Денков: Не достигат тестове за големите ученици

Идея: Учебната година да почва по-рано заради епидемията
26 ное 2021 09:52, Петя Славова
66
Денков: Не достигат тестове за големите ученици
Снимка: БГНЕС

Учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15-ти. Тази идея изрази пред БНТ министърът на образованието и науката Николай Денков.

Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно - на 15-ти семпетмври докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано.

Още по темата

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, категоричен беше Николай Денков.

Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малрките ученици до края на следващата седмица.

Служебният министър на образованието беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи.

Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че сега най-важно е да осигурим опазването на общественото здраве. В рамките на ограниченията, наложени от здравните власти, МОН се опитва да намери начин да върне децата в класните стаи.

"Борбата е да осигурим тестове за всички", каза Денков.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, каза още министърът на образованието.

Николай Денков заяви, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива разговори не са водени. Той участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. Денков изтъкна, че е изклчително обнадежден от проведената дискусия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
16
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Благодарение на Вас с Кацаров тази криза е изнесоха учениците на гърба си! Нито баровете, нито дискотека нито другите местата за масови посещения не затворихте. Сложихте тежестта на най скъпото децата! Непростимо! Не държавническо решение. Виш популизъм.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Кой избра тези фирми дето нямат гаранция за поетите ангажимнет... и защо Днеков не подава оставка...май и той акто Тиквун ще докрета до предаване на поста
38
5
 
3
 
! Отговори
ПЕСЕН преди 2 години
ВЧЕРА ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА, СБРА ТЪЛПАТА СЕЛСКА ЛЕЛЯ ЗЛАТА... ЗА ДА ВИКА И ДА КРЯКА НЯМА СПИРКА ПО ЗЕМЯТА.. СБРА ТЪЛПАТА СЕЛСКА ЛЕЛЯ ЗЛАТА... ПОСЛЕ ВЪВ "СВОБОДНАТА ЕВРОПА" НЯКОЙ ПАК СВОБОДНО СЕ ИЗТРОПА... А ТЪЛПАТА ВИКА, КРЯКА, ВОДЕНА ОТ ЛЕЛЯ ЗЛАТА ТАЗИ СВОБОДНА СЕЛСКА ЛЕЛЯ ЗЛАТА
37
0
 
20
 
! Отговори
майтап! преди 2 години
Отсега взимам болничен на децата ако трябва да учат от 1 .09!!!По-добре две седмици още на въздух отколкото половин месец шоу с плюнки!!!
36
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Пази боже този да остане министър и в сл.правителство.Много е мекошав и нерешителен,взема необмислени и противоречиви решения и се води по чуждия акъл-сега на недоразумението Кацаров,после ще е на лъжеца Кирето.Никаква загриженост нито за бъдещото на учениците,нито за учителското съсловие.Училището в България се превърна в предпазен бушон в пандемията.Изобщо не се мисли за последиците от това дистанционно обучение и социалната изолация на децата и младежите.
35
3
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Днес всеки ден умират по над 100 българи. По времето на ГЕРБ подобни събития щяха да предизвикат вой до небето, а днес какво? НИЩО! Радев свири и се забавлява, партиите на "промяната" се договарят за постове и пари... и това е. Дори в медиите няма притеснение, а учениците ги третират все едно епидемия не съществува... и само оскотели другарки с увреждания си призовават да прекратим насилието над снежните човеци...
34
0
 
21
 
! Отговори
весел преди 2 години
Денков, предателю,ти знаеш ли в класна стая без климатик в периода 1-15 септември каква жега е? Ти знаеш ли , че в стая с южно изложение до края на сптември в южна България е яка жега ако има слънце? Хайде ,вие от МОН да ви затворим в един такъв аквариум да се потите здраво и тогава давайте *** предложения!! Затова в южни страни като Италия даже започват училище на 1 ОКТОМВРИ!!!
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ СВИРИ И ПЕЕ А МИНИСТЪРЪТ САМО СИ ОТВАРЯ УСТАТА.
32
1
 
15
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Нали имаше 2 милиарда повече приходи? Нали като спрат кражбите, щеше да има пари за 3 магистрали и то без Евро помощ и финансиране? Пенсионерите щяха да взимат по 1000 лева.... Дрън... Дрън.. Дрън... Дрън.... Лъжи колкото щеш?!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста се съмнявам в тези тестове, едва ли ги правят правилно или децата вирус ги не лови.
30
1
 
15
 
! Отговори
AZ преди 2 години
В България началото на септември се ходи на море, защото на хората им е по,- евтино.Денков да започне да учи от 01.09
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
- добър ден , търся "този път народа ще ви помете!!" .- вижте в раздел научна фантастика ..
28
2
 
15
 
! Отговори
Некадърници Радеви преди 2 години
И защо бе Денков не достигат тестове ?! Нали сега всичко ръководи Радев и тегли всяка седмица по 500 милиона лв. !
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не достигат, ще учат онлайн, имат ДО не е да нямат!! Стига сте се зорили да предизвиквате пета вълна и ваксинации, този път народа ще ви помете!!
26
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не достигат ще ходят на училище без тестове и сертификати, нали са с маски.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи приказки, голяма хвалба беше за този План за борба с пандемията. Той отново е пожелателен и не се спазва, тогава възниква въпросът: Кому е нужен?
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, частните училища да се спрат с тяхното присъствено, ще докарат до ново покачване на бройките в София и заради тях всички ще страдаме после. А тези тестове са недостоверни, показват отрицателен резултат, а се оказа после, че четири деца са с ковид и двама от персонала. Само хвърлят пари на вятъра, друго не правят.
23
0
 
11
 
! Отговори
шматка преди 2 години
Тва министър,,,ли е или пълна шматка,,,@. Аман от мерки и теглилки, Не се ли убедихте , че с мерки и без мерки всеки ден хората се разболяват. Кога ще се осъзнаете. Академик Меркоджиев.
22
4
 
3
 
! Отговори
фигаро преди 2 години
тук в училищата тестват 2 пъти в седмицата на място а в детската градина дават на родителите също 2 теста за да ги тестват вкъщи .
21
5
 
22
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Точно дискриминация си е. В тази държава само до 4 клас ли ще е образованието? Най-лошото е, че го гласят за министър и в редовно правителство. Той, "академикът", нищо не знае, в нищо не е сигурен, няма план, значи не е за този пост.