"Десен сектор" обяви война на официален Киев

Руски печат: Това може да предизвика политическа криза в Украйна
13 юли 2015 09:38, Елка Василева
67
"Десен сектор" обяви война на официален Киев
Снимка: БТА

Украинската националистическа организация "Десен сектор" обяви в Мукачево война на официален Киев, пише "Росийская газета".

Клането в град Мукачево - районен център от Закарпатието, извършено в събота от бойци на "Десен сектор", изправи официален Киев пред труден избор - или да обяви тези "истински патриоти" за обикновени бандити, или да дели с тях власт и доходи.

Ходът на събитията сочи, че президентът Петро Порошенко и хората му още не дръзват да предприемат решителни действия, отбелязва московският официоз, цитиран от РИА Новости.

Още по темата

Членове на "Десен сектор" нападнаха в събота пост на пътната полиция в Мукачево и кафе в местен спортен клуб. Трима души загинаха, други 11 бяха ранени.

После бойците се укриха в близката планина, която бе отцепена от милицията и от сили на украинската национална гвардия. Снощи управителят на Закарпатска област Василий Губал заяви, че националистите са избягали и в момента не се знае къде са, припомня "Комсомолская правда".

"Те не са предали оръжията си и не контактуват с милицията", казал Губал. Според "информиран източник в Мукачево", цитиран от Альона Яхно - бивш прессекретар на киевската прокуратура, планината няма да бъде щурмувана, защото "няма какво да се щурмува".

"Двама ранени се предадоха днес и са настанени в болница", отбелязва Яхно, "а останалите вече са далеч оттук", заявил източникът.

След престрелката в Мукачево украинските силови структури обсадиха базите на "Десен сектор", а радикалите вдигнаха по тревога привържениците си в цялата страна, пише "РБК дейли". Конфликтите от този род отразяват разцеплението в украинското общество - такива ще има и занапред, коментира експерт на вестника.

По повод събитията в Мукачево президентът Петро Порошенко свиква днес заседание на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, информира "Лента".

"Десен сектор" създаде в Украйна нова гореща точка, изтъква електронното издание в друг материал.

Радикалите излязоха на улиците, за да защитят своите другари по оръжие, разпалили в Мукачево "малка война с употреба на гранатомети и тежки картечници", пише "Лента". По данни на украински медии, политици и "познавачи на местните реалности", историята е започнала като "банално бандитско уреждане на сметки заради контрола върху потоците от контрабанда в региона". Случаят обаче може да прерасне в истинска политическа криза, предупреждава изданието.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: УкрайнаДесен сектор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
баш преди 8 години
Виктория нюланд да тръгва с пирожки към планината дето са се скрили аверите и хем да ги нахрани хем може и да и се случи нещо приятно
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БобиПросто едно допълнение:Около 30% от износа на Украйна, ако трябва да сме по-точни, се купуваше от Русия - основно промишлени стоки от Донбас.Тези стоки са абсолютно непродаваеми на други пазари, което е и икономическата основа за бунта и отцепването.Казано по друг начин - източна Украйна беше обречена на тотален икономически крах, ако не беше запазила търговките отношение с Русия, което нямаше как да стане, след като Киев искаше да подпише споразумението за свободна търговия с ЕС.
29
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Десен сектор са наритали местната мутра-контрабандист, която е плащала и на местните милиционери. Десен сектор е украинското ВМРО, а Ярош - украинския Ванче Михайлов.
28
1
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
немога да разбера защо преписвате от руската газета.като преписвате пишете поне както трябва а не което нетрябва.българи има посвета и тези българия знат много или малко езици и четат
27
7
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
Когато имаш оръжие, ти се иска да имаш и власт. Криминална авантюра с логичен край........и храна за кремълските медии за две седмици.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който се изправи срещу държавата - пътува. Десен сектор са пътници.Това е част от прочистването на Украйна. Нормално е за всяка държава. А това че Русия, като лисицата, чака да паднат мандалата на коча..си е също нормално.
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такаааа досега властта в Киев се прегръщаше с Десен сектор и ги използваше за държавния преврат, обяви ги за истински патриоти, а сега вече е късно да се дистанцира от тях. Собственото им оръжие се обърна срещу тях и вече не могат да обвиняват никого за собствената си глупост.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sled posetstenieto Na Plevnaliev v Urina, "Десен сектор" обяви в Мукачево война на официален Киев
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американско демократизиране - кръв, смърт, разруха и бедност!
22
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Потрошенко, бягай, патриотите ви идат за вас! АХАХАХАХХАХА Да еа бунаците ви украински.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29"Самият факт, че се говори за СДС в статия за десен сектор, показва, че червените кхмери са налазили."Е къде да се говори? В статия за ляв сектор ли? :D
20
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То бееше ясно от началото че тези националисти ще ядят дървото ! Федерализация и това е .....Путин им го каза преди 2 години !
19
2
 
