Ти, татенце, си без колан...

В катастрофа умираме за седем десети от секундата, коланът се закопчава за 7 секунди
22 окт 2009 17:15,
145
Ти, татенце, си без колан...
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Коланите - възможност за спасяване на живота или прищявка на пътните полицаи?

Ако сте от хората, които все още си задават този въпрос, то задължително продължавайте да четете. За другите - четенето е препоръчително. 

Само за 1 година 300 души щяха да бъдат спасени от смърт в катастрофи.

3000 души пък нямаше да получат тежки и трайни увреждания.

Други 2000 нямаше да получат различни по-леки наранявания....

...само ако бяха направили най-елементарното нещо – поставяне на предпазния колан.

Поставянето на колана отнема от 3 до 7 секунди. Шансът за оцеляване е 30%. Ще се възползвате ли?

От утре до 11 ноември "Пътна полиция" започва превантивна кампания под наслов "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!"

“Важно е хората да бъдат мотивирани да поставят коланите по собствено убеждение, като рефлекс за собствената си сигурност и за сигурността на пътниците в колата, а не от страх от глобите”, заяви на пресконференция днес главен инспектор Красимир Костов от "Пътна полиция".

В момента в България обезопасителните колани се ползват от около 85% от водачите и пътниците на предни седалки при пътувания извън населените места и от около 65% - в населени места.

Въпреки разпоредбите на Закона за движението по пътищата, коланите не се използват от пътуващите на задните седалки в автомобилите.

Във всички държави-членки на ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителни колани на всички седалки, при всички пътувания.

Изследванията на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа, благодарение на използването на обезопасителни колани, от сигурна смърт се спасяват над 11 500 души.

В европейските държави обезопасителните колани се ползват от близо 95% от пътуващите на предните седалки в автомобилите и от 85% - на задните седалки.

От Пътна полиция са убедени, че ако насочат усилията си към децата, кампанията ще стигне по-лесно до родителите.

Анкета

Слагате ли колани и на задните седалки?

Затова инициативата е придружена от песен, написана от композитора Русалин Наков и изпълнена от актьора Христо Чешмеджиев и малкия Краси:

„Семейството се готви да пътува
в колата празно място не остана.
На мен обаче ми се струва,
че някой забравил е колана
Ти, татенце, си още без колан!...“ и т.н.

Никой не вярва, че ще катастрофира. Смята, че това става с други, които са некадърни зад волана, обясниха още пътните полицаи.

Шофьор и пътник, които са си сложили коланите, в очите на неосведомените изглеждат като песимисти, подготвили се да катастрофират.

Който не поставя колана, се смята за щастлив оптимист. Но не трябва да се забравя, че песимистът е добре информиран оптимист, пише в брошурата на кампанията на КАТ.

Какво не знаят „щастливите оптимисти“? Нека развенчаем митовете:

Мит 1: Ако се хвана здраво с ръце за кормилото и се запъна с краката, при сблъсък с кола или дърво няма да пострадам!
Грешка! Човек може да се задържи с ръце и да не излети към стъклото при удар със скорост до... 15 км/ч. При удар със скорост 40 км/ч шофьорът и пътниците му без колани се изстрелват със сила, 12 пъти по-голяма от собственото им тегло, равна на падане от петия етаж.

Мит 2: Няма смисъл да се ползват колани в населените места. Скоростите са малки.
Грешка! Коланите са най-ефективни при скорости до 60 км/ч.

Мит 3: Ако колата се обърне по таван, ще съм вързан и няма да изляза от купето.
Грешка! При преобръщане пътниците без колан излизат от купето и биват премазани от търкалящата се кола. Коланите пазят от травми почти 100% в случаите на преобръщане на автомобила.

Мит 4: Майки вярват, че детето е в безопасност, ако й е под око на предната седалка, дори без предпазно столче с колани!
Грешка! Дори при рязко спиране детето излита и се блъска в предното стъкло. Ако е в скута на възрастен на задната седалка, то бива премазано от неговата тежест в облегалките на предните седалки.

Мит 5: Тактика „Ако няма полицаи, нямам колан!“
Грешка! Коланът се слага заради собствения живот, не заради полицаите, глобите и точките!

