Сирийски ковач поправя без пари символите на София

Възстановява оградата на "Цар Освободител", но не за гражданство
Обновена: 2 юли 2012 14:50 | 2 юли 2012 11:52,
117
Сирийски ковач поправя без пари символите на София
Сириецът Самар се грижи за реставрацията на оградата на паметника "Цар Освободител" от два месеца. Снимка: Facebook

Сирийски ковач без българско гражданство поправя безвъзмездно символите на родната свобода и памет.

Самар, който е у нас от 14 години и отглежда 4 деца в София, изчуква декоративната ограда и стилизираните метални цветя, обграждащи паметника "Цар Освободител“ срещу сградата на Народното събрание.

За възстановяването на някои от елементите той дори се обърнал към Столична община и потърсил услугите на реставратор.

Сириецът разкри това и преподаде урок по българщина пред камерата на BTV. Категоричен е, че безвъзмездният му труд на жълтите павета не преследва користни цели – да получи гражданство и признание.

„Имам достатъчно работа, поправям и мебел. Правя го от любов към ковачеството, от любов към желязото. Но най-вече заради свободата, а паметникът на "Цар Освободител" символизира именно нея.

Трябва да се гордеем с историята. И себе си включвам в това число, защото пия водата на България, ям хляба на България. Тук отглеждам децата си – син, който ще правя ковач, но от модерните, и три дъщери“, заяви Самар.

Той се надява, че с утихването на размириците и военните действия в родината му ще може да бъде решен въпросът с българското му гражданство.

Сърцатият ковач приема с усмивка факта, че всеки ден стотици преминават покрай паметника на "Цар Освободител", но не им правят впечатления пораженията по оградата. Поправя последствията както от автомобилни произшествия, така и от хорска простотия.

Без да се хвали, признава, че за реставрацията се изискват майсторски умения, а в София сега почти не се намирали колеги от неговата класа.

Сириецът вече е успял да зарази и други, които ще му помогнат с апаратура и сила да завърши в работилница някои елементи, тъй като ще работи с горелки в жегата.

„Паметникът показва славата на историята, подсеща ни да я пазим. Той обаче онагледява и майсторлъка на старите българи. Трябва да се опитаме да бъдем като тях, да се учим на занаят и патриотизъм“, прикани на чист български език Самар. 

Паметникът на Царя освободител, наричан още Паметник на освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, издигнат в чест на Освобождението на България през 1878 година, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода.

Намира се на столичния булевард „Цар Освободител“ на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на българския парламент.

Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки. Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни. Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
байо от село преди 11 години
Похвално !
71
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хитър азиатец!И босфор тв извикал за реклама белкем се докопа до паспорта.. Бг.шараните веднага захапали.Малко ни са *** дето висят на социалните и пенсиите на родителите ни,че сега и циреи от Азия.Айсектир...Гласувай те за националисти,само те ще ни отърват от тази навлеци!
70
4
 
1
 
! Отговори
до 110 преди 11 години
Българският народ не се дели на софиянци и "другите", още повече, че от един милион за 20 години София стана 2 милиона! Ние сме един народ, една нация! Проблема е огромното количество навлеци от Азия, които искат да ни натресат буквално насила и то в много скоро време, при уникална безработица и умъртвена икономика. Явно управляващите са се продали отново за пари!
69
2
 
0
 
! Отговори
.,., преди 11 години
ei samo marzeli tuka,dai im akal da davat,a edna metla pred sobtvseniq dvor nqma da izvadqt,prav kirv...akal vseki ima,nali taka kazvate,to biva,ama v taq sofia samo marzeli selqni....a i umni izvinqvaite...
68
3
 
2
 
! Отговори
,,, преди 11 години
aman ot marzelivi sofianci,prosto selqni...da jivee,Blagoevgrad iMakedoniq
67
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом ремонтира паметника на руския цар, значи е на страната на Асад.
66
2
 
