Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът

Още не е ясно какви ще са последствията за Русия
Обновена: 3 сеп 2020 22:16 | 3 сеп 2020 22:15, Нели Христова
176
Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". А това прави случаят му още по-сериозен, отколкото беше. Още повече - ще увеличи подозрението, че Русия е замесена в нападението, въпреки че многократно отрича това.

Още по темата

"Новичок" означава "новобранец" на руски. Названието се отнася за група синтетично произведени нервнопаралитични вещества от СССР в лаборатории в Узбекистан преди разпадането на съюза през 1991 г.

Но сега Западът смята, че от 1991 г. до днес "Новичок" се е превърнал в смъртоносно средство за покушения, което трудно би могло да бъде открито. То се използва главно от ГРУ, а агентите използват различни техники за прилагането му, като да пръскат с него дръжки на врати например. Веществото може да се използва както в течна, така и в твърда форма.

През 2018 г. двама агенти отравят руския дезертьор Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Местният жител Доун Стърджис впоследствие почина след като се докосна до съдържанието на изхвърлената бутилка парфюм, използвана за прикриване на нервнопаралитичния агент.

Западът реагира остро на тази атака. Европейските държави изгониха близо 20 руски дипломати и шпиони, което бе силен удар за разузнавателните органи на Москва. Дори агентите, които оперираха под дълбоко прикритие във Великобритания и за които Кремъл вярваше, че не са засечени дори от МИ-5, бяха принудени да напуснат страната.

Но тази реакция бе в ярък контраст със съвсем леката реакция на британското правителство, когато Александър Литвиненко бе отровен през 2006 г. След мъчителната му смърт в лондонска болница от отравяне с радиоактивен полоний, разследването се проточи с години, а двамата руснаци, заподозрени за атаката, останаха на свобода в Русия.

Критиците смятат, че именно липсата на силна реакция от Запада е насърчила Кремъл да търси сметка на онези, които се считат за държавни предатели, на чужда територия.

Алексей Навални не е човек, който има малко врагове. Като енергичен борец срещу корупцията, той натрупа милиони млади последователи, но също така ядоса онези хора, чиито нечестиви действия бяха изложени в популярните му видеоклипове. Броят на онези, в правителството и в бизнеса, които биха го отстранили от публичното пространство е значителен.

Но "Новичок", за разлика от естествено срещащите се токсини, които могат да бъдат рафинирани от продукти, намиращи се в провинцията, не е нещо небрежно приготвено от аматьори.

Това е военно химическо оръжие, което насочва подозрението единствено и само към руската държава. И въпреки че Навални бе отровен на руска земя, а не в страна, която е членка на НАТО, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "сега има въпроси, на които може да отговори само и единствено Русия". Британските власти също обявиха, че ще си сътрудничат с колегите си от Германия, за да има последствия за онези, които използват химически оръжия. От Белият дом в САЩ обявиха, че ще държат отговорни онези, които са виновни за атаката.

Бившият офицер от британската армия и експерт по химическите оръжия Хамиш дьо Бретън-Гордън от години предупреждава, че използването без последствия на химически оръжия срещу бунтовници и цивилни в населените райони от режима на Башар Асад в Сирия изпраща опасен сигнал, пишат от BBC.

Председателят на британския парламентарен комитет по отбрана, депутатът Тобиас Елууд, написа в Twitter: "Русия / Новичок - отново. Тест за Запада за това как колективно ще отговарям."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕМЦОВ.....ЛИТВИЕНКО....БЕРЕЗОВСКИ ....СКРИПАЛ...Полисковская ....всичките американски агенти. Като се амортиpизрат до толкова, че носят по-малко дивиденти на господарите си от парите, които господарите им и плащат, ликвидират ги. Така хем се отървават от тях, хем от смъртта им правят пропагандни скандали в своя полза.Историята показва - ВСИЧКИ американски агенти свършват по този начин.Това е случая и с Нахални, така ще бъде и с наследника му.
103
3
 
