45% от децата имат проблеми с учебния материал

Специален подход при дислексия и дисграфия иска Такева
18 апр 2013 18:41,
92
45% от децата имат проблеми с учебния материал
Янка Такева. Снимка: архив Булфото

Около 45% от децата в детските градини и училищата имат проблеми при възприемането и възпроизвеждането на учебния материал заради дислексия и дисграфия. Това показват изследвания от 2009 г. до края на 2012 г., съобщи  председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Днес Такева обърна внимание на децата с РВВ - различно възприятие и възпроизводство, в образователната система.

По нейни думи те нямат видими проблеми и не се възприемат като деца с  специални образователни потребности и се обучават по общоприетата методика. Децата с РВВ най-често имат дислексия и дисграфия.

Според председателя на учителския синдикат те са “кротички“, но трудно се справят с писането и с учебния материал, особено с разказвателните предмети, при които уроците са структурирани.

Децата с РВВ рано напускат образователната система, защото не могат да се справят с учебния материал, обясни Такева.

По думите й Министерството на образованието и науката, Националния институт за квалификация на учителите и университетите трябва да обърнат повече внимание на деца с подобни затруднения.

Според Такева е необходимо да се промени изцяло методиката за преподаване на деца и ученици с РВВ, както и подходът на самите учители към тях. Студентите по педагогика трябва да имат четиримесечен практически стаж, а не както е сега – едномесечен, посочи тя. По нейни думи квалификацията на настоящите учители трябва да съдържа и новите методи, подходи и средства за работа с деца и ученици с РВВ.

Не можем да стоим безучастни, защото 83 процента от гимназистите ни завършват средно образование и това е изключително нисък процент за България, заяви Такева. Според нея една голяма част от незавършващите средно образование имат проблеми с РВВ на учебния материал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
по добре млъкни защото ти предаде учителската стачка или вече забрави .по добре виж как се спират парични средства от общините определени за училища по европрограми които сега ще бъдат прехвърлени за запълване на дупките в бюджета зарази тъпите предложения на БСП да дадат пари най вече на *** майки от 1 юли.
85
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Тези констатации дето ги правиш са без никакъв смисъл, защото това говори първо за некадърността на сегашните учители и второ това е целта на политиката от 23 г насам и ето го резултата- неграмотен, аполитичен, апатичен, опростачен и доведен до първичните си инстинкти народ ,който е много лесно управляем!
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега 100 процента от децата ще са напред с матеряла като почнат да учат и турски гьотверени
83
1
 
2
 
! Отговори
КАКА преди 10 години
ИМАТ ПРОБЛЕМИ И НАПУСКАТ,ЗАЩОТО НЕ ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.И РОДИТЕЛИТЕ ИМ СА НА СЪЩОТО НИВОЛТОВА Е ИСТИНАТА
82
0
 
1
 
! Отговори
ъъ преди 10 години
Бе тя и кака Янка имаше плоблеми с учебния материал, ама я каква големкиня я направиха! Не е въпросът в учебния материал, како Янке!
81
0
 
5
 
! Отговори
Obrazowanie преди 10 години
хубав виц!Събрал Кубрат синовете си, да им казва повеля. Дал на Аспарух една стрела и му казал "Счупи я!". Счупил я Аспарух една стрела само. Извикал Кубрат, Котраг, дал му три стрели ."Счупи ги!". Котраг ги подпрял и ги счупил.- Е, деца, видяхте ли, когато сте сами лесно ще ви победят. Извикал големия син, Баян, дал му един сноп стрели. "Счупи ги!". Баян бил здравеняк, подпрял стрелите и ги счупил всичките. Кубрат го гледал, гледал, пък му казал:- ,Баяне, *** беше и *** си остана!
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви 1000 лева заплата...на мен ми предложиха 480 брутно, което означавало към 390 лева след облагане с осигуровки и данъци.
79
9
 
7
 
! Отговори
свежо преди 11 години
Всички плюнки по учителите са написани от един и същ компютър. Голям майтап!
78
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До майка на двама учениНе вярвам такава неграмотна майка като вас да има учени синове. Вижте си правописа. Ако синовете Ви са научни работници, значи учителите са ги научили, не вие.
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vzimat yroci po pliaskane ....
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя май пак гладува пожълтяла е като восък.*** о..ца.
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те навсякъде държавните заплати са ниски.Но даскалите все реват за разлика от други напр. лекари и сестри в държавни заведения които не вземат повече и са на нощни дежурства.Такева все ги оправдава за да им издейства повече пари и материални стимулирания но не вижда че в модерното ни общество децата стават по ***.КОЙ Е ВИНОВЕН ТАКЕВА дали само родителите.
74
1
 
7
 
! Отговори
учен преди 11 години
А тя като е толкова загрижена прочела ли е поне един учебник одобрен от МОН ,например учебника по математика за 6ти клас, за да види, че авторите или не са математици или са го писали под въздействие на алкохол или хапчета.Другият проблем, че даскалите на работа в момента масово не покриват стандартите и изискванията за заеманите от тях позиции и заплатите не са причината за последният факт.
73
6
 
5
 
! Отговори
brymbrym преди 11 години
Ако искате да разберете какви са заплатите на учителите отворете сайта на агенция по заетостта и вижте в търсачката за работни места.Обявените заплати за учители са 500 лв (бруто, след удръжките остават към 400 лв), възпитател - 310 лв, заместник-директор - 610 лв.
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** отново доказват, както винаги, че са прости по рождение
71
0
 
11
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
Това е така заради лековатото и непрофесионално държание на учителите с учениците. Трябва дисциплина, а нея я няма.
70
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом е толкова лесно и доходно, защо няма наплив за учители? Нещо логиката....До 72 - може ли да кажете в кое училище учителите вземат по 1000 лв заплата на месец? Нямам педагогическо образование, но за такава лесна работа, все ще ме вземат.От доста отдавна не съм виждала учителите си от гимназията, но от сигурната информация, която получих в този форум, сигурно следващия път като се прибера в родния си град, ще ги срещна някъде и ще ми помахат от БМВ-тата си :D
69
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато не се приеме нов закон за образованието и не се пенсионират на 55 години даскалите образованието ще бълва неграмотни. Как искате един дъртак или дъртачка в критическа възраст да обучава млади 10-15 годишни деца. Че те имат 45-50 години възрастова разлика. Училищата записват масово "мъртви" души за ученици, а даскалите не карат часове и вземат по 1000 лева заплати. Страшно е в образованието!!!!
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до анонимен 70то поне че съм аз да си науча децата /то никой и не ми е длъжен/ на възпитание, защото учителката на дъщеря ми яде солети в час и си реже ноктите- също в час
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво правим, когато детето е на 8 г. и се затруднява в усвояването на учебния материал, защото има дислексия, а родителите не искат да приемат това и обвиняват учителите?Какво ще кажете за тези родители,които не приемат за съществуващ проблем на детето си и обвиняват всички други?Ами тези родители, които са може би 85 % от възрастните, оито не възпитават децата си,защото самите те са невъзпитани и елементарни и това го предават на мъниците?Стига сте обвинявали учителите, а погледнете себе си!