Нощувката колкото шезлонга на морето... Защо сезонът е слаб?

50 лева е нощувката, 40 лева – шезлонг с чадър
Обновена: 3 юли 2019 10:54 | 3 юли 2019 10:40,
122
Нощувката колкото шезлонга на морето... Защо сезонът е слаб?
Снимка: архив Bulphoto

Цената на удоволствието да се излегнете на два шезлонга на плажа и да се криете от слънцето под чадър излиза почти колкото и самата нощувка по родното Черноморие. Такъв поне е случаят в Черноморец, където цена за 1 нощ на човек в стая с три легла е 51 лева, а шезлонгите излизат 40 лева.

Концесионерът на плажа дори смята тази цена даже била ниска, защото за да излезе на печалба, трябвало да взима по 80 лева. Той обаче се оправда, че по 40 лева за сянка взимали само за малък участък от плажа. На практика тази тарифа е равна на парите за ВИП-зона с балдахинова шатра, оборудвана с меки възглавници и легла на плажовете край Слънчев бряг, Созопол и Лозенец, пише "Монитор".

Плажът на къмпинг "Нестинарка" край Царево пък е на първо място по евтиния, но само на хартия. Официално чадърите и шезлонгите там струват по 36 стотинки бройката, но реално туристите плащат по 5 лева за всяка от екстрите. Уловката бе пусната в ход още преди два сезона. Шезлонгът наистина е 36 ст., но върви в комплект с шалте, за което се плаща петачка. Така комплектът с чадър и два шезлонга излиза 15 лева вместо 1,08 лв.

Още по темата

С народни цени и без никакви хватки почиват летовниците в Обзор, където сянката струва 3 лева за цял ден. На популярния плаж пред ММЦ-то в Приморско сянката чадър и шезлонг се наемат за по 5 лева. Същите са цените на "Каваците - Юг", "Смокините" и на къмпинг "Градина".

По петачка за чадър и шезлонг вземат на Аркутино, Приморско, Лозенец и Арапя, централния в Царево, северния в Ахтопол. Толкова струваха доскоро и плажните екстри и на ивицата Стамопуло до бившата резиденция "Перла", но от няколко дни комплект от чадър с два шезлонга се харчи за трийсетачка, а само сянката е оценена на 25 лв.

На централния плаж в Созопол и на "Харманите" чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв. в комплект. На северната ивица на Каваците и на Буната в Поморие екстрите ще струват по 4 лева. Без промяна остават цените на Централния в Бургас - 5 лева за чадър и 7 лева за шезлонг.

На екзотичния плаж на къмпинг "Оазис" в община Царево, двете екстри струват по 6 лева.

Във високия ценови клас по южното черноморие се нареждат трите плажа в Слънчев бряг. Централната и южната ивица запазват миналогодишните цени от 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг, а на северния екстрите са по 9 лв. С левче по-малко - по 8 лева за сянка и шезлонг ще броят туристите и на Южния плаж в Несебър. Същите са цените и на ивиците в Св. Влас.

На плаж "Река – Вая", в местността Иракли чадър и шезлонг ще се наемат срещу 6 лв. за брой, а цената на комплект екстри с включена храна и напитки е 36 лева. По 30 лева излиза комплект чадър с два шезлонга във ВИП-зоната на Централния плаж в Лозенец. Останалите екстри обаче са по 6 лева.

Свободните зони по всички южни плажове са строго спазени и дори са повече от предвидените 50%. Туристите  обаче недоволстват, че безплатните места не са толкова атрактивни, защото са прекалено близо до морето или са в най-отдалечената част.

Предприемчиви собственици и наематели на крайбрежни заведения по варненския плаж пък привличат постоянна клиентела, като предлагат безплатна сянка. Безплатна е сянката и за гостите all inclusive в най-големите хотели в курортите, където плажните принадлежности са част от туристическия пакет. На другия полюс е плажът на курорта "Камчия", който за първа година това лято има концесионер. Той е определил цени на чадър и шезлонг от по 15 лв. Цената е рекордна за варненско, където обикновено тя започва от 2 и стига максимум до 12 лв.

Цените на шезлонгите и чадърите по другите плажове във варненско не са поскъпнали и тази година. В най-крайната част на Варненска област, плаж "Панорама Север" до къмпинг "Лагуна", цената е 5 лева за чадър и шезлонг. Най-ниски обаче са цените на плаж "Кабакум – Север" край Варна, където за шезлонг и чадър се плаща по 2 лева. В "Златни пясъци", чадър и два шезлонга са от 24 до 36 лв., според мястото на плажа. Във Варна цената е наполовина – по пет лева за ползване на всяка от двете екстри. Шатрата на тузарския плаж "Рапонги" пък е 40 лева.

