Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът

Още не е ясно какви ще са последствията за Русия
Обновена: 3 сеп 2020 22:16 | 3 сеп 2020 22:15, Нели Христова
176
Отравянето на Навални с "Новичок" – тест как ще отговори Западът
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". А това прави случаят му още по-сериозен, отколкото беше. Още повече - ще увеличи подозрението, че Русия е замесена в нападението, въпреки че многократно отрича това.

Още по темата

"Новичок" означава "новобранец" на руски. Названието се отнася за група синтетично произведени нервнопаралитични вещества от СССР в лаборатории в Узбекистан преди разпадането на съюза през 1991 г.

Но сега Западът смята, че от 1991 г. до днес "Новичок" се е превърнал в смъртоносно средство за покушения, което трудно би могло да бъде открито. То се използва главно от ГРУ, а агентите използват различни техники за прилагането му, като да пръскат с него дръжки на врати например. Веществото може да се използва както в течна, така и в твърда форма.

През 2018 г. двама агенти отравят руския дезертьор Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Местният жител Доун Стърджис впоследствие почина след като се докосна до съдържанието на изхвърлената бутилка парфюм, използвана за прикриване на нервнопаралитичния агент.

Западът реагира остро на тази атака. Европейските държави изгониха близо 20 руски дипломати и шпиони, което бе силен удар за разузнавателните органи на Москва. Дори агентите, които оперираха под дълбоко прикритие във Великобритания и за които Кремъл вярваше, че не са засечени дори от МИ-5, бяха принудени да напуснат страната.

Но тази реакция бе в ярък контраст със съвсем леката реакция на британското правителство, когато Александър Литвиненко бе отровен през 2006 г. След мъчителната му смърт в лондонска болница от отравяне с радиоактивен полоний, разследването се проточи с години, а двамата руснаци, заподозрени за атаката, останаха на свобода в Русия.

Критиците смятат, че именно липсата на силна реакция от Запада е насърчила Кремъл да търси сметка на онези, които се считат за държавни предатели, на чужда територия.

Алексей Навални не е човек, който има малко врагове. Като енергичен борец срещу корупцията, той натрупа милиони млади последователи, но също така ядоса онези хора, чиито нечестиви действия бяха изложени в популярните му видеоклипове. Броят на онези, в правителството и в бизнеса, които биха го отстранили от публичното пространство е значителен.

Но "Новичок", за разлика от естествено срещащите се токсини, които могат да бъдат рафинирани от продукти, намиращи се в провинцията, не е нещо небрежно приготвено от аматьори.

Това е военно химическо оръжие, което насочва подозрението единствено и само към руската държава. И въпреки че Навални бе отровен на руска земя, а не в страна, която е членка на НАТО, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "сега има въпроси, на които може да отговори само и единствено Русия". Британските власти също обявиха, че ще си сътрудничат с колегите си от Германия, за да има последствия за онези, които използват химически оръжия. От Белият дом в САЩ обявиха, че ще държат отговорни онези, които са виновни за атаката.

Бившият офицер от британската армия и експерт по химическите оръжия Хамиш дьо Бретън-Гордън от години предупреждава, че използването без последствия на химически оръжия срещу бунтовници и цивилни в населените райони от режима на Башар Асад в Сирия изпраща опасен сигнал, пишат от BBC.

Председателят на британския парламентарен комитет по отбрана, депутатът Тобиас Елууд, написа в Twitter: "Русия / Новичок - отново. Тест за Запада за това как колективно ще отговарям."
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новичок е название на 25 вида отровни вещества от една и съща фамилия. Това е описано в Химия отровньIх веществ.160Характерно за тях е, че действат бързо - в рамките на няколко часа, а не на няколко дни като при Навални.Обратно, американски и британски химични лаборатории имат разработени отровни препарати, които убиват бавно, за да не се обърне внимание, че човекът е отровен. Китайски учени дори твърдят, че Covid-19 е разработка на американска биохимична лаборатория, разположена близо до Китай.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самоне разбирам какво общо има Дневалния с Германия. Да не би Германия да е някакъв коректив и последна инстанция, а?
82
0
 
16
 
! Отговори
ЖивкоТодоров преди 3 години
Новичок стана мощо средство за медийната пропаганда и внушаване на масов страх.====Новичок стана средство за разкъсване на икономическите и стратегически енергийни проекти и връзки на Русия с Европа (разбирай Германия).На англо-саксите им трябват германци и руснаци в конфликт (ако може дори и военен), взаимно обезкървяващи се, неже ли в съюз.
81
0
 
