Украйна се изтегли от Авдийвка

Това е първото важно решение на генерал Олександър Тарнавски
17 фев 2024 08:15, Нели Христова
480
Украйна се изтегли от Авдийвка
Снимка: БГНЕС

"Въз основа на оперативната обстановка около Авдийвка, за да избегнем обкръжаване и да запазим живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни линии".

Това заяви генерал Олександър Тарнавски, който командва район на Авдийвка. Изтеглянето на украинците е следствие от засиления руски натиск върху източния град, който се наблюдава през последните седмици, предаде АФП.

Това е значителна символична победа за Русия преди годишнината от началото на инвазията на 24 февруари и най-значителната й териториална придобивка, откакто превзе Бахмут през май миналата година.

"В ситуация, в която врагът настъпва върху труповете на собствените си войници с предимство на обстрела десет към едно, при постоянна бомбардировка, това е единственото правилно решение", каза Тарнавски.

"Обкръжаването беше предотвратено, личният състав беше изтеглен, а нашите войници заеха отбрана на определените линии", добави той.

Това е първото важно решение на новия военен началник на Украйна Олександър Сирски след назначаването му на 8 февруари, който заяви, че то е за запазване на живота на войниците и предотвратяване на обкръжаването им.

"Реших да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-благоприятни линии", написа Сирски във Facebook малко преди съобщението на Тарнавски.

"Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части и нанесоха значителни загуби на врага", заяви Сирски.

Авдиевка, която преди руската инвазия имаше около 34 000 жители, има важна символична стойност.

Индустриалният град се намира в Донецката област на Украйна, която е свидетел на най-тежките боеве по време на почти двегодишната руска инвазия и за която Кремъл твърди, че е част от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОБЪРКАЛА Е ЗАГЛАВИЕТО ! НАТО БЯГА ПАНИЧЕСКИ ОТ АВДЕЕВКА ! ТОВА Е ПРАВИЛНОТО ЗАГЛАВИЕ
441
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 2 месеца
Този генерал се казва Александър Търновски и е бесарабски българин. Шефът на военното разузнаване на територията, също е бесарабски българин.
440
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къв е тоя Олександър ве? И тоя ли се прекръсти по политически причини? Няма такова име като Олександър. Да не е Оксана? Българските турчета сигурно не могат да спрат да се присмиват на укртаинските джипсита дето си сменят родните имена с измислени ;)
439
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нелче, к'ва Авдийвка та гони ***? Авдеевка!!!!!
438
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
горките войници. сложиха им нов генерал за министър а той мале мале украински не знае. възпитаник на руските генщабни заведения. давал клетва пред руските въопражени сили. Ако е издал заповед да бягат значи е постъпил добре. спасил е войници от явна смърт.надеждата е че този мъж ще прецени обстановката и че ако води в нападение -тоще е ефективно. и ако нареде отстъпление то също мотивирано ще бъде за да се спасят хората. най малкото новият генерал е природно по-интелигентен.
437
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 2 месеца
Колко много да са пленени? По последни данни около 500 човека. Може още някои да се крият по мазетата, но много повече са убитите.
436
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците панически са бягали да спасят живота си без да изпълняват всякакви заповеди. Много от тях са се предали все още има такива които са в бункери. Предстои пълно прочистване на града.
435
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски каза, че Русия нищо не е превзела, просто те се изтеглили. Като оня дето не краде тухли, просто си ги взема. Авдеевка падна, факт. Няма значение колко голямо село е, а колко е било УКРИ Пено. Операцията върви по план. Излазът на море и той скоро приключва. А и за малко да забравя, Путин не е казвал, че за 3 дни ще е в Киев, но въпреки това беше. Танковете на третия ден бяха около Киев. Добре, че Путин тогава не действа демократично, като Израел или САЩ, че и Киев щеше да е за 3 дни.
434
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 2 месеца
Научете се да пишете правилно.
433
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изтегля?!?
432
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
изтегли се, като разпрана чанта с даиариа, и ося полята с жертви, Мисирски Сеирски нареди евакуацията след 2 дена неконтролируемо паническо бягство през полета и под обстрел, поредната епична излагация. Хиляди жертви и пленени укропа отгоре на загубата на най-здравото им укрепление в региона.
431
0
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 2 месеца
Двама съветски генерали с едно и също име Александър отдадоха приказ за контранаступ в обратна посока : врагът настъпва, ходейки по труповете на собствените си войници. Още един град преименуван. Познайте как ще се казва т. Нар. Харкiiв много скоро.
430
0
 
8
 
! Отговори
:-) преди 2 месеца
НАШЕ ДЕЛО ПРАВОЕ! ПОБЕДА БЕЗУСЛОВНО БУДЕТ ЗА НАМИ!
429
0
 
17
 
! Отговори
??? преди 2 месеца
Кой дразни руската мечка???Яко ще ви гази руската мечка...............да знаете............още много територии щя станат част от руската федерация...........заради зеления наркоман Зеленски и компания прозападни предатели ................но Тръмп ще стане президент на САЩ и тогава край с Украйна!!!
428
1
 
19
 
! Отговори
Украйна преди 2 месеца
губи войната .......................как ще реве сега украинския агент Тагарев........Тагаренко!!!Бог да пази България и Русия................и съд и затвор за всички национални предатели!!!
427
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахахааааа! Аз казах ли ви, че така ще стане? Тази статия е преписана с треперещо копитце и капещи върху клавиатурата сълзички... Мъкаааааа!!! В телеграм тръгнаха видеата с превзетите бункери, трофеи, пленени xoxли и трупове на кафеви елфи! Муахахахахаааа!
426
1
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 2 месеца
Няма извинение пред явната капитулация.Мечока е разгневен и ще къса още месо от украйнската мръвка.Но когато на върха са алчни и самонадеяни люде се стига до тази трагедия.2014 беше възлова да не се разгневи мечока.Сега той си трупа мазнинки за години наред.А у Европа ще е мор защото и там се пробуждат белите мечки в икономиките им...Когато се слугува на янките това е резултата.Европа сама влезе в клетката на белите мечки.Резултата е ясен.
425
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АвдЕЕвка е пак руска! Името й е Авдийвка, колкото Зеленото е Володимир, т.е. само във фантазиите на русофобите.
424
0
 
18
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Сега ще почнат да пишат ,колко без значение е това малко градче,нищо,че половинметровият президент изпрати най-елитнатните части да удържат Авдеевка.Вече е трудно,няма кой ТЕРОБАРОНА да лови,като кучета по улиците.Материала привършва.
423
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе май от Хасково и Филибето не обстрелваме Одрин? А виж, с Авдеевка не беше такъв случая...