Въпросът е: Защо още няма снимка на отровения Скрипал?

Има ли доказателства за пръст на Русия в отравянето му?
Обновена: 16 мар 2018 14:07 | 16 мар 2018 12:00,
95
Въпросът е: Защо още няма снимка на отровения Скрипал?
Снимка: БНР

Руският депутат Андрей Луговой пита защо все още няма снимка на отровения Скрипал и дъщеря му. Поводът за въпроса му идва след вчерашното изявление на британския външен министър Борис Джонсън, който говори за наличието на неоспорими доказателства за причастността на Русия към отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Той припомня ситуацията с Литвиненко, чиито предсмъртни снимки на болничното легло в Лондон бяха масово тиражирани от западната преса и предизвикаха широк резонанс.

Въпросът на Луговой се тиражира днес в руския всекидневник "Независимая газета" за един загадъчен факт в продължаващата драма с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, предизвикало остра криза в руско-британските отношения.

Вестникът цитира не друг, а Андрей Луговой, когото британските власти, както е известно, навремето обвиниха в причастност към смъртта през 2006 г. на още един бивш руски шпионин, избягал във Великобритания - Александър Литвиненко.

Днес Луговой е депутат в руската Дума и член на парламентарната комисия по сигурността и противодействието на корупцията.Именно той задава въпроса: защо до този момент, при огромния медиен шум около случая, все още няма снимка на отровения шпионин и неговата дъщеря.

Вестникът коментира твърденията на Джонсън, който приема за такова доказателство самодоволната и саркастична реакция на Москва на отравянето на Скрипал в Солсбъри.

Британският външен министър обясни начина на покушението срещу Скрипал - демонстративно използване на силни бойни химически отрови - с намерението на Русия да сплаши потенциални (бъдещи) изменници.

Т.е., руските спецслужби специално са провели тази операция по ликвидиране (забележете - неуспешна) на бившия двоен агент именно така, че целият свят да знае - именно Москва е виновна за това, отбелязва вестникът и цитира думите на Джонсън: "Руснаците се опитват едновременно и да отричат това, и да се хвалят с него".

Честно казано, това никак не прилича на "неоспоримо доказателство", отбелязва "Независимая газета".

Още по темата

Очевидно, именно затова (в британските медии тези дни) неочаквано "изплува" още един бивш служител на КГБ и на ФСС (руската Федерална служба за сигурност) - двойният агент Борис Карпичков, който още в 2006 г. бил атакуван с неизвестен химикал на улица в Оклънд, отбелязва руският всекидневник.

Някой хвърлил в лицето му някакъв прах, след което той изгубил 30 кг от теглото си и едва оживял. Сега самият Карпичков разказва, че на 12 февруари му позвънил познат сътрудник на ФСС и му съобщил, че нещо лошо може да се случи с него и с още седем врагове на руските спецслужби. В този списък бил и Сергей Скрипал.

Посочен е и списъкът на седмината. В него се оказват Олег Гордиевски, Уилям Браудър, Кристофър Стил (авторът на недоказания компромат срещу Доналд Тръмп), Игор Сутягин, Юрий Швец и Владимир Резун (автор на много книги за кремълското задкулисие под псевдонима Виктор Суворов).

Странно е, че Карпичков разказал за този списък пред медиите, и то тези дни, а не съобщил за това на британските и други разузнавателни структури, да не говорим за полицията, пише "Независимая газета".

По-нататък вестникът пише как изведнъж случаят със Скрипал е вдигнал на крак и британските военни. Британските власти спешно предоставили 48 млн. паунда на новия Център за защита от химическо оръжие, създаден на базата на прочутата военна лаборатория в Портън Даун, предава БТА.

Още по темата

Именно тази лаборатория, впрочем, направи анализ на състава на нервнопаралитичното вещество, използвано в Солсбъри срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. Твърди се, че сега всички служещи в британската армия ще бъдат ваксинирани срещу сибирска язва заради заплахата от химически атаки от страна на Русия (като тук се споменава и Северна Корея).

При това тези 48 млн. са само начало, отбелязва вестникът, защото веднага последва изявление на военния министър Гевин Уилямсън, че страната трябва да модернизира своята отбрана, а съответната програма бе обявена още през януари. Според министъра властите трябва да обърнат приоритетно внимание на инвестициите във военната сфера за предотвратяване на потенциалните заплахи, което означава нови и нови пари във военния бюджет.

