Отиде си писателят Габриел Гарсия Маркес

87-годишният Нобелов лауреат издъхнал в дома си в Мексико
Обновена: 18 апр 2014 10:34 | 17 апр 2014 23:32,
43
Отиде си писателят Габриел Гарсия Маркес
Габриел Гарсия Маркес Снимка: архив, БТА

Почина колумбийският писател и Нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес. 

Tой е издъхнал на 87-годишна възраст в дома си в Мексико сити, предаде Асошиейтед прес, като се позова на негови близки.

Още по темата
В началото на април писателят беше приет в болница заради възпаления на белите дробове и пикочните пътища, като по-късно беше изписан.

Смята се, че Маркес е най-популярният испаноезичен писател след автора от 17-и век Мигел де Сервантес. Романът му "Сто години самота" се е продал в около 50 милиона бройки на над 25 езика.

Други негови творби са "Хроника на една предизвестена смърт", "Любов по време на холера", "Есента на патриарха" и "Генералът в неговия лабиринт".

Гарсия Маркес печели Нобеловата награда за литература през 1982 г., а книгите му са надхвърлили по продажби всички испаноезични публикации освен Библията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
redordead преди 10 години
голям, влик, чутовен автор! не само той, покойният Вонегът също беше комунист, това няма нищо общо с това какви хора са, какви бяха и какви ще останат в спомените на милионите хора...а да определяш някого по това, какви политически убеждения изповядва, е най-малкото глупаво.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко е например, че от станишев се интересуват много повече българи, отколкото са тези които дори знаят кой е Маркес. Т.е ние се интересуваме само от нещата които мразим, а да черпим отнякъде мъдрост не ни интересува.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
R.I.P.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 26Ако става въпрос - Стайнбек (може би най-големия американски писател от 20в) също е бил с леви убеждения... Проблем?
20
0
 
9
 
! Отговори
Циника преди 10 години
до 26, повечето творци от 19 век насам са с леви убеждения - комунисти, социалисти, анархисти...
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип големите писатели са с леви идеи. Маркес да не е икономист или финансист, та да изповядва десни идеи.
18
2
 
23
 
! Отговори
Веселина преди 10 години
Дойде и неговия ред. Светла му памет!"Сто години самота" е в топ десет на най-добрите неща, които съм прочела. В това произведение е цялата философия на света! Велик писател и мислител.Почивай в мир, Габриел Гарсия Маркес!
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мир на праха му! Прочетете го хора!
16
0
 
5
 
! Отговори
7 Seven 7 преди 10 години
До ststНе се надявай , няма смисъл. За това поколение всичко е безвъзвратно загубено.
15
0
 
16
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Много, много голям писател! И за разлика от някои негови приятели като Марио Варгас Льоса /който също е отличен писател, но нагаждач/ никога не измени убежденията си по конюнктурни причини. Това трябва да се уважава, защото ако писателският му талант е дар от Бога, то способността да защитаваш убежденията си е изцяло лично постижение!
14
2
 
20
 
! Отговори
stst преди 10 години
До всички по-долу неграмотно коментирали: Жалко за вас, защото, ако бяхте прочели поне една книга в живота си па била тя и "Винету" не бихте писали такива глупости. Явно е вярно, сегашните българите са една от най-тъпите нации на света. Колкото до Маркес, лека му пръст беше велик писател. И все пак се надявам че, *** по-долу от любопитство ще седнат и ще прочетат поне "100 години самота".
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъпотия и безпросветност до шия. За някой все още ли е изненада, че сме най-бедни в Европейския Съюз. Качеството на хората определя стандарта на живот.
12
1
 
23
 
! Отговори
8 преди 10 години
Не мога да повярвам какви коментари има под статията.Що за хора сте?! Нещо прочели ли сте през живота си? Не от Маркес, нещо изобщо?
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сам и самотен са две различни нещаГ.Г.Маркес
10
2
 
57
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Убеден съм, че смъртта на такъв велик мислител, философ и писател няма да направи никакво впечатление на простоватия българин. Нали не се казва Али Ръза, Азис или Мара Отварачката, какво значение има той за необразования български гражданин, закърмен със солидно селско мислене? Габриел Гарсия Маркес беше всепризнат класик в целия свят. Книгите му са превеждани на десетки езици. Но българинът какво го интересува това, той ще каже като този под мене - "преместих си го" и ще си пусне да слуша Азис.
9
52
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даже и не съм го чувал
8
41
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такива отвратителни гнусотии съм чел от него, че само като се сетя и ми се гади.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Богомил Райнов наистина е голям,но и Маркес беше велик писател.Харесвам много и двамата,не е необходимо да ги противопоставяме.Различни са,но велики посвоему.
6
0
 
18
 
! Отговори
bh преди 10 години
Велик! Почивай в мир! които не му заседне една буца в гърлото ако чете (или поне гледа филма) el colonel no tiene quien le escriba ...
5
2
 
27
 
! Отговори
Хо преди 10 години
....През 1993 г. Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език, тъй като научава от преводача си на български Румен Стоянов, че издателите му за България отчитат минимални продажби, издаден тираж и печалби при положение, че всяко българско семейство има негова книга. Обиден, той отказва да се тиражират книгите му в България.....