Украйна се изтегли от Авдийвка

Това е първото важно решение на генерал Олександър Тарнавски
17 фев 2024 08:15, Нели Христова
480
Украйна се изтегли от Авдийвка
Снимка: БГНЕС

"Въз основа на оперативната обстановка около Авдийвка, за да избегнем обкръжаване и да запазим живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни линии".

Това заяви генерал Олександър Тарнавски, който командва район на Авдийвка. Изтеглянето на украинците е следствие от засиления руски натиск върху източния град, който се наблюдава през последните седмици, предаде АФП.

Това е значителна символична победа за Русия преди годишнината от началото на инвазията на 24 февруари и най-значителната й териториална придобивка, откакто превзе Бахмут през май миналата година.

"В ситуация, в която врагът настъпва върху труповете на собствените си войници с предимство на обстрела десет към едно, при постоянна бомбардировка, това е единственото правилно решение", каза Тарнавски.

"Обкръжаването беше предотвратено, личният състав беше изтеглен, а нашите войници заеха отбрана на определените линии", добави той.

Това е първото важно решение на новия военен началник на Украйна Олександър Сирски след назначаването му на 8 февруари, който заяви, че то е за запазване на живота на войниците и предотвратяване на обкръжаването им.

"Реших да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-благоприятни линии", написа Сирски във Facebook малко преди съобщението на Тарнавски.

"Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части и нанесоха значителни загуби на врага", заяви Сирски.

Авдиевка, която преди руската инвазия имаше около 34 000 жители, има важна символична стойност.

Индустриалният град се намира в Донецката област на Украйна, която е свидетел на най-тежките боеве по време на почти двегодишната руска инвазия и за която Кремъл твърди, че е част от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
402
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тактиката на Кутузов...
401
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФАЛШИВА НОВИНА. УКРАЙНА Е ПРЕД МОСКВА И Е ОКУПИРАЛА ЦЯЛА РУСИЯ. ЦРУ СА ПУСНАЛИ ЦЯЛ ПАЛЕТ СЪС ПУДРА ЗАХАР, ЗАХАР ПОДЧЕРТАВАВАМ ЗА ЧАЯ НА ВЕЛИКИЯТ ПЪЛКОВОДЕЦ И ГЕНЕРАЛ ЗЕЛЕНСКИ
400
0
 
2
 
! Отговори
До до 405 преди 2 месеца
Кой е казал да умират?
399
19
 
3
 
! Отговори
Авдеевка се държи ! преди 2 месеца
АВДЕЕВКА СЕ ДЪРЖИ ! ВЪОБЩЕ НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ Е ЗАВЛАДЯНА ОТ РУСНАЦИ ! ОСВЕН АКО НЕ СЕ БРОЯТ ХИЛЯДИТЕ ИМ МЪРТВИ ТРУПОВЕ, ПЛЯЧКА ЗА ПЛЪХОВЕ И ГАРВАНИ ! УКРАИНСКИТЕ ПОЗИЦИИ ОТ ВИСОЧИНИТЕ ОБСТРЕЛВАТ С КРЪСТОСАН ОГЪН И ПРЕВРЪЩАТ РАЙОНА В РУСКО ГРОБИЩЕ ! А ПРОПАГАНДАТА ПРЕДИ МАРТЕНСКАТА ИЗБОРНА КОМЕДИЯ ЗА ДВОЙНИКА НА УМРЕЛИЯ ПРЕЗ 2022 г. путин , ПРОПАГАНДАТА КРЕЩИ, ТА СЕ КЪСА ОТ КРЕЩЕНЕ ! НО НИТО ЩЕ ВЪЗКРЕСЯТ путин, НИТО ЩЕ ПРЕВЗЕМАТ АВДЕЕВКА !
398
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен405- - Е какво като пият - От руския новичок все още никой не е умрял. Е Скрипалите си живеят още.
397
6
 
0
 
! Отговори
Нетърпелив преди 2 месеца
Колко скоро?
396
4
 
22
 
! Отговори
Така, така преди 2 месеца
Скоро ще се изтеглите да отбранявате Киев от по-благоприятни позиции. Навремето Хитлер и Гьобелс и те така разправяха, направо 1:1. Братушките ще ви покажат къде зимуват раците.
395
22
 
5
 
! Отговори
Обяснител преди 2 месеца
Ся да ви обясня - руснаците никога не бягат, те винаги се изтеглят, бягат само другите. Руските джуджета са най-големите в света, руските болни са най-здрави. А пyтя, като най-умен водач, взе Киев за три дена още по-по-миналата година.
394
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В чест за Авдеевка, всички русофили да пият по един новичок!
393
16
 
2
 
! Отговори
Сталин до флагмана преди 2 месеца
Не е вярно, руснаците не са дали жертви или почти никакви, всички убити в Авдеевка са натовски войници.
392
17
 
4
 
! Отговори
флагмана масква преди 2 месеца
Важното е, че в Авдеевка всички загинали са само руснаци, без значение от коя страна ))))))))
391
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брех, те така до 2048 може и до село Охтирка да стигнат.
390
1
 
8
 
! Отговори
Няма бърза работа преди 2 месеца
Как се вари жива жава. Лека по лека .
389
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Непалеца Нмпунго, заби знамето в Авдеевка!
388
3
 
14
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 месеца
До 82 ОМБР - правилно руснаците се изтеглиха организирано, да не дават излишни жертви, но украинците бягат от Авдеевка , кой където му видят очите , като бит 5едерас и дават колосални жертви.
387
3
 
0
 
! Отговори
Чукча писател преди 2 месеца
Бял човек *** човек генерала . Що изгонихте всу от града ? Сега трябва да ги гони да ги демилитаризира. А те ви идваха на крака .
386
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изтеглили се били. Изтеглили са тези, които не са били в Авдеевка. От укрите вътре нищо не е останало.
385
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Миналата година Бахмут! Тази година Авдеевка! Догодина Маринка..... Александър Македонски за 6 месеца стига до Индия! Без СУ 57.....
384
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Авдеевка е на 10 км. от Донецк! Колко остават до Берлин?
383
10
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
До 390 И по новото,и по старото,руснаците("великите")миналата есен изоставиха(напуснаха,избягаха,проявиха жест на добра воля)единствения областен град който успяха да окупират,а ти драматизираш,че ВСУ се изтегли организирано от трисе хилядното село Авдеевка.