Коледари носят празнично настроение в Елин Пелин и Нови хан

Пеят песни за всеки от семейството
Обновена: 25 дек 2021 12:19 | 25 дек 2021 12:15, Камелия Цветанова
7

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На Рождество Христово  по традиция в Елин Пелин и Нови хан коледари обикалят къщите и носят празнично настроение.
Те идват в дома с песни и благословии, със силата да носят здраве и успех като след полунощ и до зори ритуално обикалят населените места.

Целта им е да въздействат върху природния и обществен живот по магичен начин.
Всяко коледарче носи дрянова пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Според традицията за коледарчетата домакините са приготвили рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Коледарите се предвождат от станеник. Той носи обредното дръвче – ябълка, елха – клон със седем разклонения, на които е забучена варакосана ябълка, кравай, червени конци, зеленина, монети. Станеникът изрича благословия, предназначена за семейството и къщата. После дружината изпява песни и за всеки един поотделно. Пеят се песни за всеки от семейството — от най-възрастния  до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, берекет, късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия.

С част от събраното на следващия ден коледарите си устройват угощение, друга част продават и даряват парите за църквата, училището или читалището.                                            

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: коледари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
9
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 2 години
Днес, 25 декември, Коледа, хората по цял свят се обръщат към доброто в себе си и пожалават на ближните си здраве, щастие, късмет и нова надежда. А нашите съседи от Скопие днес, на Коледа, са публикували статия във вестник "Нова Македония" със заглавие "Кога ке се променат "чиповите" во главите на бугарите". Жалко и тъжно. Дано им прости Бог, те не осъзнават какво вършат
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно как не ми чукнаха на вратата шведи коледари тази сутрин..
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баш като в африканските племена!

Спонсорирани публикации