Всичко е логично, заключава "Независимая газета", коментирайки, че от всеки конфликт в съвременния свят печеливши в крайна сметка се оказват военните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
20
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Поживьом,увидем
19
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мумията искала снимка на Скрипал за спомен !От нея щяла да разбере, че тя е убиеца !
18
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не, не е виновна Русия. Така както не е виновна за сваления самолет над Украйна, както не е виновна дето бомбардира хуманитарния конвой в Сирия, както не виновна за атентата в Света Неделя и т.н. Винаги са невиини. Вервайте ми.
17
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо още няма снимка на най-милото на нашата президенша? Да не би да е мъж?
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Британските власти СПЕШНО предоставили 48 милиона паунда на новия център за химическа защита"!!!... Как пък "случайно" се случва това сега, когато ингилизите излязоха от ЕС и вече няма да плащат годишните си милиардни вноски в общия бюджет. Та, като са се видели в пари, що да не ги дават за глупости, за които да обвиняват други, например руснаците. От тази година в кралството ще има много милиарди за крадене. Или някой си мисли, че само тук се краде???
15
4
 
36
 
! Отговори
две преди 6 години
След напускане на МИ6 през 2009 г. Christopher Steele създава фирма за сигурност /Orbis Business Intelligence/, чиято основна дейност е, и продължава да бъде, фабрикуване на обвинения срещу Русия.Orbis създава т.н. Досие Тръмп за Демократическата партия на САЩ по време на предизборната борба за президент.
14
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята е съшита с бели конци само за червените тъпанаари дето толкова им е акъла :) *** матрял, ко да ги прайш. Щом е роданата им страна Русия замесена в най-отвратителните неща и започват да вадят водя от петнайсет кладенеца и да ни убеждават видиш ли те нямат нищо общо. Както нямат нищо общо с убийството на Георги Марков, нали? И на още десетки станали жертва на тая кочиина :)))))
13
3
 
32
 
! Отговори
едно преди 6 години
Медиите премълчават обаче, много важни факти, които поставят казуса в съвсем друга светлина. Сергей Скрипал е имал връзка поне с една група от заинтересовани лица с мотив да създадат ситуация, насочена срещу Русия. Това са Pablo Miller, който е бил водещ офицер на Сергей Скрипал от външнополитическото разузнаване на Великобритания МИ6. Дейността му е координирана от Christopher Steele, също бивш офицер от МИ6, работил в Москва. Между 2006 и 2009 г. е началник на отдел "Русия" в МИ6.
12
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорът е: Защото отровеният Скрипал може да не желае да го снимат.
11
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял Свят се убеди, че империята на злото начело с Мумията се превърна в империя на ужасите !Бог да пази България от Рускотурската империя ! АМИН !
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два дни преди изборите 80 % от руснаците са доволни от отравянето на предателя.
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Макрон може да прояви желание за кралицата.Иначе единственото неоспоримо доказателство е, че Борис Джонсън по баща е с ТУРСКА кръв.
8
5
 
38
 
! Отговори
agent provocateur преди 6 години
Много е възможно изобщо да не съществува никаква отрова, и Скрипал и дъщеря му изобщо да не са отровени. Вероятно са живи и здрави и ги крият на някой далечен остров. Случаят е скалъпен и го ползват за пропаганда. Иначе щяха да покажат снимки от болницата и някоя епруветка с отровата. Като тази, която размахваше Колин Пауъл.
7
3
 
36
 
! Отговори
Кой преди 6 години
Има много въпроси по тази провокация зашита с бели конци..
6
2
 
30
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
С един удар - два заека: 48 млн за британските военни и сплотен електорат на изборите за Путин... Иначе на пешките лека им пръст..
5
2
 
34
 
! Отговори
Боро Първи преди 6 години
На тез ще им опънат и кралицата и пак Путин ще е виновен
4
2
 
40
 
! Отговори
115 преди 6 години
След като е двоен агент, що пък точно едните да са виновни.. Как пък все у кралството се случват тези работи..
3
8
 
37
 
! Отговори
... преди 6 години
Щото цирка е пълен! Само овца, като Захариева могат да я излъжат!
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно ще има сега дооправят сценария, че нещо не им се вързаха, а колкото до снимките, декорите и манекените са поръчани и тия дни ще ги изтипосат.
1
31
 
5
 
! Отговори
УБИЕЦ КОМЕНТИРА преди 6 години
УБИЕЦЪТ КОМЕНТИРА НЕ НИЕ НЕ СМЕ ТАКИВА..........