Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и

6, 7 или 8 партии ще има в следващото Народно събрание
Обновена: 3 окт 2014 14:06 | 3 окт 2014 10:51,
251
Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и
Снимка: Ройтерс

Ситуацията след изборите ще е изключително сложна заради очакванията за 6,7 или дори 8-партиен парламент. В това са единодушни социолозите от водещите агенции в последния ден на предизборната кампания, които представиха прогнозите си пред „Нова телевизия“.

Още по темата
Според Кольо Колев от „Медиана“ разпределението на мандатите ще е такова, че дори и три партии трудно ще формират кабинет след изборите. Според резултатите от проучванията на неговата агенция, които са правени със собствени средства, ГЕРБ ще имат 80 депутати, БСП 53, а ДПС – 33. ББЦ ще има 21 депутати, Патриотичният фронт – 19, а Реформаторският блок – 18.

По-вероятен е седемпартиен парламент, каза Колев и допълни, че в такава ситуация ГЕРБ и Реформаторите, дори и с Патриотичния фронт, не биха могли да формират кабинет. „Ще трябва да търсят четвърта“, каза социологът. Според него е въпрос на политическа зрялост дали ще се сформира четирикоалиционно правителство, или ще има нов иизбори.

„В политиката не се казва никога, няма забранени партньори“, каза още Колев. Той предположи, че и на Сакскобургготски не му е било лесно да направи кабинет с БСП и ДПС, или пък на БСП с ДПС миналия мандат.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обаче е възможен кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Другият вариант според него е правителство на малцинството на  ГЕРБ и Реформаторите, които според проучванията на Центъра няма да имат над 120 депутати, а около115-116 избраници общо. Другият вариант са избори, каза Павлов.

Според прогнозата на Юлий Павлов, която е правена със средства на Центъра за анализи и маркетинг, ГЕРБ ще имат 35,5%, БСП – 21%, ДПС – 14%, РБ – 7,2%, Патриотичният фронт – 5,4%, ББЦ – 5,1%, Атака – 4,5%. Павлов изключи коалиция на ГЕРБ с БСП или ДПС и нарече такъв вариант „политически изключен“.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг също прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят кабинет и ще имат нужда от Патриотичния фронт. Според прогнозите на Института, правени със собствени средства, ГЕРБ ще има между 94-100 депутата, БСП – 49-51, ДПС – 42-45. Реформаторите вероятно ще вкарат най-много 18 депутати, ББЦ и Патриотичния фронт – по 13.

Според повечето социолози „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента, а прогнозите им са, че националистите на Сидеров засега имат малко над 4 на сто. АБВ на Георги Първанов пък е малко под 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Нови избори!Така ще ошушкаме партийните каси и ще пресушим "субсидиите" от монополите! Следствие-получаваме не корумпирани политици/най-вече защото няма кой да им дава пари/.
199
0
 
1
 
! Отговори
АТАКА !!! преди 9 години
Атака има над 20% гласоподаватели в действителност,мама ви долна,***. И тия избори ше фалшифицирате с проучвания,лъжи и всякакви ***,АМА ТОЯ ПЪТ ВИ ЧАКА ДЕБЕЛАТА ГЕГА ! Украйна ще ви се види цвете,мръсни *** крадливи !
198
0
 
1
 
! Отговори
Ай сиктир преди 9 години
БСП е лява партия,колкото аз съм *** хахахаха. Толкова са ЛЕВИ че се обявиха за санкции срещу Русия. *** ***.
197
4
 
6
 
! Отговори
WTF преди 9 години
До GaribaldiБСП била лява, хахахахахахха. БСП е една сбирщина от застаряващи комунистически мошеници на дребно. А *** нямам и на идея какво значи. Това са някакви нови термини на болния ти мозък. Смешна работа сме в тая държава. Докато клоуни като теб съществуват, няма оправия. Чак след като твоето поколение застаряващи комунистически *** си заминат имаме шанс тази държава да се оправи. Всички сте големи националисти докато не докопате баницата. След това се тъпчете като за последно
196
5
 
