Алиансът на Мангъров иска отмяна на носенето на маски в клас

Медиците твърдят, че маските нарушават притока на кислород
19 ное 2020 21:27, Нели Христова
117
Алиансът на Мангъров иска отмяна на носенето на маски в клас
Снимка: БГНЕС

Ние, български лекари, които сме заявили своето съпричастие към състоянието на медицинската обстановка в страната, и ангажирани още чрез учредителната ни декларация за създаване на алианса на Българските лекари, заявяваме, че не приемаме медицинските оправдания (показания) за въвеждане на задължителни маски в българските училища. Това пише в декларация от Алианса на Българските лекари за връщане към нормален живот по повод заповедта на министъра на образованието за задължително носене на маски в училищата за децата от 5 до 12 клас.

Ето каква пишат още медиците:

Общоизвестно е, че маските за уста и нос предпазват в среда, в която има открити рани и операционно поле за пациента, за да не се увреди от лекаря. Така е било винаги (Това е едно от основните им приложения в клинична среда). Децата са особено чувствителни относно ограниченията и страничните ефекти, причинени от лицевите маски, независимо от материала на маската.

Маските, освен че не предпазват особено от вирусни заболявания, причиняват:

1. Намаляване на кислородното насищане на кръвта и увеличаване на въглеродния двуокис в кръвта на децата, което води до постепенни и трайни увреждания на мозъка на децата ни, с проява на главоболие, липса на концентрация в час и като краен резултат, невъзприемане на учебния материал.

2. Нанасят се трайни психични увреди на децата, най-вече чрез стреса у най малките, с несвойствената среда, която е наложена с маските на лицата им. Трудно е да се обясни на едно дете, което по принцип приема действителността директно, защо следва да се носят, когато причиняват толкова много неудобства и лоши усещания!

3. Лицевите маски според редица наши специалисти доведоха до проява на възпаления на кожата на лицето - дерматити. Провокираха проява на много алергични и свързани с алергичните състояния клинични изяви на задух, на кашлица и спазъм на дихателните пътища. Тези състояния, възпаления на кожата и последствията ще следва да се лекуват и да се полага продължителна грижа за тези деца! Защо? След като можеше и все още може да бъде избегнато. Не бива да пренебрегваме и факта,че спазването на хигиената и периодичността на смяна на маските от децата е почти невъзможно.

Обобщението за нас като специалисти в медицината е:

Заповедта на министъра на образованието е прибързана, не е издържана от медицинска гледна точка и следва да бъде спряна като изпълнение. Децата не трябва да са с маски в училище, поради последствията, които вече изброихме. Учителите следва да поемат своя риск, както ние, лекарите, вече направихме, в името на правилното приложение на педагогическата наука, както и ние работим в името на хората, въоръжени с познанията си в медицинската наука. Никой не може да им забрани да се предпазват и да се грижат за себе си, даже следва да се насърчи. Може да кажем още много. Възпираме се до тук. Нека българските учители да разберат, че всички сме заедно в тази криза и тя не е толкова тежка, колкото се опитват да ни представят.

Задължително е да се спре и вменяването на вина у децата, че са потенциални преносители на зараза, за което няма никакви научни доказателства. Нека върнем децата в училищата присъствено без задължителни маски в час, за да нормализираме учебния процес и оптимизираме психическото и физическо добруване на най-важния ресурс на нашата държава!

П.С: Не забравяйте, че в университетите е още по-лошо, там се решава според ректора и страха у членовете на Академичния съвет!!!

Подписали Декларацията от Алианса на Българските лекари до този момент 13.00ч.

