Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и

6, 7 или 8 партии ще има в следващото Народно събрание
Обновена: 3 окт 2014 14:06 | 3 окт 2014 10:51,
251
Последни прогнози: Четворна коалиция или нови избори след 5-и
Снимка: Ройтерс

Ситуацията след изборите ще е изключително сложна заради очакванията за 6,7 или дори 8-партиен парламент. В това са единодушни социолозите от водещите агенции в последния ден на предизборната кампания, които представиха прогнозите си пред „Нова телевизия“.

Още по темата
Според Кольо Колев от „Медиана“ разпределението на мандатите ще е такова, че дори и три партии трудно ще формират кабинет след изборите. Според резултатите от проучванията на неговата агенция, които са правени със собствени средства, ГЕРБ ще имат 80 депутати, БСП 53, а ДПС – 33. ББЦ ще има 21 депутати, Патриотичният фронт – 19, а Реформаторският блок – 18.

По-вероятен е седемпартиен парламент, каза Колев и допълни, че в такава ситуация ГЕРБ и Реформаторите, дори и с Патриотичния фронт, не биха могли да формират кабинет. „Ще трябва да търсят четвърта“, каза социологът. Според него е въпрос на политическа зрялост дали ще се сформира четирикоалиционно правителство, или ще има нов иизбори.

„В политиката не се казва никога, няма забранени партньори“, каза още Колев. Той предположи, че и на Сакскобургготски не му е било лесно да направи кабинет с БСП и ДПС, или пък на БСП с ДПС миналия мандат.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг обаче е възможен кабинет ГЕРБ-Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Другият вариант според него е правителство на малцинството на  ГЕРБ и Реформаторите, които според проучванията на Центъра няма да имат над 120 депутати, а около115-116 избраници общо. Другият вариант са избори, каза Павлов.

Според прогнозата на Юлий Павлов, която е правена със средства на Центъра за анализи и маркетинг, ГЕРБ ще имат 35,5%, БСП – 21%, ДПС – 14%, РБ – 7,2%, Патриотичният фронт – 5,4%, ББЦ – 5,1%, Атака – 4,5%. Павлов изключи коалиция на ГЕРБ с БСП или ДПС и нарече такъв вариант „политически изключен“.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг също прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторите сами няма да могат да съставят кабинет и ще имат нужда от Патриотичния фронт. Според прогнозите на Института, правени със собствени средства, ГЕРБ ще има между 94-100 депутата, БСП – 49-51, ДПС – 42-45. Реформаторите вероятно ще вкарат най-много 18 депутати, ББЦ и Патриотичния фронт – по 13.

Според повечето социолози „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента, а прогнозите им са, че националистите на Сидеров засега имат малко над 4 на сто. АБВ на Георги Първанов пък е малко под 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
7
 
8
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен-180 И кой ще Ви управлява д.н. м-р Боко филията със свинска мас от Банкя ли?
159
8
 
13
 
! Отговори
БОСТАН преди 9 години
Май ша плачете за Орешарски!!!
158
1
 
10
 
! Отговори
До 180 преди 9 години
Ако се забранят всички БКП-кадри,тогава трябва да изчезнат и БСП и ГЕРБ и много от другите партии.И за кой ще гласуваме тогава?Сега си знаем,всички са от БКП,само са се пребоядисали малко в разни цветове,но нали вълкът козината си мени,но нрава-не.Така че,не се напиняй много,защото идеята ти е доста ялова.
157
4
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
България ще се оправи, когато всички ние започнем да работим и престанем да опитваме да минаваме тънко и да гледаме в чуждото канче. Когато парите от синя и зелена зона се използват по предназначение, когато има повече млади учители като оная мацка там, когато като някой паркира на тротоара мигновено дойде катаджията. Е такива работи.
156
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е чудно,как някой непрекъснато пише,че имало червени ***.Аз съм зелен ***-мразя и червените от БСП и червените от ГЕРБ.Всъщност не знам точно какъв *** съм,ама все едно,нали и те са от един дол дренки.
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Garibaldiи ето ..отново реагираш като типичен комунистически червей ..който няма как да се защити защото знае , че човека срещу му е прав за това избира агресията ..така се чувствате по силни нали долен уруде? Така ви е най - кеф ...да избивате невини хора , да го обвинявате в несъществуващи неща , да се гаврите с тях и да изнасилвате малките им дечица докъто колите с тъпите си ножове жените им ..нали ве рускотурски гей!?
154
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много бързо България може да се оправи : 1. Задалжително гласуване2. Забрана на всички без средно образование да гласуват3. Забрана на БКП за винаги 4. Забрана на всички виши членове на БКП и техните семейства и род да имат пърст във какъвто и да е бизнес! 4. Забрана на ДПС за винаги и същото като за БКП5. Забрана на хора над 70 годишна възраст да гласуват! Това ще оправи България за минути !
153
0
 