В разгара на лятото, пясъчните ивици на юг са празни, а туристите, които събират тен на плажа се броят на пръсти. Повечето предпочитат да се пекат край хотелските басейни, които са безплатни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
14
 
! Отговори
Еврей преди 4 години
Слаб е защото в миналата година за 10 дневна почивка на 3 човека струваше 80 хиляди рубли а тази година струва 140 хилиди във един и същ хотел и затова претпочетохме турция и този избор го направиха много мой познати роднини и приятели! и изводът тука е един и нема кво да търсят под вола теле!! всичкия въпрос е в цената и качеството ако има адекватност и баланс ще има и много туристи и ядене и пиене !!!))))
75
1
 
17
 
! Отговори
мнение преди 4 години
До АнонименТова ти казвам! Палатката ми е палатка, лодката ми е лодка и да подчертая, че имам един бидон за отпадъци, който изхвърлям на определените за това места! Отивам примерно на Широка Поляна, правя си лагера , ловя си риба,запознавам се с нови хора, вечер си правим купона, а бе супер! Кеф ти плаж, кеф ти слънце,кеф ти хлад! Не се потя, като кон и не ми мирише постоянно на цаца пържена в старо олио!
74
3
 
73
 
! Отговори
Черноморски шаран преди 4 години
Миналата година резервирахме стая за двама в хотел в Равда през booking. В офертата пишеше, че има климатик. Пристигнахме в горещ ден като днешния. Търсих 10 мин. дистанционното но не го намерих. Слязох на рецепцията. Казаха ми че за да взема дистанционното трябва да платя такса от 5 лв. Платих и го взех. На другия ден се прибираме по обяд от плажа каталясали. Търся дистанционното-няма го. Слизам на рецепцията. Таксата била на ден. Та така с бг туризма...
73
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чудя се на недоволните защо още живеят в тая" бедна и мизерна" България! заминавайте бе хора, терминали, автогари има. вместо да мизерствате отивайте в богатите държавите дето ше бъдете оценени. ама тия държави са богати щото там не се ходи само на плаж, там се работи!
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прибирам се до Бургас само за уикендите- ходя на плаж само там. Почивката със семейството в Гърция, Италия или Испания.
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На *** не стъпвам - изяжте си чадърите, бетона и *** по плажа.Писна ми да се къпя в *** и да повръщам после по 2 седмици и да давам стотици левове за лекарства.Осина ми да давам 20 лева за вмирисана риба, да ме изнудват мутри къде да пакирам, намусени *** свиркаджийки сервитьорки да ме обслужват- сбогом.И бляновете не ви искат услугите вече.
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако още имаше българо - съветска, гдр, полска и чешка дружба, плажовете щяха да са препълнени, ние щяхме да сме доволни от изобилието на тая любов и.... всички доволни! ама капитализма ни отне и това! а на импексова и повече!!!
69
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да ходите по бетономорието и да плащате хиляди лева на т.н. хотелиери, а те от своя страна да си купуват скъпи джипове и скъпи фолкаджийки за любовници.
68
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Клозетна работа, не ме интересува, не ходя там...
67
1
 
33
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
В основата на всичко е държавата, която иска от концесионерите наеми от по 200 000лв. /и нагоре/ за сезон - а мутрите са следствие. Откъде на къде ще се отдава под наем общата ни собственост - по същата логика държавата трябва и планините да отдава на концесии и да плащаме за разходка по Рила, Пирин...
66
3
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Ами не ходете в тези...жеги по моретата,там е същата сауна...плюс изпаренията.Качете се високо в планината,има достатъчно къмпинги и хижи;Мечи Чал,Студенец,хижа Белмекен,да не ги...изреждам всички.По хижите нощувка 11 кинта.Само в планина може да починеш и релаксираш,на море е...обратно;натоварваш се.
65
1
 
27
 
! Отговори
мнение преди 4 години
За парите дадени за шезлонги и чадъри плюс още малко, по родопските язовири ще си изкарам супер! Планина, чист въздух, хлад, разходки сред природата, човек се наспива! А бе супер почивка, вместо да пълня гушата на потен, миризлив дебеловрат батка!
64
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро ни е морето, алкохол дрога малолетни ку_вета, сичко е топ цена номер 1 сме брат
63
2
 
43
 
! Отговори
Pencho bre cheti преди 4 години
Дай на *** власт и пари и гледай как от рая прави пустиня.
62
2
 
27
 
! Отговори
охобохо преди 4 години
Скоро ще фалират и строителните предприемачи, ама Бай *** все още им пълни гушата
61
2
 
48
 
! Отговори
Гръцки шезлонг преди 4 години
Поръчваш кафе, водата е безплатна, бира - носят ти купичка с чипс, коктейл - допълнитено лимони(лайм) и газирана вода. Лични впечатления от Полихроно-Халкидики.
60
2
 
14
 
! Отговори
хахахха преди 4 години
ми кво си взимате и нощувка в стая, взимате шезлонги и за 40 лв. си спите върху тях денем и нощем
59
3
 
8
 
! Отговори
retro преди 4 години
До До retroЗа да сравниш с България как ви дерат мутрите!!!Ясно ли е?
58
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА Е ВЯРНО!!НА СЛЪНЧАКА 20 ЛЕВА ЗА ЧАДЪР И ШЕЗЛОНГ КОЛКОТО Е НА ЧОВЕК ЛЕГЛОТО И ТО СЪС ЗАКУСКА ПРЕЗ ЮНИ И СЕПТЕМВРИ ОТ САЙТА НА АМОМА!------И ТОВА ДА СИ НАЕМЕШ ЧАДЪР Е БЕЗОБРАЗИЕ, ЗАЩОТО ДА ЛЕЖИШ НА ТОПЛИЯ ПЯСЪК Е МНОГО ПО-ПОЛЕЗНО И ДА СИ ЗАБИЕШ ЕДИН ЧАДЪР ЗА 20 ЛЕВА КОЙТО ДА ПОЛЗВАШ ДО КРАЯ НА ПОЧИВКАТА!
57
6
 
19
 
! Отговори
retro преди 4 години
Хлябът в Турция е с един процент ДДС и струва 1.50 лира или 46 стотинки /четирдесет и шест стотинки/!