100 лв. надница за берач на билки, но интересът е слаб

Най-изгодна е липата, изкупува се по 4-5 лева килограма
33
100 лв. надница за берач на билки, но интересът е слаб
Снимка: Pixabay

По около 100 лева на ден могат да си изкарат опитните берачи от събиране на билки у нас. Това заяви Добрин Тонев от Българската асоциация на билкарите и гъбарите, цитиран от "Труд".

Въпреки това хората, които събират билки всяка година намаляват, категоричен бе Иван Цицелков от същата организация.

Трима събирачи, които познават терена и са се сдружили в екип, могат само за ден да съберат по 800-1000 килограма пелин, даде за пример Тонев. И допълни, че при изкупна цена от средно 30 стотинки за килограм си изкарват между 80 и 100 лева на човек. Също добра сума могат да вземат берачите на липа, която се изкупува по 4-5 лева за кило. Тя е сред билките, с които сме най-известни по света.

Заради забраните да се берат липовите дървета в градовете обаче износът намалява.

Според Тонев ограничението е излишно, тъй като при брането на липата малките и тънки клони се чупят, но така или иначе те израстват през следваща година. При събиране на липа сформираните опитни бригади събират по 20-30 килограма на човек, допълни Тонев.

Реколтата е с няколкостотин тона по-слаба в сравнение с предходни години, обясни той.

Въпреки добрата печалба берачите намаляват всяка година, категорични са експертите.

Затова се задълбочават и проблемите с качеството на събраните билки, въпреки, че има тенденция на покачване на цените, обясни Цицелков.

Дъждовете от април до юли са довели до добра реколта, но са попречили и на събирането и на сушенето на билките. Очаква се голям спад на реколтата, допълнитой.

Достатъчни количества са събрани от бял равнец, цвят глог и жълт кантарион, но повечето билки са с по-слаб добив спрямо миналата година.

Основният ни износ на билки е за страните от Европейския съюз, предимно за Германия, Франция, Испания и Италия, обясни Добрин Тонев. Страната ни транспортира близо 200 лековити растения в над 50 страни, допълва Цицелков.

Цената, при която се изкупуват и изнасят култивираните билки, силно зависи от лабораторните анализи, които са задължителни за ЕС. В лековитите растения задължително се проверява наличието и нивата на пестициди, пиролизидинови и тропинови алкалоиди, полициклични ароматни въглеводороди, глифозати и много други, обясни той. Въпреки това през последните години е тенденция да расте делът в износа ни на култивираните билки за сметка на диворастящите.

Цицелков е категоричен, че не може да се твърди, че билките, които не са преработени, се изнасят евтино от България. Той подчерта, че цените зависят от пазара и неслучайно в този бизнес конкуренти са ни страни като Германия и Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То има и "яки надници" на места, ама колко като направиш сметката - 15 часа, 9 от който са на 35 градуса директно под слънцето ... Тея 100 лева ти излиат през ... ушите.
28
0
 
3
 
! Отговори
брат Билкар преди 4 години
100 лв. надница за берач на билки, някой слънцето яко го е треснало .30ст. за кг. пелин беше във време оно. Сега на 100ст. братя *** се назландисват,щото братя българи билки не берат.
27
0
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Аз ако бера по 1 тон на ден при изкупна цена от 0,30 лв/ кг, би трябвало да взема 300 лв. А ми дават 100!?!?
26
1
 
6
 
! Отговори
Вярно е преди 4 години
Имаше един, който вадеше рапани и караше ламборджинита. Мисля, че има интервюта от и около заъвора. После се стреляха по морето, но мисълта ми е с труд и упорство, всичко се постига.
25
0
 
14
 
! Отговори
Лайкучка преди 4 години
Доообре, ако се изкарваха по 100 лева на ден, Премиера щеше да си смени професията.
24
0
 