48
 
! Отговори
До 40 преди 8 години
Разбира се че руснаците са прави. Това беше ясно още преди почти две години. На кого му беше изгодно да извърши преврата и да вкара страната в този нацистки хаос? Даже на 1000% на руснаците не е изгодно. Само погледни за 50 години кой прави тези преврати по два на година по цялата земя. На най-големия длъжник естественно, който вече няма с какво да си храни говедцата и му трябват нови пасища и *** овчари и говедари, които да му играят по свирката.
18
2
 
26
 
! Отговори
До 42 преди 8 години
А за това, че главата ти е куха, и за това ли е виновен Путин!?????Айде бе неграмотници, няма ли най-сетне да си включите в мисловния процес поне една от гънките, които имате? Абсолютни ***, две и две не могат да съберат, седнали да политиканстват и коментират неща от които хал-хабер си нямат. Я марш на училище!
17
2
 
15
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 42Айде до всички *** и опорноточкови - СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ЛОЗУНГИ - точно това пишете и напрегнете еднопистовите си мизъчета и разсъждавайте малко.1. Преди майдана Украйна беше реално икономическа колония на Москва до 50% от стокооборота в двете посоки2. Потвърдиха властта си олигарсите като вкараха неонациски батльони които иззеха властта от милицията по места. И ЗАПОЧНА ТЕРОР срещу ВСЕКИ ИНАКОМИСЛЕЩ3. След 1,5 години Десен сектор се обърна и срещу олиграсите...
16
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заети сме с Гърция, че да се занимаваме с войната в Украйна!!!ИМА ПУТИН ИМА ВОЙНА В УКРАЙНА!!! ЕЛЕМЕНТАРНО Е!
15
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
написали путлеристите нещо в техния си пасквил и давай вси4ки да им вярваме дори не се знае дали изобщо някой е стрелял в Мука4ево
14
3
 
40
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
За пореден път се оказва че където американците подадат ръка за смяна на властта (с удобна за тях естествено) нещата отиват към гражданска война... Ирак,Либия, Алжир,Сирия сега Украйна. Или веднага подкрепят новите демократи (в последствие терористи главорези) или сами се втурват да демократизират търсейки химическо оръжие...САЩ са виновни за дестабилизирането на Украйна,а светът мълчи...
13
1
 
32
 
! Отговори
Гадно преди 8 години
Бащицата Махно, скоро ще вземе своето !Украйна е дива територия на която никога не се е установявала някаква власт с изключение на 20 години при Брежнев...Ужасиите тепърва започват и Европа ще си го получи, американците и тука пуснаха дявола..., а още по-лошо от Сирия, Ирак, Афганистан и другите "демокрации" е че там има ядрени централи, та е и Чернобил...
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами така е, направиха преврата на Майдана, после тихо и кротко ги разкараха и не ги допуснаха до нито един ръководен пост. Как няма да са недоволни? Порошенко да им бере гайлето сега.