Наредба праща учителите на психотест през 5 години

Според документа учител не може да са шизофреници, алкохолици...
30 дек 2016 08:15,
34
Наредба праща учителите на психотест през 5 години
Снимка: архив "Булфото"

Учителите да минават на психотест през период между 3 и 5 години, а не ежегодно, както се предвиждаше до момента.

Такава промяна в наредбата, която изискваше медицински прегледи при психиатър за педагозите всяка година, е приета от Отрасловия съвет на МОН.

Това съобщи зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов, пише “Монитор“.

Това обаче не е окончателен текст, предстои промените да бъдат съгласувани със здравното министерство.  Психотестовете обаче остават задължителни за новите учители, преди да бъдат назначени на работа.

Още по темата

За промени на наредба 4, която беше спусната от здравното ведомство, се заговори след масовото недоволство на учителите, породено от идеята да подлежат на преглед при психиатър всяка година.

Според наредбата длъжността на учител не може да се заема от лице, страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол.

Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с налудни разстройства, свързани с личностнова и поведенческа промяна.

В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от т.н. разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат да бъдат установени от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.

За психотестове за преподавателите обаче се заговори още през 2014 година след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е гавра, а уж им пукаше за образованието. Подозирам опит да се изгонят и малцината ентусиасти сред по-младите, упражняващи тази професия, та да останат обучители по някакви външни програми. Предполагам тестовете ще са някаква формалност без никакъв смисъл. Така че остава само гаврата и унижението.
10
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закривайте системата. Има нови технологии в епохата на Интернет позволяващи обучение чрез компютъра вкъщи. Разходите за тази система са колосални, а вредите от насилственото струпване на деца от 6 до 19-годишна възраст в тези скотобойни (училища) са непоправими. Резултатите - неграмотна ***. Ползите са само за работещите в тази система, учениците само задължително въртят оборота на системата още от 6-7 годишна възраст докато изперкат на около 19 години когато са абитуриенти.
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната задължителна формалност. Да не мислите че хахавелите ще се изпарят? Просто ще им издадат документ, че не са хахавели. Като психотестовете за книжка - плащат се при получаване.
8
24
 
6
 
! Отговори
Алов преди 7 години
При даскалите за разлика от другите професии психопатията и шизофрените растройства са най силно изразени. Който не става за друго ,става даскал. Отпиват по цяла вечер ,а на другият ден дремят на топло в училищата и за това им се плаща.
7
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Депутати и политици кога???, те имат спешна нужда да минат психо-тестове и за дрога.
6
2
 
7
 
! Отговори
Амонашвили преди 7 години
Началникът на РУО-Кърджали,Гроздан Колев е за психиатрична клиника!Докато бъде въдворен,плътно до него поне двама санитари!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно бе даскали, тестовете ще са формални както всичко в българските ширини.
4
5
 
23
 
! Отговори
циник преди 7 години
Хубаво,но кой ще плаща ? Учителят с неговите жалки 660 лева бруто ? Ай сиктир...
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересно."Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с налудни разстройства, свързани с личностнова и поведенческа промяна." Какво ще рече "РАЗСТРОСТВА НАНАСТРОЕНИЕТО"? Кой обикновен и НОРМАЛЕН българин не е с разстройство на настроението?! А с НАЛУДНО РАЗСТРОЙСТВО може министър-председател, а учител не може!
2
30
 
14
 
! Отговори
Алов преди 7 години
Почти не познавам даскал дето да не е алкохолик или шизофреник ,а останалите са комплексари дето все реват за по високи заплати ,но пък ако има как и без да работят.
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а подходяща лие длъжноста депутат и министър дас се заема от крадци и мошенници