Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла

Това решиха депутатите с одобрени на първо четене два проекта за промени в закона за електронните съобщения
31 окт 2008 08:16,
195
Дебнат с кого чатим в Skype, следят и мейла
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Кой на кого изпраща имейл, ще могат да следят занапред борците с престъпността. За тях вече няма да са тайни и събеседниците в популярните интернет чатове като Skype и ICQ например.

Това решиха депутатите с одобрени на първо четене два проекта за промени в закона за електронните съобщения. С тях депутатите задължават всички интернет доставчици да пазят тази информация 12 месеца.

Тя може да бъде изискана при разследване на престъпление или заплаха за националната сигурност, е записано в проекта на МС.

Според председателя на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов тази формулировка отваря прекалено широко вратата МВР да се рови в електронната кореспонденция на гражданите.

На косъм мина неговото предложение тази информация да се предоставя само със съдебно решение за разкриване на тежко престъпление.

МВР ще научава адреса, от който е изпратено дадено съобщение, до кого е, кога и колко дълго е продължила връзката. Съдържанието му обаче няма да се разкрива.

Подобна практика съществува от години в същия закон по отношение на разговорите и SMS-ите по мобилните телефони, припомня "24 часа".

Телефонните компании ще са длъжни при поискване да предоставят номера на абонати за ежегодна актуализация на указателите, записаха депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как можем да протестираме срещу тази недомислица. Всеки ден да пращаме emails до НС, ДАНС, МС.
93
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Трябва да следят и телефоните не само интеренет.
92
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 15 години
и комунизма, и капитализма, и USA са творение на еврейската идея за световно господство. комунизмът и капитализмът са два коренно различни начина за постигане на една абсолютно еднаква цел - тотална зависимост и контрол на индивида. сега подреждат ли ти се нещата?
91
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
75,ми то измежду обикновените потребители точно такива като теб представеляват интерес... Да могат си ги картотекират и когато трябва да се отчитат дейност да "хванат" някой "интернет педофил" или разпространяващ порнография през чат програми... И като казвам "теб" може би изхождайки от факта, че си клекопикаещо, повече ще ги заинтересуват чичковците, с които си чатиш:) Колкото за криптираните портове... вземи се поограмоти малко:) попрочети за PGP и историята и сканадалите по темата от преди години (например)...
90
0
 
0
 
! Отговори
joro преди 15 години
На изборите си помислете дали да ходите пак за гъби!Наглите комуноиди само това чакат,те си мобилизират *** *** и измислените турци и айде пак ни яхнаха!Само АТАКА е алтернатива,който не го е разбрал е много объркан!
89
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 15 години
квото искате. подслушвайте, записвайте - дано така разберете, че ви остава съвсем малко животец. скоро ще се случи всичко, което трябваше да се случи още преди 19 години - и избиване на комунисти, и етническо прочистване - всичко, което нормалните нации от бившия соцблок направиха, и заради което сега са далеч пред нас. па вие си подслушвайте, подпърдайте и ослушвайте - още няколко месеца.
88
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
По-скоро имаш предвид:"Седели МВР и парламента и мислили... Седели и мислили... И мислили и седели. Накрая се оказало, че само са седели" ;)
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има и месенджери с SSL сертификат , тези са много ***. Има сигурни начини за пренос на данни най много да накарат потребителите да преминат на такива.
86
0
 
0
 
! Отговори
l-7 преди 15 години
Sega i da prudne6........6te te 4ujat! Evala! I sadam ako se pojavi ot njakude ama to4no se izjasnjava kartinkata
85
0
 
0
 
! Отговори
Mileto ot sofiaa преди 15 години
dreme mi,nabliudavaite kakvoto iskate .....nai-mn da mi plashtate za zabavnite logove,koito imam ,osobeno s didi...mainata im na vsi4ki prokleti provincialisti btw ..ei taka prosto izvun temata;]
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не искам да се хваля ама все пак ще кажа. Ако трябва мога да генерирам писма дето ДАНС ще ги резкодира след 10 години.
83
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Събрали се МВР и Народно Събрание и започнали да умуват.... От там нататък какво станало , четете и гледайте в новините , новият комедиен сериал.
82
0
 
0
 
! Отговори
Стан преди 15 години
Браво. Радвам се, че поне тук има разбиращи хора. За разлика от тези, които ни управляват. Със всеки нов закон нашите управници демонстрират пред света колко са некадърни, некомпетентни и нагли. А тези от бившото НСБОП, които се занимават с пиратския софтуер, никак не им отстъпват по глупост и простащина.
81
0
 
0
 
! Отговори
кондьоооо преди 15 години
Време е за революция и чупене на умни депутатски глави - тикви.ПЕЕЕЕЕРАЗИ
80
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
това и сега се првави. човек трябва да си дава сметка че 30% от канала за връзка е гарантирана за ФСБ.
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Драги ми доносници от НС тази работа не е като оная работа. Убеден съм че това смешно законче което са скалъпили набързо скоро ще бъде отменено.
78
0
 
0
 
! Отговори
Ник преди 15 години
Вечна му памет на Оруел, че измисли понятието Big Brother! Сега се вижда какво означава това. Лични карти с биометрични данни, лична кореспонденция под тотален контрол, телефонни разговори под непрекъснато подслушване .... Чрез измислената заплаха от тероризъм американците успяха да наложат онова, за което си мечтаеха от години, ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НАД ВСЯКО ЕДНО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО НА ЗЕМЯТА! Защо? Ами то е повече от ясно! Обвиняваме комунистите, че са наложили този метод за контрол и манипулиране на човешкото съзнание. Сега кого да обвиним? Пак тях ли? Аз не виждам и един такъв в управляващата върхушка на USA, а точно тя прокара тезата за тоталния контрол. Съвсем скоро ще поискат да ни имплантират и чип в тъпите тикви, че да е възможно да ни следят дори в леглото и ***. И понеже нашето държавно ръководство е като ветропоказател, върти се натам от където духа вятърът, ще приеме закон за задължителното прилагане на "антитерористичната" мярка "имплантиране на чип в главата на всички граждани! Да ни е честито! От утре спирам да чатя чрез каквито и да било средства, преставам да пиша каквито и да било писма, а личната кореспонденция ще си я нося лично с магаре! Някой да предлага такова?
77
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 15 години
Това със скайпа ми е нак-интересно как ще стане. Проследяването му е много трудно, особено ако двамата събеседници решат да вземат мерки. За прихващането на самия чат/разговор - да не говорим. Там мисията е невъзможна. Нали затова немските служби се видяха в чудо и искаха да се прокара закон да могат да инжектират троянци на машините на заподозрени лица... :)Някак не си го представям това в България.
76
0
 
0
 
! Отговори
simlim преди 15 години
Простаци!
75
0
 
0
 
! Отговори
Адриана преди 15 години
Като послушат 2-3 вечери какви безсмислени разговори водя, на чисто сексуална тематика, ще се откажат да слушаш.А иначе всичко може да се следи, а криптираните портове на Скайп, за които се разправя по- долу не са никаква пречка за целта. Хубавото е, че във въпрните институции работят хора със твърде слаби познания в тази област. Вероятно ще им отнеме има няма хилядолетие за да подкарат каквото и да било на "супер компютъра" си.

Спонсорирани публикации