3
 
! Отговори
.. преди 3 години
Фидрих Барбароса 2
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах дали е умял или още е жив.Предателите никой не ги обича. Плащаха му толкова години да реве, но се изчерпа и затова го елиминираха. Стари класически американски прийоми.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 114ХАХАХАХХАХАХАХХАХХАХАХАХАХАХАААААААААА...............
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е вече западняците стават банални, правят струват нищо не намират и хоп новичока е виновен. Що ли ми се струва че самите западняци си го ликвидираха тоя, щото само им прибираше *** години наред а реални резултати йок. на 146 милионно население имал милион и 600 х поддръжници. Горе долу като в Бг Бойко примерно да се стряска от гласоподаватели на Марешки. Когато един агент се е изчерпал, ликвидираш го и обвиняваш противника, стари приоми.
77
1
 
1
 
! Отговори
A3 преди 3 години
До Анонименstarchok. kato indiana jones i pohoda na nkarja :D
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, явно им липсва въображение на западните спец служби!Поне да бяха избрали друго отровно вещество!"Старичок" например!-)))))
75
1
 
17
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Малко по малко от може би е отровен заглавията станаха е отровен. Така се манипулират масите. Браво драскачи!
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В целия театъ липсва Вучков за да извика своето "Защо не ръкопляскате???"
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иванов97Ами все пак сигурно е отровен. Преди години гледах по CNN как един криминалист от Скотланд Ярд търси отпечатъци от отровителя на Скрипал. Криминалиста със защитен гащиризон, шлем, ръкавици и ботуши (щото новичока отровен) търси отпечатъци от отровителя (който, за да остави отпечатъци не би трябвало дори и ръкавици да има). Комедия голяма.
72
5
 
16
 
! Отговори
Видимо преди 3 години
Поредната измислица.Целта е да се пречи на Русия.Големите проекти на руснаците силно раздразниха янките.Толкова е видимо всичко което се случва около Русия.Желязна завеса отново се гради и строителите са янките и западните и шутове.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Ами така е. Зима иде - Ще вземе пак да спре газта както преди десетина години украинците като почнаха да го крадат... Няма накъде.
70
2
 
2
 
! Отговори
За Ют,Ут и прочие: преди 3 години
Дания то ест Датската марка то ест на фудбалерски ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ са скандинавци без да са на скандинавския а на полуостров ЮТ известен като ЮТЛАНД от дето нахлули англи и сакси във Британия а УИЛЯМ ШЕКСПИР казва:"ИМА НЕЩО ГНИЛО В ДАНИЯ" подобно на "ТОЗ КОИТО НИ Е СЪЗДАЛ ТОЙ ЩЕ НИ УНИЩОЖИ"Целият род на ШЕСПИР след него е без поколениеЦиониста туркофил арабофоб и християноунищожител Андреас Брайвик стреля в ЮТОЯ а улучи Папа Бенедикт16 и шефа на НАТО от ЮТЛАНД Андреас Расмусен артист русофил
69
3
 
12
 
! Отговори
Гъзибар преди 3 години
Отровили го били? А на запада не им пука че Америка се гърмят и трепят?
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще отговарят ли, като досега. Уж ще правят нещо, пък нищо няма да правят. Ще се усмихват и ще се прегръщат с Путин.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Създателите на Новичок казват че това не може да е отравяне с него НО запада трърди че е ... поредните западни нагласени работи. И в края на краищата НЯМА един умрял от Новичок, как стават тези неща?
66
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Той, "новичок" май за нищо не става. Не може един човек да отрови. Не знам защо толкова се коментира? Нервно-паралитично вещество, а дали може кокошка да убие? Май има нещо съшито с бели конци. Не вярвам в СССР да е разработвано бойно отровно вещество, което само ще зашемети противника, а като му мине, ще го изловят и изпратят в Сибир в урановите мини. Не може да не впечатлява хуманноста на "новичок." Руските специални служби са некадърни и едно убийство не могат да извършат. Да са го удавили!
65
3
 
1
 
! Отговори
За НевалниНищоНезнам преди 3 години
Путин е начело на РУСИЯ а не на СССР и червените г"оведа още от начало трябваше да чакат ЦИОН да ги освободи а не братушкиОбама каза че Р. е "бензиностанция" а я"стребите в САЩ смятат че война с нея ще им реши проблем той стигнал до заключението че ако разгроми САЩ,НАТО и сие ще си разреши абсолютно всички проблеми щот го може и без париКат го гледам бившия на Нато "артист русофил" Андреас Расмусен как за русофобия бе назначен в Украйна с шеф Андреас Брайвик на същата изненада залагайте

Спонсорирани публикации