Учителите изчезват! През 2022 г. ще има недостиг на 6 хил.

Спешна актуализация на учебните програми, поиска Янка Такева
11 авг 2016 11:22, Петя Славова
41
Учителите изчезват! През 2022 г. ще има недостиг на 6 хил.
Снимка: Bugaria ON AIR

Системата за подготовка на учители не съответства на сегашните условия и възможности за работа с ученици, коментира пред Bugaria ON AIR председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

"Срещнах изключителна съпротива от висшите училища. Те не искаха да променят абсолютно нищо в своите учебни планови програми и да си останат от 1995 - 1997 г., когато са направени послендите такива изменения", заяви Такева.

Още по темата

"Около 7-8 представители на висшите учебни заведения бяха организирали една среща при президента на КНСБ. Поканиха ме без да знам защо отивам при него и с кого ще се срещна. Там ми беше оказан натиск от преподавателите на висшите учебни заведения - как така аз ще се бъркам в работата им и ще искам промяна в учебните планови програми", разказа тя.

По думите ѝ подготовката на бъдещите педагози у нас не съответства на модерните методи на преподаване, при които учителят трябва да е ловък ползвател на високите дигитални технологии и да има чуждоезикови компетенции.

Според Такева именно липсата на актуализация на плановите програми отблъсква младите хора от професията, но и не само това: "След 6 години ние ще имаме нужда от 6000 учители и ако продължаваме да недофинансираме образованието, ако продължава учителят да стои с тази ниска начална работна заплата, ако продължава учителят да се подготвя, както се подготвяхме ние преди 20-30 години, тежко и горко на образованието в България".

В предаването на живо се включи и директорът на 51 СОУ в София Асен Александров, който обясни, че младите учители обикновено идват без практически опит:

"Би било добре учителските синдикати и работодателските организации да оценяваме по някакъв начин образователните програми на университетите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всяка година завършват ....чета в шуменския университет - нищо ,че са неграмотни,нали си имат дипломи!Само трябва някой да ги накара да влязат в училище,вместо в кревата........какъв недостиг,какви 5 лева!!!
26
0
 
14
 
! Отговори
Бивш учител преди 7 години
Тая е една от главните виновнички за състоянието на образованието днес, заедно с Даниел Вълчев, "Дани Боцкавия" или "Дани Нарциса"!!!! Да не се прави на ощипана девица, тя предаде и кой знае на каква цена продаде учителската стачка едно време-най-масовата стачка в съвременната Българска история! ПРЕДАТЕЛКА!!!!!
25
0
 
12
 
! Отговори
МАМ преди 7 години
Убо, бе. Самата Такева колко ловък ползвател на съвременните технологии е и какви чужди езици владее/
24
1
 
11
 
! Отговори
Fena преди 7 години
Учителите изчезвали....Янке, *** нали помниш: "Да дойдат комбайнерите!"
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бре, бре, с тая ежегодна реколта от полуграмотни "педагози" от знайни и незнайни вузчета и филиалчетата им, направо ти повярвах, че изчезват.
22
8
 
5
 
! Отговори
12 преди 7 години
Колко века сме оцелели без армия? Ами всеки път когато армията ни е била слаба сме падали под дългогодишно робство. А що се отнася до учителите- не виждам защо трябва да имаш специално няколкогодишно образование за да преподаваш по нещо в което си добър. Изключвам единствено учителите до 4 клас, там са необходими специални умения в областта на психологията, за да увлекат децата , да помогнат на проблемните деца и родители, да положат основите на общественото мислене и социалното поведение.
21
1
 
3
 
! Отговори
до 21 от славянин преди 7 години
Значи не си влизал през живота си в музей!
20
1
 