Мит 6: Коланът ме притеснява и шофирам по-лошо.
Грешка! Явно рядко го ползвате. Ако в продължение на седмица го слагате редовно, после ще чувствате дискомфорт, когато сте без него. Въпрос на свикване.

И така нататък, и така нататък... 

За заключение прочетете следното: При катастрофа човек умира само за седем десети от секундата!

Коланът се закопчава само за 7 секунди.

Ще инвестирате ли при всяко потегляне 7 секунди от живота си?

......................................................

Ето и малко информация за тези, които се интересуват как точно протича едно челно сблъскване на автомобил, пътуващ с 90 км/ч.

Седем десети от секундата, казахме:

- първа десета: Автомобилът се блъска в препятствието. Челните му части се смачкват. Започва деформация и на частите между предната решетка и блока на двигателя. Тялото на водача полита напред със сила 170 кг/см.

- втора десета: Предният мост и двигателят вече достигат преградата на купето. Задната част на автомобила още има по-висока скорост от предната, затова започва да се деформира купето и рамата.

Теглото на водача се увеличава на 420 кг и продължава да лети напред и нагоре с увеличаваща се скорост. Краката му вече са счупени от удара в педалите или от смачкването на пода на купето и са отхвърлени назад, като преди това връзките им към тялото са скъсани.

- трета десета: Тялото на водача се откъсва напълно от седалката. Гърдите му се удрят в кормилото.

- четвърта десета: Предната част на автомобила вече е смачкана около 60 см, а задната продължава да се движи със скорост около 60 км/ч. Блокът на двигателя влиза в купето, а задната част се повдига нагоре във въздуха.

- пета десета: Тялото на водача, поради кинетичната енергия, тежи вече 1,5 тона и продължава движението си напред и нагоре със сила, 20 пъти по-голяма от земното притегляне.

Кормилото разкъсва кръвоносните съдове и белите дробове. Ако то се счупи, кормилната колонка причинява още по-тежки травми.

При този челен удар, човешкият черен дроб, който тежи 1,7 кг, придобива кинетична енергия, равна на 46,7 кг/см; сърцето, което е 300 гр - 8,4 кг/см, а мозъкът от 1,5 кг достига натоварване 42,5 кг/см. При това връзките на тези органи към тялото се разкъсват.

- шеста десета: Подът и купето продължават да се нагъват в средата. Водачът вече е мъртъв. Главата му се е разбила в предното стъкло и в рамката на тавана.

- седма десета: Задната част на автомобила вече не се движи. Автомобилът е напълно разрушен. Всички, пътували без колани, са мъртви.

Край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
1
 
! Отговори
и аз преди 14 години
не вярвам
122
0
 
1
 
! Отговори
алиооо преди 14 години
я се осъзнай
121
0
 
1
 
! Отговори
има такава работа преди 14 години
правилно стамате
120
0
 
1
 
! Отговори
случайна мисъл преди 14 години
ако умреш, умираш бързо, ако оживееш страдаш докато умреш, бавноП.С. Не карам без колан, дори в града
119
0
 
1
 
! Отговори
neo5 преди 14 години
При моята най-сериозна катастрофа преди 3 лета ( удар в стълб напречно със 160 км/ч ) си счупих левия крак на две места, имах проблеми с глезена,коляното и таза..бях с колан но както се досещате той е за челен сблъсък, а аз се блъснах поднасяйки се колата на дясно и цялата лява страна на колата беше деформирана ужасно, дори и да бях със странични възд. възглавници пак нищо нямаше да ми помогне,ама късмет...аз се радвам, че съм жив въобще. Никой не можеше да повярва, че е излязъл жив човек от там
118
0
 
1
 
! Отговори
Лаик преди 14 години
Мухахахаха, на задната седалка седи дете на 5 години овързано като пашкул. Удара е от ***, неспазил предимство-страничен, а не от това, че човека кара нормално и си пази семейството. Майката се мъчи да дръпне детето, бащата се мъчи да избегне удара и да се предпази сам- алилуя! Да живеят предпазните колани на задните седалки!!!
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
епа утрепи са и без тва си анонимен
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Твърдо за без колани!Бойка дай го на съд тоя фашага станишката ще ми налага глоби за дето нямам кайш,още малко ще поиска всички коли да са в червено с консомолски номер!
115
0
 