2
 
! Отговори
q преди 11 години
4oveka ne go znam ama trupa staj i si ima dokazatelstvo sniman e i utre, 4e raboti v evropata kadeto i da kovete 20g. nema da Vi dadat po TV-to
65
3
 
10
 
! Отговори
Телериг преди 11 години
Брей много патриоти в този форум и всичките до един анонимни. Самар, който ви ремонтира мухлясалия паметник е по-голям патриот от всички вас взети заедно. ама не вие няма да работите, ще пишете *** коментари по форумите, след това на в клуба на атака, вмро, бнс , след това ще се напиете, след което ще спите = и така ще градите велика българия, българия на три морета. генома трябва да ви се изстрие. не заслужавате да живеете. Великия Аспарух, Кубрат биха се срамували от вас.
64
2
 
9
 
! Отговори
Телериг преди 11 години
Браво на човека, но ако седне да прочете тези глупости, които сте надраскали тук няма да му дреме изобщо за паметника на един неблагодарни, славянски *** които чакат всичко на готово. Абе умници щом сте големи патриоти защо не го поправихте толкоз години. Питам аз тъпите ви кратуни. Защо вашата педофилска партийка атака не направи един митинг или нещо подобно. Запомнете ако продължавате така пак ще зовете братушките *** да ви освободят. Да истина е защото сте най-мързеливия
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един сириец реставрира оградата на паметника на един цар руснак, пратил армията си да лее кръв за един народ и тоя народ паметника не само, че отдавна е забравил за тази саможертва, той паметника вече не вижда дори.
62
2
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
НЯМА ДА ОТИДА В ЧУЖБИНА КАТО НЕЛЕГАЛЕН ЕМИГРАНТ ЗАЩОТО,ЩЕ ЯМ ЯГОДИТЕ ,МАСЛИНИТЕ ПОРТОКАЛИТЕ,БРОКОЛИТЕ И ВСИЧКО КОЕТО ИМАТ ТАМ ,НЕ ИСКАМ ДА МЕ НАРИЧАТ ***,СКОТ,*** МАКАР ЧЕ И АЗ СЪМ ЧОВЕК ЩЕ СИ ЖИВЕЯ ТУК И ВСИЧКИ ЩЕ СА МИ ВИНОВНИ ДАЖЕ И МАЙКА МИ ЧЕ МЕ Е РОДИЛА.
61
7
 
2
 
! Отговори
вв преди 11 години
А сега да четем коментарите и да си гледаме сеира...
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дръжте се, братя българи, започва кампанията по голямото промиване на мозъци. Крайната цел е да ни натресат една огромна пасмина от хора, които нямат нищо общо със страната, традициите, културата ни... Целта е след силното редуциране на българската нация да бъде разединена и размита със пришълци - предимно араби... Да, ама аз си обичам страната и неканени гости не искам!!! Това са си просто безполезни навлеци, драпащи за моя дом!!!!
59
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя тип си е направил сметката.Евала на тариката,но като свърши ремонта да му помогнем да се завърне в своята родина.Сирия има спешна нужда от своите кадърни чеда в този тежък момент.
58
4
 
2
 
! Отговори
Тодор Радев преди 11 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша. 1875
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли, сириеца, надлежните разрешителни, да ремонтира паметника? Този нито има проет одобрен от "Института за паметниците на културата", нито от УАГ. Къдеса му проектите? Строителната площатка? Разрешението за строеж, в случая ремонт.
56
2
 
13
 
! Отговори
, преди 11 години
Един *** арабин е много по-читав от комунистически мекерета,плювачи и ***!
55
2
 
9
 
! Отговори
, преди 11 години
Чета,чета коментарите и си мисля: колко *** трябва да е душата ти,за да реагираш така...Боже пази България!
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и кой ти даде тая свобода седерасте ??? чичо ти уорлик или великия руски народ ..
53
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не човек, а гигант. Ако искаше гражданство има много други бързи и лесни начини за изкарване на такова, не е в това причината. Сирийците са добри хора, успех им желая в евентуална война с ционистка Турция и щатите.

Спонсорирани публикации