава. Говорим за страни де, в тоя сайт има достатъчно приятели на Русия.
59
6
 
9
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Нека да я прати ама тая смешна войска такъв бой ше яде, че свет ще им се завие! Тия войничета по 60 кила с на..рани *** много пердах ше ядат от балканците! Но първо ще ги опердашат кюрдите
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е безцелна, а кюрдска държава разбира се ще има.
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердухан що не каза днес кюрдите колко войници са утепали, щото всеки ден ще се увеличава броя
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иде друга вьлна.Така ся другарки и другари за да спасим юргана от огьня не е достатьчно да преименуваме пкк и сьс там кво беше.Ся от тази вечер нататък признаваме половината от вас за пкк терористи другата половина демократи и да живей труда ура.
55
5
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Едно съществено нещо, по което САЩ и Русия се различават е това, че Русия никога не предава приятелите си.САЩ предадоха кюрдите. Факт !Съветвам всички русофоби и американофили хубаво да гледат какво се случва с кюрдите и ... да мислят за себе си.Един прекрасен слънчев ден ще осъзнаят, че и те са изоставени от американците, защото американците имат вечни интереси, но не и вечни приятели.
54
14
 
4
 
! Отговори
освобождението преди 4 години
Ердоган после да прати войската към България заради Смяната на Имената при Живковия режим , Османските турци в България трябва да бъдат освободение , вас вече ви освободиха Русия
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 54 Лъжеш се,в Сирия има малко петрол,а в севера хич!Целта е в района които е окупиран от турците ,да бъдат заселени 2млн.сирийски бежанци.Ердоган под зона за сигурност ,точно това разбира ,арабите там да са мнозинство!
52
10
 
7
 
! Отговори
Deutschland преди 4 години
Целта е петрола на Кюрдите Другите глупости които Ердоган дрънка са пропаганда.Това е ясно на цял свят С изключение може би на наивните немци които се оставиха на турчина да ги изиграе с имигрантите. А скоро и завод ще му построят и ще му стабилизират разклатената икономика
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердо гони населениеИ как разбра да не би да са дошли вече по границата ни, както когато тия терористи прочистваха.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Риват ли терористите и подкрепителитеим риват и още ще риват
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що е то про турски сирийци? И защо Ердо гони население, за да отвори място за тях? Единствените които не посетиха конференцията за примирение, защото така са омазани, че дори непримиримите групи от сирийската многонационална и мултирелигиозна държава, щяха да се обединят срещу присъствието им.И защо не се коментира, че точно тези са в основата на грабежа на сирийски петрол. Ердо цоцаше петрол и въртеше далавера с оръжие и провизий за терористите. И запада го знаеше и мълчеше.И пак мълчи