По Коледа: 1200 апартамента разбити, а МВР-то търси полицаи!

Мъжете вече са джебчии, а жените влизат през терасите
23 дек 2017 07:38, Петя Славова
89
По Коледа: 1200 апартамента разбити, а МВР-то търси полицаи!
Снимка: архив, Булфото

Крадци разбиват по около 1200 апартамента всяка Коледа. Това показват цифрите на МВР за предходните години, пише "Монитор". От тях се вижда, че само за дните около празниците в страната се взломяват между 1000 и 1200 жилища.

Бройката е двойна в сравнение с целия предходен месец ноември, когато общо всички набези са около 600. От полицията полагат усилия всяка година, за да намалят цифрата, но тя си остава почти константа. Причината е, че където се концентрират униформени, там почти няма обири. За сметка на това се атакуват кварталите, където полицейското присъствие е по-малко.

"Няма как да следим за обществения ред, да пазим домовете от крадци, да следим за нарушители на пътя и да си вършим всички други основни задачи едновременно. Разпределяме полицейските сили максимално добре, за да можем да покрием всичко, но не сме всесилни", обясниха от "Национална полиция".

Въпреки това от там гарантираха, че отново в празничните дни ще има постоянни полицейски патрули по кварталите в страната, за да пазят домовете на хората, тъй като битовите престъпления, в които влизат и кражбите, са основният проблем, заради който е критикувано министерството. Само за година взломните кражби са над 10 хил. От домовете - близо 9 хил., от офисите са над 700, а от магазините - 7740.

От министерството поясняват, че редиците на МВР се нуждаят от още поне 5000 полицаи, за които е обявен конкурс. Дупката представлява и 10 процента от щата на цялото министерство.

Най-много полицаи се търсят в най-голямата дирекция – столичната. Конкурс е обявен за 306 патрулиращи полицаи, 50 пътни полицаи, 50 оперативни работници и 15 разследващи. На сайта на МВР се вижда, че само миналата седмица е обявен конкурс за 112 нови служители в СДВР - старши полицаи и младши пътни полицаи.

Интересен факт в цифрите е, че половината от разкритите кражби са извършени от жени, или общо 3146. Те са и заловени, а голяма част от тях по-късно са освободени. Общо 318 дами са били регистрирани за нападения в жилища, от които са си тръгнали с пари, злато и техника. Впечатление прави, че джебчийските кражби, които са 480 за годината, са извършени от малко над 200 жени. Останалите апаши са били мъже, каквато тенденция доскоро не се забелязваше.

"Мъжете и жените си сменят ролите, защото вече всеки е наясно, че жена от някой етнос в мола е джебчийка, а съмнителен мъж покрай входа, че е крадец. Затова се наблюдава едно разместване в криминалния свят. Мъжете стават джебчии, а жените се катерят по терасите, разбиват дограмите и крадат каквото намерят", обясниха разследващи. Те поясниха, че през последната година се наблюдава и скок на този тип престъпления, извършени от чужденци. Общо 136 са кражбите, за които като извършители са регистрирани основно чужденци от сирийски и арабски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато дпс и герб управляват...така ще е
22
4
 
7
 
! Отговори
военен преди 6 години
ее търсете с тея заплати...няма да намеритр обаче
21
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Който се справи с битовата престъпност, ще управлява вечно.
20
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то ченгетата, кво правят при обир?? НИЩО!!!
19
1
 
28
 
! Отговори
ЦЦ преди 6 години
Моля докато трае европредседателството крадците да не крадатМоля хората сами да оставят пред вратите си ценни вещиТака ще преборим лошата статистикаЦЦ физкултурникагръбнака на ГЕРБ
18
0
 
20
 
! Отговори
Мантра преди 6 години
Сакън! Само да не клатите трона на Бойко, че идва европредседателството, та да не се излагаме пред хората, разбираш ли. Сус! Аде без зулуми!
17
3
 
