Да умреш на 60. Ранната смърт на алкохолиците

За жените са позволени 125 мл вино или 250 мл бира на ден, за мъжете - двойно
Обновена: 23 окт 2012 16:44 | 23 окт 2012 16:43,
93
Да умреш на 60. Ранната смърт на алкохолиците
Снимка: Reuters

Хората, които употребяват редовно алкохол, умират 20 години по-рано от тези, които не посягат към коварната напитка.

Това показват резултатите от дългогодишно проучване на изследователи от град Любек, Германия. Според тях жените, зависими от алкохол, умират на 60-годишна възраст, а мъжете – на 58 години.  

„Нито един от починалите алкохолици не е достигнал средната за Германия възраст от 82 години за жени и 77 години за мъже“, споделя ръководителят на проучването Улрих Йон пред "Зюддойче Цайтунг".
 
За дългогодишния проект експертите са използвали данните на близо 4100 души от северен немски регион. От тях 149 души били класифицирани като алкохолно зависими. В продължение на 14 години те били наблюдавани и изследвани. 
 
В проучването си учените са сравнили и вредата от употребата на алкохол с тази от консумацията на тютюн: оказва се, че алкохолната зависимост скъсява неминуемо живота, докато пушачите могат да се радват на повече години в сравнение с онези, които прекаляват с чашката.
 
Причините за високата смъртност при алкохолиците е в болести като цирозата, която покосява алкохолика внезапно и неизлечимо, често стават нещастни случаи след употреба на алкохол, също и самоубийства. 
 
При дългогодишното си проучване експертите установили и разлика във въздействието на алкохола върху мъжете и жените. 
 
„Жените успяват да се справят по-бързо с болести, причинени от консумацията на алкохол и затова живеят по-дълго“, казва Улрих Йон. Причината за това се крие и в по-ниското тегло на жените, но не е единственият аргумент в полза на слабия пол. 
 
Лекари обаче предупреждават жените да бъдат внимателни с употребата на спиртни напитки въпреки по-доброто си физическо състояние от мъжете. 
 
Международно признатият стандарт за консумация на чист алкохол е около 12 грама на ден за жените. Това се равнява на около 125 мл червено вино или 250 мл бира. При мъжете позволената консумация е двойно повече. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Алкохолиците умират сами понеже не се вписва в обществото.С нищо не помага алкохола само вреди!!
78
2
 
7
 
! Отговори
ирена преди 8 години
До Анонименда напълно съм съгласна ,да живееш с алкохолик означава да живееш в непрекъснат страх как ще се прибере гадното животно
77
2
 
4
 
! Отговори
ирена преди 8 години
Според мен ако живееш с алкохолик от нерви ще умреш много по бързо ,а гадния алкохолик ще те надживее няма нищо по гадно на света от живот с алкохолик,ако зависеше от мен не бех им дала секунда живот
76
3
 
1
 
! Отговори
Вуте преди 11 години
Илядо пати е по-арно да си алкохолик у Германия, отколко трезвеник у България.
75
1
 
4
 
! Отговори
Минувач преди 11 години
Статистиката показва, че има повече стари пияници, отколкото стари лекари.
74
2
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 75Ей, значи като чуя клишета от сорта: "Едно време всичко беше качествено" и ме хващат лудите направо! Уртикария получавам!Какво е било всичко качествено, нали имаше евтин коняк "Слънчев бряг" по три лева някъде, на който му казваха "Слънчев удар", и наистина те удря в главата задължително като пиеш от него! Личен опит!А бирата беше едно "светло пиво" дето го пиеха редовно виетнамците и друго нямаше!
73
1
 
0
 
! Отговори
ivanov преди 11 години
alo герб, айде забранявайте и алкохола, това го можете най добре.
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам доста коментари от рода на "Един път се живее. Ко като умрем на 60 години. Важното е, че ние било кеф.". Да, ама това ако до 60 години си поркал колкото си искал и изведнъж умреш. Само, че тези, които пишат това никога не са били в болници и не са виждали крайния ефект на това да прекалиш с алкохола. Не знаят колко години човека се е мъчил с различни болежки преди накрая да умре. Сега говорят така, понеже са здрави и се мислят за безсмъртни, но времето ще ги излекува от тези заблуди.
71
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
До Троянска СливоваАми това точно ти обясняват бе ***,като коментираш поне прочети до край статията
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На никой не му трябва да живее толкова дълго в тоя загубен свят. Ако имаше смисъл в живота, хората нямаше да се упояват с алкохол и наркотици...
69
2
 
1
 
! Отговори
Спиро преди 11 години
"Да пием за алкохола - причината и решението на всички проблеми" Хомер Симпсон
68
0
 
0
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Ъхъ
67
4
 
12
 
! Отговори
Троянска Сливова преди 11 години
Глупости, дядо ми доживя до 90г. и си пиеше всяка вечер по 100г. ракия с салатата.Като сложим и празници по 100 литра на година не му стигаха. Може би защото пиеше само домашна. Знам ли от какво я правят Пещерската Гроздова вече, от Украински спирт сигурно.
66
13
 
8
 
! Отговори
az преди 11 години
Пълни глупости са това.Тия немци всеки знае, че не могат да пият, та да си траят поне,той Чърчил е доживял до над 80г.А и за какво ми е да одъртеш и изкуфял да преча на другите.Яж,пий,клати,докато можеш.Това е смисълът на живота.Всичко друго са глупости-семейство,деца,кариера,пари-дрън-дрън.Човек трябва да е бохем. Аз нито искам да спирам алкохола, нито виждам смисъл да доживея старост-за кво ми е да съм дърт?
65
2
 
5
 
! Отговори
Monti преди 11 години
мдаааа, значи ключа от бараката се крие в дозата - как да си пийваш, без да станеш зависим. Това, че вечер ще джурнеш 300- 500 гр. хубаво винце в никакъв случай няма да те направи алкохолик. Въпроса е да не се прекалява системно, защото наистина алкохолизма е много гадно нещо - познавам такива хора.
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошото е, че много хора не знаят кога да спрат да пият. Докато не им стане навик, а после "необходимост".
63
1
 
3
 
! Отговори
gft преди 11 години
мда, трявба да се забрани.
62
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мда, който не е имал алкохолик в къщата не знае за какво става на въпрос....
61
5
 
4
 
! Отговори
АШИМ преди 11 години
Да така , всичко имаше качество едно време и аз помня някой неща като на пример бирата.Имаше трайност едва седмица долу горе и беше по 12-14% ...А сега е пъна със сяра за по голяма трайност и е между 4и 6% процента средно.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АшимДа, ама дядо ти, не е пил нискокачествен спирт с есенция, нали? Не е ял сирене и кашкавал с растителни мазнини и домати, по-твърди от кадастрон? :)

Спонсорирани публикации