Докторанти в приоритетни направления няма да плащат такси

Във ВУЗ-овете разработват нови дигитални учебни програми
11
Докторанти в приоритетни направления няма да плащат такси
Снимка: БГНЕС

Докторантите в приоритетни за държавата професионални направления ще бъдат освободени от такси. Същата мярка се предвижда и за докторантите, назначени по научни проекти с публично финансиране, съобщиха от МОН.

Това е записано в Оперативния план към Стратегията за развитието на висшето образование в Република България за периода 2021 - 2030 година, качен за обществено обсъждане до 20 септември т.г.

Във висшите училища ще бъдат разработвани дигитални учебни програми и нови интерактивни дигитални ресурси. Планират се също инвестиции в качеството на висшето образование с акцент върху осигуряването на устойчиви механизми за сътрудничество и работа в дигитална среда.

Сред целите на плана са още интернационализация на висшето образование и включване в международни образователни и научни мрежи. Ще се активизира научната дейност във висшите училища и ще се изгражда ефективна връзка образование - наука - бизнес.

Заложени са стимули за млади преподаватели, за привличане на преподаватели от чужбина, както и за изготвяне и издаване на учебници, учебни помагала и монографични трудове на чужди езици.

Освен средства от държавния бюджет и от бюджетите на висшите училища се предвижда осигуряване на финансиране чрез европейските фондове, както и чрез програмите на Европейския съюз „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“. Средства са предвидени и в Плана за възстановяване и устойчивост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Joan преди 2 години
И кои са тия приоритетни направления?
5
0
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Ще ги Плащате Вие с Данъците си - Добре Дошли в Комунизмът, където за Едни Всичко е БезПлатно, а за Други - Данъци и Такси и на Тръстиката да Заработят!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ще преписват ли стари доктурантури?
3
0
 
2
 
! Отговори
Програма Маразъм преди 2 години
Е срам за Европа. Пращат ни най-некадърните. Вероятно същото си мислят и за нас.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВРЪЗКАРИ УРА!
1
0
 
2
 
! Отговори
аз пьк преди 2 години
не искам тая да ми е родител