ЕС: Русия под отговорност за разрушаването на язовира в Украйна

Шарл Мишел го нарече военно престъпление
6 юни 2023 12:03, Елка Василева
152
ЕС: Русия под отговорност за разрушаването на язовира в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна, наричайки това "военно престъпление", предаде Франс прес.

Още по темата
"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка", написа в Туитър Шарл Мишел. "Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита", добави той.

"Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие", каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Язовир "Нова Каховка", разположен в окупираните от Русия райони на Херсонска област в Южна Украйна, беше днес частично разрушен, като Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването му.

Този язовир, превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Построено на река Днепър през 1956 г., по време на съветския период, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна, посочва АФП. (БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
0
 
! Отговори
Горд Българин преди 10 месеца
Много бързо определихте, че Русия е виновна или така ви изнася. Сугорно Русия е виновна и за взривените газопроводи, за Кримския мост, за взривеното кафе където загина блогър за опитете да се зриви Кремъл, опити да се зриви ядрена централа. Това се опрличава като тероризъм, който се извършва от Украйна и Великата Демократична Америка.
113
3
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 10 месеца
*** руснаци! Да взривят стената! Какво са си мислили? Че водата няма да залее техните позиции или завзетите населени места, да си изровят мините от техните минни полета, да лишат Крим от вода и от охлаждане на Запорожката АЕЦ и тя да гръмне, защото им писна да я пазят. И като бонус, да се изровят мъртвите, за да се скрият загубите. Аз също съм ***. Не се научих през последните 30 години да не разсъждавам. Не харесвах как гадния комунизъм ме караше да разсъждавам, но и сега май е същото.
112
2
 
2
 
! Отговори
тоя джендър преди 10 месеца
защо се изказва неподготвен, русия е построила стената русия ще си е бутне, какъв ви е проблема дори и така да е, ще си направят ново по модерна и мощна.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленските комароси са взривили стена за да се воднят источните брегове на Днепър, където са руските войски. Западния бряг е висок. До месец бандитите ще бъдат арестувани.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ще се зашизофренираш като чатнеш ч както тръбите така и стените ги бомбят киевските
109
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РУСНЯЦИТЕ СА УБИЙЦИ!
108
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русняците са *** от убийци!
107
3
 
7
 
! Отговори
Александър преди 10 месеца
Защо им е на руснаците да разрушат язовир които снабдява с вода Крим?
106
2
 
7
 
! Отговори
СТИГА ЛЪГАЛИ БЕ преди 10 месеца
И по новинарски навик - те руснаците си взривяват газопроводите, потапят си крайцерите, унищожават си водоснабдяването и си обстрелват АЕЦ-овете, както и си пращат поляци да се правят на руски партизани!
105
3
 
8
 
! Отговори
РУСОФОБСКИ МИСИРКИ преди 10 месеца
Разрушения от урките язовир Нова Каховка снабдява с вода Кримския полуостров, както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол. Южния бряг е по-нисък и сътветно е по наводнен. Там се намират и първите отбранителни линиии от фронтовата линия на руснаците. Сами си правете изводите за лъжците новинари!
104
5
 
2
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 10 месеца
ВИНАГИ СА БИЛИ --СТРАНА НА ПРЕСТЪПНИЦИ И ЗЛОДЕИ..АЗИАТСКИ *** И УБИЙЦИ!
103
4
 
6
 
! Отговори
не може да бъде! преди 10 месеца
Интересно е защо човек на такава висока позиция в ЕС се ангажира с такава откровена лъжа /или инсинуация/!?Първият резултатот взривяването на язовира ще бъдат трудности във водоснабдяването на Крим/оставям настрана другите негативи/ !Това изявление е просто обвинение че руснаците са ***-о-ти!А те не са,по скоро украинците са такива ,че се опитват да правят другите на малолумни с пропагандата си!А каква квалификация да дадем на г-н Мишел остовям всеки да прецени!Моето мнение-безсрамен лъжец!
102
3
 
4
 
! Отговори
Бреййй! преди 10 месеца
Утре да не се получи като с "руските" ракети в Полша?
101
3
 
5
 
! Отговори
Бе тия преди 10 месеца
Руснаци що са толкоз прости? Не можаха ли да изпукат някой язовир под украински контрол, ами си рушат собствените язовири?За мезе ни взехте!
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сата НАТО.Каква пряка намеса на НАТО бълнуваш и сънуваш.Не разбра ли,че Украйна не е член на НАТО и при пряка намеса НАТО най-вероятно ще се разпадне,защото никой не иска трета световна заради кирливата Украйна дето сама си е виновна.
99
3
 
10
 
! Отговори
Кардинала преди 10 месеца
Руснаците, могат да правят каквото си поискат на собствена територия...Ако ЕС иска да им казва какво да правят, трябва да стигне до Москва.
98
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До довечера-утре сабаале ще почнат да пишат, че това е гениален ход на генерал Валерий Залужни, който ще матира руската отбрана, ръкоплескайте!
97
3
 
16
 
! Отговори
Али преди 10 месеца
*** руснаци .... Превзеха АЕЦ и взеха да си я обстрелват сами, сега взривиха стената на язовира (дето го контролират), за да си оставят Крим без вода ... Браво за бързата реакция на всички емисари на ЕС, явно знаят много. Да живей .... правата линия на партията, пъъърдон на ЕС ...
96
3
 
22
 
! Отговори
Ром'с преди 10 месеца
И за какво и на Русия да взривява Каховка,кримчани да останат без вода ли ?
95
4
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 10 месеца
Сега ми се навързват Кразовете-мостопоставячи, дето ги даваха онзи ден по ТВ. Че и някакви нещастни лодки влачеха... всъщност затова са и заигравките в Белгородска област - в съвсем противоположната посока. Освен това, като припишат този "екоцид" на Москва, това дава аргумент за пряка намеса на НАТО в конфликта. Идва голямо мазало. Или бърза развръзка.