5
 
! Отговори
ДЕМО преди 9 години
Успех на единствените демократи РБ!
195
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Борисов,ГЕРБ и хората.Борисов прави същата грешка както БСП,че ако нямат заедно с ДПС повече от половината места в ЕП ще има избори.Ако ГЕРБ нямат 121(или 105,110) гласа ще върне мандата.Това го гледахме много скоро.Нямало да прави коалиция с други по-малки партии защото ще му извиват ръцете,т.е те са противници и не може да са партньори.За БСП и ДПС по-скоро не,но...знаели се.Откриването на кампанията на ГЕРБ по-скоро приличаше на форум на нацисти,комунисти-сталинисти,или на КНДП на Ким Ир Сен-Чен Ир-Чен Ун.Допълнено със стойки тип мафиозо и песента О,слънце мое(разбирай наше).Така,че ХОР
194
3
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Според Кольо Колев от Медиана Днес, това изречение казва всичко, но се чудя ДОКОГА ще давате трибуна или ще цитирате един ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК И СРЕБРОЛЮБЕЦ.
193
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
Не трябва да допускаме плужекът "президент" Плевнелиев да състави следващото служебно правителство. Пръво трябва да прогоним него.
192
2
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 9 години
Май ще има избори до дупка.
191
6
 
12
 
! Отговори
ВЕРВАЙ НА АТАКА преди 9 години
КАТО ТИ ВДИГНАТ ТОКА --СЛОЖИ СИ "ЗЛАТНИЯ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ИБРИКА" ОТЗАД ...ЗА ДА ТИ СТАНЕ ПО СВЕТЛО!!!
190
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕЧЕ ВЯРВАМ САМО НА АТАКА!,В БЪЛГАРИЯ ИМА ДВЕ ПАРТИИ - АТАКА И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!
189
3
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТА преди 9 години
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ЗЛАТНИЯ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ИБРИКА И ***---ЩЕ СИ ГО ЧУВАТЕ ЦЕЛА ЗИМА !!!!КАТО ВИ ДОМЪЧНЕЕ --ЩЕ СИ ГО СЛАГАТЕ ОТЗАД ЗА УСПОКОЕНИЯ И МЕРАК!!!!А , КАТО ОГЛАДНЕЕТЕ ...ПАК НЕГО!!!
188
0
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Камъни ще има за всички от сърце,за Новата година,ще тропнем нии хорце.Направо се забавлявам с нашите кандидати за 240 мазни трътки.Зад ъгъла виждат само сянката която се задава,но не знаят какво ги чака.Впрочем може и да знаят,но живеят с илюзията,че ще им се размине.
187
2
 
17
 
! Отговори
Зъбобол преди 9 години
И какво да очакваме от новия парламент???Мутрата - БудаМангала - Доган/кардинала в сянка/*** - БарековЛудото от - хАтакаНФСБ и ВМРО други луди/но поне ще е весело и шумно/Кунчето - последната надежда на Испанската муха/този само "Мухозол" го оправя/---Дерзай народеее пак шЪ нЪ оправят, всички пози на Камасутра-та от самото начало, запасявай се с Вазелинче!!!!!
186
1
 
15
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
Как по-точно очакваме да се оправим след, като в парламента ще вкараме същите хора срещу ,които негодуваме толкова много години. Кой от тези? Боко ли, Миков ли, Местан ли? Госпожа " йес сър " ли или пък Ники ***? Гледам, че ибрика и той пак ще хапва народна пара.Кой от изброените не се е насрал? Кой от изброените не е доказан лъжец? Кой от изброените не е за затвора? Точно така, никой, но защо тогава по дяволите, в неделя пак ще гласувате за тях ?
185
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този - болен, онзи - болен, вие като сте много "здрави" гласувайте за статуквото.
184
3
 
16
 
! Отговори
БГ преди 9 години
това дпс не трябва да съществува , голяма грешка незнам как ще се поправи турски *** по БЪЛГАРСКИ земи няма , земята е на БЪЛГАРИТЕ
183
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болни хора не трябва да влизат в парламента, на тези избори да им покажем къде им е мястото.
182
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно - чака ни тюрлю-гювеч!
181
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да гласувам за 25 годишната политическа помия, докато има гласуващи балъци , ще има милионери политици.