5
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ТОЗИ БЪЛВОЧ Е НАСОЧЕН СРЕЩУ СЕВЕРЕН ПОТОК 2САЩ ОПИТВАХА КАКВО ЛИ НЕ САЩ ГО ОТРОВИХА НАВАЛНИ САЩ ПОДКУПВАТ ГЕРМАНСКИ ДЕПУТАТИ ЗА ДА ИСКАТ СЕВЕРЕН ПОТОК 2 ДА БЪДЕ ОТКАЗАН ОТ МЕРКЕЛ НАВАЛНИ ИМА 1% ИЗБИРАТЕЛИПУТИН НЕ Е ЛУД ЗА ДА СИ НАВЛИЧА БЕЛЯ ЗАРАДИ НАВАЛНИ ДА ЖИВЕЕ ЦРУ НА САЩ
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРУ"Злобно, некадърно джудже", а не забелязваш собствената си злоба, която просто блика от теб.Колкото до джуджето, приятелю, това е един от случаите, когато размерът няма абсолютно никакво значение. Тук трябват други неща, главните от които са акъл и кураж. Не се ли питаш защо въпреки несъмнено великанския ти ръст, още не са те избрали за президент? Но ти не се отчайвай. Ще се намери и за теб поприще. Например в някоя градина да береш круши. Там ръстът действително е от значение.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците трябва да са полудели да тровят човека- като им спрат газта и вълненията ще започнат щото валута откъде? По- скоро България е теста какво ще стане в Русия и как да пуснат мухата с корупцията и олигарсите. Не, че го няма това, но доведено до абсурд от пропагандата кара населението да се побърква.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новичок?!?Поредния пропаганден бълвоч на западната пропаганда!Ако е отровен с това БОВ би трябвало зениците му да са свити максимално. Но при постъпване в болницата не е бил със вити зеници. Тоест, имаме ЛЪЖА!Вчера Лукашенко официално заяви, че тяхното разузнаване подслушало и записало телефонен разговор между Берлин и Варшава, в който се обяснява как да направят номер на Меркел, като изкарат Навални отровен и да попречат на Путин да подкрепя Белорус. До дни щял да публикува записа.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не било ясно какви ще са последствията за Русия.Тя, Русия, доколкото знам, мечтае за последствия. Затова само се чуди кого да отрови..
98
6
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
СЕВЕРОАЗИАТСКАТА ДИВАШКА КОЧ-НА .....никога не трябва да се допуска сред цивилизационната общност !!!! ЖАЛКИ .....нещастни ЛЪЖЛИВИ НЕКАДЪРНИ ДИВАЦИ ....и да убият човек...им трябват няколко опита !!!!!! До сега жертви на злобното некадърно ДЖУДЖЕ - НЕМЦОВ.....ЛИТВИЕНКО....БЕРЕЗОВСКИ ....СКРИПАЛ...Полисковская ....123 + разследващи ЖУРНАЛИСТИ.....ген. ЛЕБЕД ...и още 20 + генерали - противници ...3 руски ДИПЛОМАТИ...и т.н...и т.н
97
2
 
3
 
! Отговори
откритие преди 3 години
Нов подобрен вариант на Новичок и се казва Путичок.
96
5
 
2
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 3 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
95
8
 
7
 
! Отговори
Х преди 3 години
Поредната политическа жертва на Путин кагебиста, която вече ще му излезе през носа.
94
7
 
15
 
! Отговори
Kreti преди 3 години
Ако беше новичк трябваше да се гътне Навални на 5 минута , а те го возят напред назад та чак и до Меркелостан. Не ни правете на глупави моля!
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо, че се вълнуват за Навални, ако са искрени. Но защо се вълнуват само за определени хора (Навални, Скрипал, ...), а за повечето изобщо не им пука. Не чух да реагират за изгорените живи в Одеса. Даже следствие нямаше.
92
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нека германците да плащат скъпия шистов газ на Хамерика, като са толкова отворени. Нали имат пари. Загубеняци.
91
4
 
17
 
! Отговори
154 преди 3 години
Никой не вярва, че руснаците са го отровили. То няма как да си толкова ***. Вижда се якия натиск на най-големия и добър пропагандатор. Стига с тая Русия, оставете я.
90
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то се знаеше веднага че е новичок. За кво си играха да го тестват даже. Загуба на време. Веднага Путин е виновен защото той е бавен, че да трови все с новичок и да се надява да не се усетят. Поредния цирк да се чудят как да санкционират Русия че не им е кеф че още съществува.
89
4
 
23
 
! Отговори
ранобуден преди 3 години
Не мога да спя вече спокойно и посред нощ цъкам на компа да видя как е Навални. Загрижен съм много за неговата евроатлантическа натура дали ще оцелее след тази отровителна имитация от неговите хора началници.
88
4
 
27
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Te отровителите лъснаха - вече натискат Меркел да се откаже от "Северен поток 2" , като причина е отравянето на Навални.
87
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 127Ти се шегуваш, колега!
86
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Oщe при Cкрипaл cтaнa яcнo, чe нeщo нe e тaкa! Cпoрeд aнглo-aмeрикaнcкa инфoрмaция тoвa нeщo трeпe вcичкo живo нaoкoлo - кoтки, кучeтa, хoрa! Кaк тaкa въпрocния "нoвичoк" e пoрaзил caмo и eдинcтвeнo Нaвaлни при тaкaвa кoмпaния oкoлo нeгo!? Кaк нa мяcтoтo дeтo e пил ЧАЙЧЕ c "нoвичoк" нямa други пoрaзeни!? Гeрмaнцитe ce въртят кaтo кaлaйджия в тигaн зaщoтo Джo Бaйдън им e извил кункитe! Чичo Джo щe зaгуби мнoгo oт Укрaинcкия гaзoв транзит и ce зaигрaвa нeпрякo! A чичo Дoни знae ли?
85
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Руснакът е най големият и най нагъл лъжец в целия свят" Тургенев

Спонсорирани публикации