доц д-р Атанас Мангъров
д-р Георги Тодоров
д-р Галя Цонева
д-р Първанова
д-р Румяна Тодорова
проф. Иван Чалъков
д-р Фиалковска
д-р Николов
д-р И.Ватев
Д-р Дамянов
д-р Тодоров
д-р Ковачев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
Днес и един преди 3 години
Депутат от БСП се изказа в този дух че е просто грипче и страшно няма - доктор бил и доброволец- ама като му видях шкембето си мисля, чи или не го и карал още им го е минал леко. Казват че можеш 20 кила да свалиш с тази диетка - грипчето.
27
2
 
14
 
! Отговори
Кичка преди 3 години
До Мангъров президент Стига с тези глупости. Носенето на маски нито е противоконституционно, нито противоречи на законите в РБ.
26
0
 
6
 
! Отговори
хммм преди 3 години
До Мангъров президент 22 Да видим Не си против маската ,защото ти пречи на дишането Не си против нея , защото примерно носиш очила и сега в студеното време се замъгляват непрекъснато Не си против нея , защото ти създава някакъв дискомфорт или имаш медицинска причина да не можеш я носиш постоянно Бил против маската , защото било ....... противоконституционно Браво
25
9
 
11
 
! Отговори
Г-жа Дупчек преди 3 години
Тези хора нямат ли съвест? То бива болни амбиции, но вече прекаляват и то в такъв момент.
24
12
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Е поне са им изписали имената на тея убийци да ги помните
23
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, лекари да пишат такива глупости ....
22
14
 
11
 
! Отговори
Мангъров президент преди 3 години
На мен лично ми е проблем че ме задължават да нося маска, което си е противоконституционно!
21
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия саботьори и безделници са само за някой рудник.
20
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е проблем, че децата ви пушат като комини?Не е проблем, че са по-неграмотни и от вас, което си е постижение?Не е проблем, че допринасят за прекрасната статистика за аборти и наркомани?Проблем е, че носят маски!Евалате логика!
19
16
 
2
 
! Отговори
Мангъров президент преди 3 години
Затворете пeнcиoнepите да не излизат, няма смисъл хора под 70г. да носят маски, а и без това не предпазват от вируси
18
18
 
18
 
! Отговори
Поздравления преди 3 години
Браво, все още има доблестни лекари и достойни хора. Малцина са, но ги има!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носете маски и *** по стъпалата на болниците ако въобще дойде линейка да ви закара дотам. Здравеопазване дето те оставя да умреш като куче само името му зздравеопазване. Поне сте имали щастието да зърнете магистралите който оживее от вирусот ще може да зърне и самолетите ако дойдат въобще щото турците ги предплатиха и те като нас и не дойдоха. А вие ако бяхте лекари истински щяхте да кажете, че на такова здравеопазване не искате да служите повече и да хвърлите оставки.
16
14
 
15
 
! Отговори
Утре по стълбищата преди 3 години
На болниците ще умират и учители, докато не се намери някой юрист да му обясни на Мънгаров кое е морално и кое законно.
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана ясно, че децата в училищата бяха голям разпространител на заразата, но няма как тези деца да бъдат държани с месеци в къщи пред компютрите. Така, че властта трябва сама да вземе решение защото отговорността е тяхна, а тези доктори, които дават акъл без да носят някаква отговорност за решенията си както вожда им, който уж щеше да къса дипломата си....
14
19
 
19
 
! Отговори
Йорданка Попова преди 3 години
Поклон! Все още има хора с останала човечност! Боли ме душата, като гледам как безцеремонно се съсипва здравето и психиката на младежта - бъдещето на тази държава! Благодаря на целия екип, който подкрепя д-р Мангъров! Това са не само лекари, но и човеци с хуманност!
13
12
 
17
 
! Отговори
123 преди 3 години
Браво! Все още има достойни лекари и най-вече хора, малцина са но ги има.
12
2
 
12
 
! Отговори
да припомня преди 3 години
Чл. 63 от Закона за здравето при възникване на извънреднаепидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.Държавните и общинските органи трябва да създават необходимите условия за изпълнение на мерките, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети.Та има ли Епидемологична обстановка след като Държавата не раздава безплатни маски? Явно Няма!
11
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм от този алианс, но напълно подкрепям!Това са глупости!Оставете хората да дишат и да живеят. За хронично болните се въведе възможност по желание дистанционно обучение, но не може светът да живее така с месеци и с години. Защото ще разболеете и здравите хора. Здравият човек се нуждае от общуване, слънце, движение, въздух. Болният - от същите неща.
10
17
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
шепа *** се опитват да станат известни и знаят повече от всички по света ...
9
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казано на *** език - колкото гащите пазят от пръднята - толкова и маските от вируси!