Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и

6, 7 или 8 партии ще има в следващото Народно събрание
Обновена: 3 окт 2014 14:06 | 3 окт 2014 10:51,
251
Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и
Снимка: Ройтерс

Ситуацията след изборите ще е изключително сложна заради очакванията за 6,7 или дори 8-партиен парламент. В това са единодушни социолозите от водещите агенции в последния ден на предизборната кампания, които представиха прогнозите си пред „Нова телевизия“.

Още по темата
Според Кольо Колев от „Медиана“ разпределението на мандатите ще е такова, че дори и три партии трудно ще формират кабинет след изборите. Според резултатите от проучванията на неговата агенция, които са правени със собствени средства, ГЕРБ ще имат 80 депутати, БСП 53, а ДПС – 33. ББЦ ще има 21 депутати, Патриотичният фронт – 19, а Реформаторският блок – 18.

По-вероятен е седемпартиен парламент, каза Колев и допълни, че в такава ситуация ГЕРБ и Реформаторите, дори и с Патриотичния фронт, не биха могли да формират кабинет. „Ще трябва да търсят четвърта“, каза социологът. Според него е въпрос на политическа зрялост дали ще се сформира четирикоалиционно правителство, или ще има нов иизбори.

„В политиката не се казва никога, няма забранени партньори“, каза още Колев. Той предположи, че и на Сакскобургготски не му е било лесно да направи кабинет с БСП и ДПС, или пък на БСП с ДПС миналия мандат.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обаче е възможен кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Другият вариант според него е правителство на малцинството на  ГЕРБ и Реформаторите, които според проучванията на Центъра няма да имат над 120 депутати, а около115-116 избраници общо. Другият вариант са избори, каза Павлов.

Според прогнозата на Юлий Павлов, която е правена със средства на Центъра за анализи и маркетинг, ГЕРБ ще имат 35,5%, БСП – 21%, ДПС – 14%, РБ – 7,2%, Патриотичният фронт – 5,4%, ББЦ – 5,1%, Атака – 4,5%. Павлов изключи коалиция на ГЕРБ с БСП или ДПС и нарече такъв вариант „политически изключен“.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг също прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят кабинет и ще имат нужда от Патриотичния фронт. Според прогнозите на Института, правени със собствени средства, ГЕРБ ще има между 94-100 депутата, БСП – 49-51, ДПС – 42-45. Реформаторите вероятно ще вкарат най-много 18 депутати, ББЦ и Патриотичния фронт – по 13.

Според повечето социолози „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента, а прогнозите им са, че националистите на Сидеров засега имат малко над 4 на сто. АБВ на Георги Първанов пък е малко под 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
8
 
! Отговори
Винету преди 9 години
до 210. Нещо не разбрах - ти от група АКАГА ли си? На какъв инструмент свириш?
179
2
 
12
 
! Отговори
qdosan преди 9 години
Запомнете тези прогнози на продажните агенции и ги сравнете с истинските резултати. Гарантирам ви доста големи разлики.
178
5
 
7
 
! Отговори
до 211 бг преди 9 години
Защо не сте си изпили хапчетата, другарю ***?.
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mrastna fashistka zgan ot prestapnici smart za vas.
176
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hAHAHAHA, ГЕРБ СА ПО - ГОЛЯМА СЕКТА И ОТ БСП ДАЖЕ, НЯМА ТАКЪВ СМЯХ, ЕДИН ГУРУ, ПРЕД КОЙТО ВСИЧКИ ТРЕПЕРЯТ ЩОТО Е ЛОШ, А АКЪЛА МУ КАТО НА ПИЛЕ
175
2
 
3
 
! Отговори
turcinnie преди 9 години
nie turcite ickame alash verishat sgerebaga da varvi,ama tene iska da virva a nas.
174
3
 
13
 
! Отговори
доf 204 преди 9 години
Адски си прав. ГЕРБ на два пъти имаха реална възможност за коалиция с ДПС и втория път минаха директно в опозиция.Вероломство е след целувките на Орлов мост и публични извинения да се внушава страх от проект Бостан!!И дано спрат да се държат като прелъстени и изоставин ,защото стават за смях и на децата
173
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демек, чака ни коалиция БОСТАН.
172
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А като гласуваш за ГЕРБ кой ще управлява?-пак сокола.Много си далече от истината и не си разбрал за другарската прегръдка между Борисов и Местан и обещанието на ББ за 11 министерски кресла за ДПС.Ако го знаеш и въпреки това агитираш за ГЕРБ си национален предател.
171
4
 