15
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Може и още...И още....и още....
16
0
 
25
 
! Отговори
грешиш преди 6 години
До Анонимен 14Те много добре знаят какво и как да правят!Просто си имат договорка,дават повод на съда да върне делото,и когато мушмурока си плати,и съдията е доволен,и те,и престъпника!Такива ми ти работи в милата ни Родина!
15
1
 
33
 
! Отговори
дааа преди 6 години
1200 ограбени апартамента?сложете най малко още толкова,хората нямат доверие на полицията и в много случай не подават жалби,това е плачевен факт,нямаме доверие на полицията и има защо.
14
0
 
39
 
! Отговори
така се прави преди 6 години
Ама каква снимка сте сложили,как жрици на любовта се отчитат на полицаите!
13
2
 
40
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Просто е... Законът: всеки пълнолетен без криминално досие с оръжие. Влезе ли ти в частна собственост: право да стреляш.Толкова е просто! В момента оръжие законно имат: мутри, психично неуравновесен контингент за политически поръчки, определени касти близки до властта, изкуствени богаташи.А сега си представете, че хората имат оръжие, за да се защитят?Ето защо обичам САЩ?!
12
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие гледайте как се отнасят с вас полцаите..сякаш те са ви господарите на живота и могат да ви говорят квото си искат и то надменно, а вие очаквате помощ от тях? На 10 полицая един читав. Другото за чeп за зеле не става. Жалка надменна сбирщина.Оня ден стоя пред районното и чакам да дойде едно ченге за да си взема наказ. постановление и идва един с патрулка слиза и го питам: Трябва да си взема Нак. постановление. От кого? И Той: ша дойди човека. След колко време? Нали ти казах, ве ша дойди.
11
0
 
25
 
! Отговори
това е истината преди 6 години
Колкото и хора и пари да дават на полицията резултати няма да има,защото системата не е реформирана в полицията има голяма съпротива за реформи и промени,на много служите ли им харесва сегашния бардак.
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шашкъните от меверето ако фанат вагабонтин изобщо, не знаят да съберат годни материали и доказателства за да продължи процедурата качествено. После следствието прокуратурата, и най-вече корумпираният бг съд си измиват ръцете лесно. Нещата навсякъде са зле, но в полицията, която дърпа над милиард за година, са направо катастрофални.
9
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е да се знае, че няма престъпление без участието на бивш, настоящ, или бъдещ полицай. Така че за да не станете част от статистиката им, стойте на страна от тях. Слухтят, правят се на добронамерени и близки, а всъщност събират информация и снасят на цивилните си ортаци. Ошаф и на улицата да лежи, прескачаш го и въобще не се обръщаш.
8
3
 
29
 
! Отговори
АМАН от МВР теорор преди 6 години
Поне 19 000 издържани с ограбвани около 1 000 000 000 живи кървави лева от народа годишно служители на МВР са свързани с най мръсните терористични и престъпни групировки вкл ГЕРБ и ДПС
7
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и като те оберат още 7-8 пъти да се сетиш да си сложиш по-добри и повече ключалки, аларма и камери. Досега колко пъти си ги изплатил?
6
2
 
34
 
! Отговори
ей хора преди 6 години
Не е важна бройката на полицаите а качеството,професионализма хи правилното разпределени е на силите те и сега са много и какво резултат никакъв...?наливат се пари и хора в една пробита каца, докато няма реформи и промени нищо няма да стане.
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащо тия шашкъни от мвр-то не са ги словили разбойниците, а само протестират?----------------------------------------------Защото като ги хванат, законът е такъв, че ги пускат на другия ден, а като ги "осъдят" им дават условна присъда в 80% от случаите. Демек ги пускат на свобода с пробен срок, ако в пробният срок ги хванат чак тогава ще лежат и то само няколко месеца. При такава съдебна система работата на МВР е да разкарва престъпнизи като такси компания. Един престъпник го хващ
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на голия цървулите ли ще му вземат?