5
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен Ти нещо превъртя.Вижда се на кой психиката не издържа.***,знаеш ли,ти се едно просто беззъбо псе. Лае подир кервана,а той си върви ли върви.
152
4
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
300 *** са назначени във ВМЗ Сопот преди повече от месец. Това каза за Радио Фокус Пловдив кметът на Сопот Веселин Личев. Този факт е взривил общественото мнение в подбалканското градче, каза Личев. *** са назначени с временни договори от предишното правителство и с протекциите на БСП до Нова година, използвайки ВМЗ като трамплин за изборите, каза още кметът.
151
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GaribaldiЗа съжаление герб ще се върнат на власт и пак ще слишаме глупостите и оправданията на Борисов. Точно същите които вече слушахме 4 години. В крайна сметка като се оправдаваш с предишното правителсто и казваш че ме може да се оправи нищо защо се натискаш за власт. На мен поне ми е ясно защо. Но заради тези на които не е ясно, герб отново ще ни управлява и естествено отново ще се затягат коланите. Аз съм го решил този проблем - не живея в България и колана ми е леко отпуснат.
150
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм краен човек ,но за мен изхода е Обща национална стачка с едно искане : Всички които са участвали в управлението на страната през последните 25 години да изчезнат от властта и да бъдат разследвани и евент. съдени.
149
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се похарчиха 25 милиона лева за избори,като народа пак ще гласува за палачите си.Ума ми не го побира как години наред едни и същи хора ни мачкат.обиждат и унижават и ние пак си ги избираме.Толкова големи мазохисти ли сме или просто сме много *** или и двете.
148
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GaribaldiГарибалди май френд , ако поне малко познаваш кой е Гарибалди би си сменил името !:) Това сте вие тъпите комунисти объркани психически хора незнаещи към коя слойка на света пренадлежат ...вие сте уморазчетворени заблудени до безбожие получовешки индивиди ! Толкова сте объркани , че ако не си *** значи си психически лабилен получовешки индивид! Със здраве!
147
1
 
3
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен-171 Не,сънувах го на остров Патмос в Егейско море.Чувал ли си за него? ***.
146
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Garibaldiтова в някой руски филм ли го гледа?
145
2
 
7
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен-166 В моята скъпи,в нашата,българската.Филията с мас ще гледа отстрани как се прави политика. А на тебе ако не ти харесва айде одма в Хамерика да отглеждаш крави в прериите!
144
5
 
3
 
! Отговори
гост преди 9 години
ако хората четяха по-малко "прогнози" и гласуваха по съвест, а не с калкулатор - нямаше да гледаме мутрата на Орешарски година и половина. А някои "водещи" агенции, като Медиана напр., отдавна трябваше да бъдат санкционирани за абсолютно неверни, за сметка на това тенденциозни и поръчкови "прогнози"...
143
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук е пълно с продажници , антибългари и получовешки същества! Пишете, не спирайте да пишите глупости ..след време ще трябва да давате обяснение на децата си защото те ще гният в мизерията която вие ще им направите ! За 10лв на ден продавате един народ.. вие сте безнародници. За вас името Левски е отбор по футбол а за Ботев не сте и чували ! Същите такива като вас написаха , че имало само турско пресъствие унас! Такива продажници трябва да бъдат избивани законно !!!!
142
3
 
7
 
! Отговори
злобният трол преди 9 години
Ще правим избори докато бате ви Бойко спечели с мнозинство и започне да управлява еднолично. То гава той ще каже че правителството е стабилно. Ами направо да направи преврат, да завземе властта поне всички да знаят че е диктатура, а не да се крие зад партия герб.
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GaribaldiTова в коя Вселена?