Средната класа в Русия отива на дъното

"Новие известия": С 25% е спаднал стандартът в Русия
4 авг 2015 11:30, Елка Василева
178
Средната класа в Русия отива на дъното
Снимка: архив, Reuters

Средната класа в Русия "отива на дъното" - стандартът в страната е спаднал с една четвърт, пише "Новие известия".

През последната година жизненото равнище на икономически най-активните хора в Русия е спаднало с 25 на сто. Това сочат данни от проучване на Института за социална икономика и експерти от групата "Дабъл Ю-Сити къмюнити рисърч" в големите мегаполиси. Числата доста надхвърлят официалните, с които боравят правителствените агенции, се казва в статията.

Хората в Русия "все по-често се налага да си отказват не само излишества, но дори и най-необходимото", коментира Тимофей Суровцев, завеждащ сайта W-City.net.

Вече от година руското население "стремително осиромашава" и нивото на бедност е достигнало 15,9 на сто срещу 13,8 процента през 2014 г. Под чертата на бедност де факто живее днес всеки пети трудоспособен жител на федерацията, показва допитването.

Анкетата само потвърждава факта, че близо 10-процентният по официални данни спад в паричните приходи, съчетан с 15-16-процентната инфлация и рязкото обезценяване на рублата, е нанесъл просто съкрушителен удар по кесиите на руските граждани, коментира вестникът.

Руската средна класа междувременно стремително потъва - според централната банка, към юли т. г. хората в страната са похарчили над половината от своите спестявания. За половин година делът на спестяванията в чужда валута е намалял с над 50 процента - през октомври м. г. над 20 на сто от анкетираните имаха спестявания в долари и евро, а днес с това могат да се похвалят под 10 процента.

По най-скромни изчисления заради рязкото поскъпване на живота изпадналите в нужда бивши представители на средната класа са изхарчили за 6 месеца най-малко 10 милиарда долара, извадени "изпод дюшеците", се казва в материала.

По данни на централната банка над 8 милиона получатели на заеми в Русия не могат надлежно да си обслужват дълговете и са на ръба на фалита.

За една година броят на работещите е намалял с 618 хил. души - почти с 1 процент от цялото икономически активно население. В Русия има 4,2 милиона безработни според критериите на Международната организация на труда, посочва експертът Николай Рижков.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Днес.бг хубаво пишете колко била зле Русия, ама пак е в пъти по-добре от Украйна въпреки, че целият "цивилизован" Запад се опитва да изолира икономически Русия и подкрепя нацистките шизoфpеници в Киев. Изглежда по директива обаче за вас е по-важно малкото руско "зле", отколкото голямата украинска катастрофа.
94
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю пенсионерите, а не само те в русия не получават пенсиите и заплатите си в долари ,а във рубли . Аки миналата есен обърнати в долари са били 600 ,долара то сега са по малко от 200 долара тъй че ако обичаш недей да лъжи чисто по марксистки. Просто е или си *** или ни мислиш нас за прости
93
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като това го пишат руски медии значи ситуацията за горките руснаци е доста по лоша и е така.само нашите платени ,,трилиуве ,,до последно ще пеят страна огромния макар и да са малко певците са повече от жалки и гнусни докато горките хора страдат . Значи тия *** освен ме маризят нас мразят и руския народ ,но обичат путин ,жалки уруди продажни безродни души
92
5
 
9
 
! Отговори
Спас преди 8 години
600 долара пенсии в Русия???? Та те техните старци са тук в България средна класа!!! Купуват къщи и дават под наем, лятоска:))))))) А някои умници изписват цели фермани за да излъжат!:))))
91
1
 
3
 
! Отговори
Спас преди 8 години
До Анонимен 144Той по-висок от Наполеон???? И к'во от това?????????????:)
90
8
 
8
 
! Отговори
аманам преди 8 години
Ама то в Бг-*** имате ли средна класа бе ?
89
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 лев е 35.64 златни путински рубли
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Урааа ! Еврото падна с 20 копейки. Вече е само 69 златни рубли.
87
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
комуниста винаги е бил крадец и лъжливо доби4е
86
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Купувайте рубли другари комунисти !Сега му е времето !"Идеята не е лоша. Есента ще е големия срив на рублата. Само че другарите комунисти кой знае защо предпочитат презрения долар. Вождовете им си купуват апартаменти в центъра на Лондон и Ню Йорк. И вили по Средиземноморието. И изобщо не се притесняват, че там има гейове, разврат и бездуховност. А тролчетата им тук се пънат да ни убедят в глупостите си.
85
6
 
8
 
! Отговори
пчеличка преди 8 години
Купувайте рубли другари комунисти !Сега му е времето !
84
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
една рубла е по евтина от 3 стотинки и продължава да пада
83
1
 
3
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
Brex kolko e madra rajata!
82
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за окраинската *** и окраинските плъхове колко са добре пак нищо. Пишете от време на време и за окраинските *** малко.
81
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в русия пък кога е имало средна класа до 1906 са крепостно феодални към земята после *** ги закрепостиха към колхозите а днес са закрепостени с заеми към ОЛИГАРСИ
80
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
китайско полска граница е ИМАЛО ЩЕ ИМА И ОТНОВО
79
0
 
9
 
! Отговори
seira преди 8 години
ИНТЕРЕСНО(!)КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ИСТИНАТА?!
78
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 144 путин е 162 него прави великан с 168 ха ха ха
77
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 рубла не струва и и 3 стотинки
76
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
паднал стандарта ли на тия дето вървят в/у земя която тече мед и масло КАКТО СЕ КАЗВА /ПЕТРОЛ, ГАЗ/ И КВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА А ЗАПАДА ДЕТО САМО ПЕЧАТА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ НАР. ЕВРО И ДОЛАР ИМ СЕ КАЧВА ТАКА ЛИ ***. АМА МНОГО СИ *** *** ТИ И ВСИЧКИ *** НА ФАЩ СТЕ КАТО ЧЕТЕН ВЕСТНИК В ***.И КАТО СТАНА ДУМА НЕКА ГИ СПОМЕНА ВСИЧКИ В *** А ТОВА СА БИ ТИ ВИ, НОВА ТВ, ТВ7, НАЦ.ТВ. И ВСИЧКИ ВЕСТНИЦИ НА ВАЦ ИЗКРИВЯВАТЕ ИСТИНАТА ЗА ДА УГОДИТЕ НА *** ВИ ДЕТО ВИ ГО СЛАГА ОТЗАД НОН СТОП