22
 
! Отговори
Никодимов преди 7 години
За остарелите програми сте права, г-жо Такева, но това е нещо, за което учителите алармират от много, много години. Лошо е и това, че когато ходим на квалификации, все стари и непотребни неща ни натрапват и се търпи само заради минималното увеличение на заплатите, дето е свързано с тях. Тежките чанти на първолаците също са от дълги години, неразбираемите учебници отблъскват децата, а ниските заплати са върха на айсберга. Като прибавим и отвратително ниските пенсии, дето са голямо унижение...АД!
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДНЕШНИТЕ учители не стават образованието днес произвежда папагали и овце ФАКТ
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно, то и деца няма, така че няма за какво да се тревожи госпожата. *** не ходят на училище, другите отдавна се раждат в чужбина, имат ЕГН, но някои дори български не знаят.
17
10
 
6
 
! Отговори
Мда... преди 7 години
До АнонименОк, донякъде съм съгласна с теб - проверявам домашни, помагам за уроците, плащам за частни уроци, там където не мога да се справя, но аз не съм учител. На тях не им пука за децата - гледат само да си задържат бройката ученици, за да има клас, за да си получат заплатата. Друга тема е кой има вина за тази ситуация.
16
2
 
25
 
! Отговори
Мда... преди 7 години
При цялото ми уважение към Вас г-жо Такева, крайно време е да разберете, че в България няма образование - това е факт. Децата са невежи и неграмотни - тъжен и страшен факт, но факт.
15
17
 
8
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
Повече от минималната заплата даскалите не трябва да вземат.Криза е!
14
6
 
15
 
! Отговори
+ + + преди 7 години
С един *** курс всеки, който е завършил някакво висше може да се преквалифицира в учител. Бъдещето е на хората, умеещи бързо да се преквалифицират и нагаждат с обстановката, а 4 години педагогика в университета са загуба на време.Всички висшисти със степен "Магистър" имат педагогическа правоспособност. Магистър в превод е - учител...
13
5
 
25
 
! Отговори
Манталитет преди 7 години
Шапкарите много обичат да казват: "Който не храни своя армия щял да храни чужда". А аз да питам, който не храни собствените си учители и лекари, той как изобщо очаква грамотни и здрави кадри да стигнат до възраст, или изобщо да се родят? Българите са малък но за сметка на това милитаризиран народ... Замислете се колко века сме оцеляли без армия, но без лекари и учители НИКОГА не сме оставали! Е, сега вече сме на път и без тях да останем!
12
0
 
34
 
! Отговори
Завършилият преди 7 години
Аз да попитам къде беше досега този "толкова мъдър" председател на Синдиката на българските учители Янка Такева, която от 20 ГОДИНИ е председател. Как може 20 години да получаваш заплата за нищо и изведнъж да казваш, че спешно трябва да се променя съдържание на учебници и да се инвестира в нови учители. КЪДЕ СПА ДОСЕГА????
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е проблемът само в учениците, всичко произлиза от родителите. Колко родители например ще се застъпят за детето си и колко ще послушат критиката на учителя, даже най-вероятно ще му се скарат, че се е захванал с отрочето им. Дори продавачка да си, пак ще срещаш ежедневно по-приятни и добронамерени хора, отколкото да си всеки ден сред ученици.
10
9
 
4
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 7 години
При ''демокрацията'' е така!
9
6
 
16
 
! Отговори
BG преди 7 години
Е, нали военните непрекъснато говорят че няма нужда да се дават пари за образование ! Къде е проблема ! За какво са ни нас някакви си учители ! Сега като си изберем и президент - фуражка - само пари за оръжия и за фуражки, никакво образование !Янка Такева, що реве - като няма учители, ще водим децата си в местната казарма, и там фуражки с коефициент на интелигентност колкото на бездомно куче ще ги учат на ум и разум :)))
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те вече са изчезнали, доколкото съм запознат със средното ниво на упражняващите тази професия. Освен това децата по-бързо изчезват от системата, а безработни висшисти си имаме бол. Други са проблемите.Събират се разни представители на разни организации и за пореден път обръщат парадигмата с главата на долу, колкото да изпросят нови привилегии за връзкарите. Оценяването на образователната система го прави пазара - родителите гласуват с парите си, като ги инвестират в чужди учебни заведения.