Проф. Байкова: Не ограничавайте рязко яденето след празниците

Това причинява стрес на организма
18 апр 2023 08:05, Александър Попов
13
Проф. Байкова: Не ограничавайте рязко яденето след празниците
Снимка: БГНЕС

„Козунакът е един свръхкомбиниран кулинарен шедьовър, и обикновено препоръчвам да се консумира в отделен хранителен прием – например на закуска, на подкрепителна закуска в 10:00 или 16:00 часа с по-лека напитка, евентуално кафе, чай или разреден айрян. След празниците да не се преминава веднага към ограничаване и да приемаме само плодове и зеленчуци, защото резките промени в модела на хранене са стрес за организма", препоръча професорът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред БГНЕС.

Байкова обясни, че след всеки стрес организмът реагира по непредсказуем начин – ето защо е добре в следващите дни от светлата седмица да преминем към консумиране на предимно зеленчуци и плодове.

„Добре е зеленчуците да бъдат приемани под формата на супи, а плодовете да бъдат белени, за да не приемаме от химическите съединения, с които се обработват плодовете при тяхното отглеждане. Плодовете могат да бъдат печени, сурови, във всякаква форма, но да не прекаляваме с тях”, съветва диетологът, след което припомни, че по време на празниците, както на Великден, така и на всеки тържествен повод, е добре да имаме предвид, че между отделните хранения трябва да има задължителна почивка за стомаха.

„Затова е добре от вид до вид храна да правим леки интервали, за да дадем възможност на храносмилателния тракт да обработи храната. Не е лошо да започваме деня с чаша напитка – например домашно приготвена цитронада, изцеден сок или по-добре едно смути, което да се разреди с малко вода, всички изброени са варианти, но не и газираните напитки – по-добре е те да бъдат избягвани. След това приемаме някакъв зеленчук, плод, салата, предястие, ордьовър, и вече след това може да се консумира и някаква алкохолна напитка – една чаша за наздравица. След около 30 минути започваме с поднасяне на кулинарните шедьорви, като можем да опитаме от няколко неща по малко, но отново с интервали от време”.

Диетологът съветва обядът да е с по-леки гарнитури, като е за препоръчване да се избягват картофената салата с майонеза, както и руската салата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Донка Байкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите свършват и няма как.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
резко и ребром
7
0
 
3
 
! Отговори
Спрете преди 1 година
Радиоактивния отп.адък от Укристан! М.ршии!
6
0
 
6
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Неква муууухла на хоризонта дето агитира да се ядат насекоми....Айде у лево.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако си спомняте същата тази байкова, пропагандираше ползата от хранене с инсекти прахообразнии..
4
1
 
12
 
! Отговори
Това се превърна преди 1 година
В ментален концлагер тая държава
3
1
 
6
 
! Отговори
Абе честно казано преди 1 година
Природата в ЕС е по хубава от българската която никой не пази междудругото
2
1
 
22
 
! Отговори
Парадокс преди 1 година
Байкова и тя станала тулуууп ама ми дава съвети за отслабване
1
3
 
8
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
Точно така вредно е защото търгашите спекуланти ше изгубят много пари ако минете на диета нари трябва да се копуват нискокачественните български храни на тройна цена.