2
 
! Отговори
Ели преди 14 години
Най-често се карам с баща ми и приятелите ми защото не си слагат колан.Не съм шофьор,но винаги когато се кача в кола 1вото нещо което правя е да си сложа колана.Не разбирам защо хората понякога ми се обиждат когато си слагам колана в колата им според тях им нямам доверие..Не е така просто никога не знаеш кой е отсреща
114
0
 
1
 
! Отговори
Изпатил преди 14 години
Преди една година с двама приятели катастрофирахме близо до Виена.Със около 150 км/h.Забихме се челно в един бавноподвижен бус пред нас,нашия шофьор просто заспал.Спяхме всички май хаха.Та удара беше страхотен,аз бях отзад без колан и бях целия в рани,а крака ми не се вчупи на късмет.От тогава насам няма отпред отзад винаги слагам колан щото почуствах 7 те десети...
113
0
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Наистина съм впечатлен. Отдавна не съм виждал нещо толкова добре написано. Имам само една забележка - за да хване дикиш песничката, трябва да е изпята не от актьора Христо Чешмеджиев и малкия Краси, а от идолките Преслава, Галена, Глория и Пайнер-Ара компания и текстът да е нещо от рода на "Палаво турни колана, да ме не остаиш ти ненае..ана...".По-близо до душевността и изконните ценности на масите е некак си....
112
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 14 години
Аз когато карам извън града ВИНАГИ слагам колан, но в града по-рядко.. особенно ако съм с някакви по обемни дрехи..Примерно зимата, като знам че се качвам за 10мин в колата, влизаш с якето , слагаш колана отгоре.. става ми усилно :). Освен това до 60км/ч и въздушните възглавници са достатъчни, за да не си счупиш главата.Но повечето пъти си слагам колана, особенно ако съм нещо разсеян и не толкова съсредоточен в шофирането.
111
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 14 години
Първата статия в днес.бг дето не е FAIL ми даже е много добра!евалата
110
0
 
2
 
! Отговори
Ужас!!! преди 14 години
Наистина е въпрос на личен избор, но по този начин оставяш ли избор на твоите деца, родители и близки? Защото твоята смърт ще засегне и други хора. Не само, че ще ги натъжи, а ще им промени изцяло съдбата! Ти решаваш.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хубава статия! Поздрави за авторите! Ако имаше възможност всеки водач когато шофира да сведе риска при извършване на маневри, изпреварвания и т.н. до 0% - 1%.... Аз за себе си това го спазвам, ако застигна някой досаден камион по някакви завои предпочитам да отбия встрани и да се разтъпча за 10 мин. Призовавам всички да не поемат рискове!По въпроса с коланите - винаги!
108
0
 
1
 
! Отговори
фармацевт преди 14 години
ако диабетик не си вземе инсулина изпада в хипергликемична кома и умира
107
0
 
1
 
! Отговори
доко преди 14 години
винаги карам с колан, само полицаите се движат без колани когато не са на работа, така че приветствам поставянето на колани ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, веднъж взех униформен полицай на автостоп като учтиво го поканих да си сложи колана а той най учтиво ми отказа като заяви че неговите колеги няма да му направят забележка но мен ме глобиха, какъв е извода!
106
0
 
1
 
! Отговори
Йосариан преди 14 години
ДАЙТЕ ДА ПУСНЕМ ПОДПИСКА ЗА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА ПОЛЗВАНЕТО НА ПРЕДПАЗНИ КОЛАНИ. КОЙТО КАРА С КОЛАН - ГЛОБА !Баси държавата! Баси хората !Направо като в Параграф22...
105
0
 
1
 
! Отговори
.. преди 14 години
Ми и аз това разправям бре :)Колана не спасява при висока скорост ! . Високата скорост убива със или без колан.КАТ (а и част от коментиращите) внушават, че ако си с колан си безсмъртен
104
1
 
1
 
! Отговори
Свиреп преди 14 години
Категорично против задължителни колани. Това е въпрос на личен избор незастрашаващ другите. По тази логика хипертониците които не си вземат хапчето или диабетиците инсулина - са също за 50 кинта глоба и вземане на точки.Няма какво да се лъжем - на никой от КАТ не му пука за вас. Важно е да има хранилка, нещо да се хванат за поредния рушвет.