4
 
! Отговори
криско преди 9 години
До До 190Точно за това иде реч.. В Турция гласуват всеки път защото са под строй. В чужбина има по няколко секции в държава ! Ако е електронно и/или машинно, едно че тези в Турция няма как да гласуват по 2 и повече пъти ами и хора като мен и много мои познати няма да им се налага да пътувват по 500км в една посока до най-близката секция. А до това наясно ли сме с лицата в БГ бъди убеден , че повечето СМЕ. В БГ се информирате от ТВ и електронните издания предимно тук е същото липсват клюките :)
170
8
 
15
 
! Отговори
До реалист патриот преди 9 години
Патриот е душа дава,за наука,за свобода,но не свойта душа братя,а душата на народа.Гарантирано от ГЕРБ.
169
4
 
13
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Живот и здраве на 6 ще знаем разпределението на политическите парти и и с кого до кога ще ни управляват. Но още сега предвиждам мафиотско управление и избори. Няма оправия с тези продажници хора.
168
7
 
12
 
! Отговори
До 181 преди 9 години
Пешке от Пловдив,като те гледам голяма работохоличка ми изглеждаш,на кой фронт се трудиш мацко?Те ГЕРБ все такива като тебе си избират,затова сме цъфнали и вързали.
167
1
 
9
 
! Отговори
До 190 преди 9 години
Крискоооо,на българите по света им дреме кой ще ни трови живота следващите 4 години.Много от тях не познават политиците ни и не могат да преценят реално кой е най-подходящия.Да не говорим за 140-те секции в Турция,където ще гласуват хора,които дори не знаят български.Затова ДА СЕ ЗАБРАНИ гласуването в чужбина,защото е неефикасно и дори вредно.Като изключим анадола,при 2 милиона българи в чужбина са гласували по-малко от 30 000.Абсолютно излишно харчене на пари без реални резултати.
166
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БОСТАНама направо сме заревали за Орехотрошарски и неговата клика доказани масови убийци, крадци и изнамници ! ревем , че не спираме ! с глас се дерем!
165
4
 
13
 
! Отговори
Решението преди 9 години
САМО МАСОВОТО ГЛАСУВАНЕ (ДОРИ И С НЕВАЛИДНА БЮЛЕТИНА) МОЖЕ ДА ПОТОПИ ПОД 4% БАРИЕРА КЛОНИНГИТЕ НА ДПС И БСП !
164
3
 
2
 
! Отговори
криско преди 9 години
Машинно гласуване съчетано с електронно , за да могат повече от 1.5 милиона българи по света да гласуват ! Няма как в тези случаи някой да гласува 2 и повече пъти , защото системата няма да го допусне. Огромен брой българи по света ще гласуват със сигурност и по този начин ще се обезсмисли купуването на предимно ромски гласове а и процента гласуващи ще се увеличи с добрите последствия от това ... Драстично намаляване на плащанията на партиите до под 5лв на глас и още някои дребни детайли
163
2
 
7
 
! Отговори
избирателка преди 9 години
Социологическите агенции се надпреварват да ни заливат всеки ден и час с прогнози.Какво наддаване само пада-никой не говори накъде ще върви д-вата,как ще се подобрява качеството на живота ни,а само те облъчват с цифри.Колкото и партии да влязат,трябва да се работи,а не да се прави на инат,както ББ в предишния парламент.Но както вървят нещата май пак ще има "Няма да им правя кворума","Не влизайте в парламента" и пр.Ако работещите имаха подобно поведение като депутатите,д-вата ни ще се срине.
162
5
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До БОСТАНЯ ми изброй петима министри от Орешаровия кабинет. Ами няма и да можеш, защото говорители на това смешно псевдоекспертно правителство бяха Местан и Кутев. Същите определяха и политиката му
161
1
 
2
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен-181 Тебе да не те изтърваха от лудницата бе момче? Ти ако знаеш с кого си чатиш, ще ти се стричи сакъза.*** ***.Развони целия форум.