Украйна се изтегли от Авдийвка

Това е първото важно решение на генерал Олександър Тарнавски
17 фев 2024 08:15, Нели Христова
480
Украйна се изтегли от Авдийвка
Снимка: БГНЕС

"Въз основа на оперативната обстановка около Авдийвка, за да избегнем обкръжаване и да запазим живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни линии".

Това заяви генерал Олександър Тарнавски, който командва район на Авдийвка. Изтеглянето на украинците е следствие от засиления руски натиск върху източния град, който се наблюдава през последните седмици, предаде АФП.

Това е значителна символична победа за Русия преди годишнината от началото на инвазията на 24 февруари и най-значителната й териториална придобивка, откакто превзе Бахмут през май миналата година.

"В ситуация, в която врагът настъпва върху труповете на собствените си войници с предимство на обстрела десет към едно, при постоянна бомбардировка, това е единственото правилно решение", каза Тарнавски.

"Обкръжаването беше предотвратено, личният състав беше изтеглен, а нашите войници заеха отбрана на определените линии", добави той.

Това е първото важно решение на новия военен началник на Украйна Олександър Сирски след назначаването му на 8 февруари, който заяви, че то е за запазване на живота на войниците и предотвратяване на обкръжаването им.

"Реших да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-благоприятни линии", написа Сирски във Facebook малко преди съобщението на Тарнавски.

"Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части и нанесоха значителни загуби на врага", заяви Сирски.

Авдиевка, която преди руската инвазия имаше около 34 000 жители, има важна символична стойност.

Индустриалният град се намира в Донецката област на Украйна, която е свидетел на най-тежките боеве по време на почти двегодишната руска инвазия и за която Кремъл твърди, че е част от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
9
 
0
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Границата между Турция и Булгария ще е река Искър, хахаха
421
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво са освободили, копейко ненормАна? Град вече не съществува, в руини..поредния. Утре турците ще дойдат да освобождават Хаскьой и Филибето, че били част от империята им
420
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** обясни на бедния българин, че геополитиката е наука. Морските държави са пиратски, континенталните са земеделски и бачкаторски. Единствената сделка, която може да се сключи с морска държава, е да те ограби нежно. Русия и Германия можеха да имат общ възход, но пиратите са интелигентни.
419
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И цената на белото ще падне ли сега? За един приятел питам.
418
1
 
25
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 месеца
Как върви контранастъплението?
417
2
 
2
 
! Отговори
Накуро Брадата преди 2 месеца
До АнонименДонецк не е столица
416
2
 
37
 
! Отговори
Освободиха Авдеевка преди 2 месеца
Правилното заглавие е Руската армия освободи Авдеевка и изтласка хохлите на 3 км зад Авдеевка . След Авдеевка следва Херсон Одеса Днепр Харков Киев Лвов
415
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво! Руснаците денаьифицираха руските авдиевски украйнини! Напред!
414
46
 
3
 
! Отговори
Сът преди 2 месеца
Над 20000 мъртви руснаци за Адвеевка. Докато стигнат до Киев,няма да остане един руснак в Сибир и тайгата. Тогава ще трябва да пращат московчани. Е тогава войната ще свърши! Иначе пирова победа за бедния бг русофил. *** те и с друго нема да се похвалятааа забравих. Русия дръпна с икономика от производство на танкове и консерви. Раят на земята.
413
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Постоянно разправяте че Авдеевка била на 10 км. от столицата Донецк но по телевизията казаха 29 км. ----///----- 29 може да е от центъра. Иначе е каквото е Костинброд или Божурище е за София. Само дето там Авдеевка е на хълм.
412
4
 
36
 
! Отговори
Накуро Брадата преди 2 месеца
украйна Народ с чужда история , чужда територия и чужди пари Да живее РУСИЯ и БОГ да пази БЪЛГАРИЯ
411
24
 
4
 
! Отговори
До420 преди 2 месеца
Авдеевка е на 5 километра северно от пакрайнините на Донецк. Само не разбрах що трябва да вярваш на телевизията, отваряш картата и проверяваш. Тия 5 км. Руснаците се мъчат да ги превземат от 2014та. Несъмнено падането на Андреевка е проблем за Украйна, но чак пък да е някакъв сериозен успех за Русия е пресилено. 10 години превземат село, а уж са втората армия в света.
410
3
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 2 месеца
Границата между Украйна и Русия- Ще е Река Днепър - от Край до Край......Хайде Честито......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
409
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Постоянно разправяте че Авдеевка била на 10 км. от столицата Донецк но по телевизията казаха 29 км.
408
3
 
38
 
! Отговори
Накуро Брадата преди 2 месеца
Ако в новините кажат че Авдеевка може да падне . Значи е паднала преди три дена . Да живее РУСИЯ !
407
3
 
39
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 месеца
Руснаците тръгнаха в атака и в Запорожие през Работино към Орехово. Айде честито Евроатлантици.
406
2
 
31
 
! Отговори
Smo преди 2 месеца
Толкова ли за ***, за втори път руснаците им правят този номер а те наливат и малкото останали.За два града отиде целият вермахт и то само с артилерия.
405
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дай Боже още такива важни решения на украйнските генерали.
404
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АВДЕЕВКА СЕ ДЪРЖИ ! ВЪОБЩЕ НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ Е ЗАВЛАДЯНА ОТ РУСНАЦИ ! ОСВЕН АКО НЕ СЕ БРОЯТ ХИЛЯДИТЕ ИМ МЪРТВИ ТРУПОВЕ, ПЛЯЧКА ЗА ПЛЪХОВЕ И ГАРВАНИ ! УКРАИНСКИТЕ ПОЗИЦИИ ОТ ВИСОЧИНИТЕ ОБСТРЕЛВАТ С КРЪСТОСАН ОГЪН И ПРЕВРЪЩАТ РАЙОНА В РУСКО ГРОБИЩЕ ! А ПРОПАГАНДАТА ПРЕДИ МАРТЕНСКАТА ИЗБОРНА КОМЕДИЯ ЗА ДВОЙНИКА НА УМРЕЛИЯ ПРЕЗ 2022 г. путин , ПРОПАГАНДАТА КРЕЩИ, ТА СЕ КЪСА ОТ КРЕЩЕНЕ ! НО НИТО ЩЕ ВЪЗКРЕСЯТ путин, НИТО ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ АВДЕЕВКА !
403
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не гледа моментните победи/загуби, те не са важни. Очаквам парадът на победата