17
 
! Отговори
Катогледамсиизвестна преди 4 години
Няма да се подигравате на Камелия ей!Преди няколко дни я видях с 2 приятелки, всяка с по една раница на гърба, да се връщат от гората с "800-1000кг пелин". Вервайте ми :DАз имам още по-добра оферта от нейната - с едно сито на реката, ако изкарвате по 1 тон злато на ден с още 2-*** приятели, вадите няколко часа и отваряте банка!
23
1
 
11
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Изнасят непреработени като някоя най западнала африканска страна.трябва ни фармация която да произвежда краен продуктТи намери свободната пазарна ниша. Вместо само да констатираш, вземи се позиционирай и я развий. От страни лесно се дават съвети.
22
0
 
6
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Изнасят непреработени като някоя най западнала африканска страна.трябва ни фармация която да произвежда краен продукт
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесно няма, от берачи на билки знам че е трудно дори листа от къпини да събереш голямо количество/свалят ги с ръкавици директно цял сноп/, да не говорим за ситни растения като мащерка, която трябва да се бере стрък по стрък. 100 лева ако изкара някой на ден трябва да е Супермен.
20
0
 
16
 
! Отговори
Цветан преди 4 години
Могат да изкарат,ама могат и да не изкарат.
19
1
 
33
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Камелия, ти знаеш ли какво е това "надница"? На надница си ти, която нищо не правиш и получаваш 100 лв. на ден! Тези хора НЕ са на надница, а получават пари за предадените килограми билки! Ако предаде 5 кг билки по 0,30 лв, ще получи 1,50 лв, а ако е на надница, ще получи 100 лв и нищо да не предаде! Аман от *** и неграмотни журналисти!
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времената за събиране на билки отминават? До толкова замърсиха земята и въздуха че вече не само няма полза от билките а и са опасни за здравето! А и безсъвестни и алчни"билкосъбирачи"ги унищожават безразборно!!!
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така слаб интерес ...?!Нали уж бяхме бедни и гладни, а не искат да работят за 100 лв на ден ?!Значи имаме достатъчно пари в джобовете!
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хиляда килограма билки ли ? Ко речи?!Тоя има ли представа като обем колко тревиляк са 1000 кг. ? Ми като наберат толкова как ще ги носят и къде ще ги съхраняват? Тоя си е жив гъбар и се гъбарка с нас.И при гъбарите имало калинки, начи.
15
3
 
19
 
! Отговори
Предприемач преди 4 години
Вярно е, изкарваме добре, ама тия дет прекупуване. Имам 30 берача по Рила и Пирин. Миналата година ми купиха с работата си Г класа, дан закъсвам по горите. На тях им давам по 40 лв на ден и граждански договор, да са ми живи, здрави и работливи
14
2
 
12
 
! Отговори
Интересно.. преди 4 години
след като са такива големи възможностите, защо не са ги "налазили" от НАП. Да ги принудят да носят касови апарати и кантари с пряка сателитна връзка, да ходят подире им и да им пращат проверки дали си мият ръцете....Вижте какво правят с други, примерно бензинджиите- те едва връзват двата края, а все с тях се занимават!
13
1
 
33
 
! Отговори
Математик преди 4 години
Тоя знае ли какво е един тон билка пелин като обем? Къде ги събирате тия билки и как обикаляте стотици декари за 1 тон билка за ден? 100 дка площ и то ако жънеш по 10 кг от декар дива местност, което е невъзможно
12
6
 
20
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
Като бях дете, ходихме за жълт равнец и си докарвахме по 10-12 лв. 3-4 момчета. Днешната младеж, вместо да дреме пред комптъра, или да се чуди къде да си пропилее времето, да ходи за билки. Хем 20-на лева ще си изкарат, хем ще се научат на труд. Удоволствието от харчене на лично спечелени пари е много приятно.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко месеца в година имаш работа по професия билкосъбирач? Ей сега ще си зарежа сигурната целогодишна работа за несигурни сезонни доходи, като всяка година не се знае по колко ще ми се изкупува труда.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бау"Само висшисти вземат ..."Владеенето на два чужди езика и докторската степен са предимство.