Невиждани красоти от 1 век сл. Хр.

Находките са от Източната могила край Караново
18 ное 2009 09:38,
40

Сребърните чаши с позлата и Ероси по тях. Снимка: Булфото 

Уникални нови находки в Източната могила край Караново бяха показани за първи път във вторник.

След сребърните чаши с позлата, открити от археолозите в екипа на Веселин Игнатов, на бял свят излезе и уникален стъклен ритон с неизвестно животно, златен пръстен със скъпоценен камък и монети, които отнасят възможната датировка на гробницата в първи век от новата ера.

През 2008 г., при спасителни разкопки след иманярски набези на Източната могила, археологът Веселин Игнатов разкри останки от четирикола антична кола с впряг от два коня и куче. Колата се отличава с големия размер на колелата – диаметър 1,20 м.

Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по-богато са украсени яремът и сбруите на конете.

През октомври 2009 г. екипът продължи разкопките на Източната могила, при които откри зидана сводеста гробница на тракийски аристократ с размери 4 на 3 метра.

Гробният инвентар е изключително богат:
- комплект бойно въоръжение: дълъг меч, къс меч, кама, плетена ризница, копия-5 броя, 3 щита
- глинени, стъклени (между тях рядко срещан ритон), бронзови съдове (ойнохое, патера, леген, кана, касероле, съд с чучур изобразяващ глава на глиган)
- стригилодържач със стригили
- бронзов канделабър с лампа
- две сребърни чаши с фигурални изображения с позлата.
- тоалетно съндъче с бронзова украса
- накити: сребърни фибули, златни пръстени с геми, коланни сребърни апликации и др.
- сребърни монети (на Август и Тиберий)

Стъкленият ритон е вторият с украса, който съществува в България, има още два с по-опростена форма.

Подобни уникати от стъкло са изключителна рядкост в световно отношение и могат да се видят само на няколко места като Британския музей и музея в Кьолн.

Мечовете на знатния тракиец са във фрагментирано състояние в земята, но реставраторката Силвия Борисова си е поставила амбициозната задача да ги извади цели оттам.

За целта екипът в продължение на дни обработва металните останки в гроба със специални препарати, които да стегнат и съберат в едно тънките люспички метал, преди мечът да бъде отделен от въглените и пепелта от кремацията.

Единият от намерените златни пръстени е с аметист. Скъпоценният камък е с изключителна чистота и прозрачност, каквито са рядкост и в наши дни.

На основата на откритите материали погребението може да се датира към средата на І в. след Христа. От положените дарове става ясно, че покойният е член на фамилия, която принадлежи към богатата върхушка на тракийската одриска аристокрация.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Lollypop преди 14 години
Александре...айде малко да се ограмотиш а, с великата Македония...от вчера .Прекрасни находки, дано само да останат в милата ни родина, преди някой наш лидер да ги продаде на търг в някоя прекрсна държава . :)
17
0
 
1
 
! Отговори
баба Лена преди 14 години
Тия неща са на бай Симо Кобурга! От пра-пра- пра баба му! Вади бързо документ ,че са твои!
16
0
 
1
 
! Отговори
петров преди 14 години
Македония не е била никога "по-велика" от сега. И вземете се разберете с албанците кой е "по-велик" - "Велика" Албания или "Велика" Македония. 'Щото сте от един дол дренки и вие, ами ... За Българската държава е писано достатъчно в хрониките. Ама в древните хроники, а не в новите македонски или сръбски.
15
0
 
1
 
! Отговори
до номер 4 преди 14 години
Траките, ***, не тракийците...А това, дето си написала е толкова дълбокомислено! Децата в трети клас имат повече мозък в главата си...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Alexandre, ti prost i si neveja, no 6te se opitam da ti obqsnq nqkoi ne6ta, tezi ne6ta sa rimski, no sa ot na6ite zemi i ako ima6 tolkova golqm merak da krade6 4uja istoriq i da se drazni6 s horata tuk, 6te ti kaja 4e alexander e gryk i skoro gyrcite 6te vi nakarat da si smenite imeto na dyrjavataa XAXAXAAXAXA, vyrvi da mi se per4i6 s makedonski ne6ta togava
13
0
 
1
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 14 години
13 Ти си психично болен!!! Неподлежиш дори на лечение! Още повече на коментар! Заболяването ти е наследствено!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стига се захласваи с тези траки, имайте напредвид, че тоша е от времето когато тук е била Римската империя, т.е. 1в. сл. Хр. Гроба наистина е много богат поздравявам Игнатов за професионалната му работа. Искам да ви кажа, че никой ш България не иска да дава пари за разкопки. Дори сега общината в Нова Загора и нейният кмет мислят дали да му дадат пари за това нещо. ПОМИСЛЕТЕ ШЪРХУ ТОВА КОЛКО СА ЗАГРИЖЕНИ ТЕЗИ ХОРА ЗА НАШАТА ИСТОРИЯ!
11
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 14 години
Немога да проумея мълчанието на държавниците ни , относно археологичното ни наследство , което прави историята ни древна и важна за Българският народ.И не само за нас , а и за цяла Европа .Но излиза , че мълчанието е по важно от разгласяването на тези находки . Жалко!
10
0
 
1
 
! Отговори
smeh преди 14 години
:D:D:D:D няма човек на тая земя, който да си помисли противното :D:D:Dиначе това е една наистина хубава, добра и интересна новина. Трябва да сме горди, че живеем по тези земи, не е сигурно дали траките обаче бих се гордеели, че ние ги обитаваме =( Сега, ако може да бъде иопазено ще е чудесно. Нямам думи. Наистина са страхотни.
9
0
 
1
 
! Отговори
горд преди 14 години
Чудесно! Каква красота и майсторство! Ето с какво трябва да се гордеем. Държавата да вземе драконови мерки срещу иманярството и да работи за това България да печели най-после от многобройните следи и находки от миналото на тези земи. Дано сега Юнеско помогне да се популяризират великолепният Перперикон и др. последни разкрития. Ето за какво трябва да вдигаме шум!
8
0
 
1
 
! Отговори
Мариан преди 14 години
ОВО СВЕ Е МАКЕДОНСКО, НЕМА ДА ГО ПИПАТЕ! :)))))
7
0
 
1
 
! Отговори
Kekav преди 14 години
Направо да се чуди човек ! Дали е останало нещо в нас от тези траки ? Иначе това е световно майсторство.
6
0
 
1
 
! Отговори
Nasty преди 14 години
Много си прав!
5
0
 
1
 
! Отговори
dr. Red преди 14 години
Чакайте сега нови убийства сред иманярската мафия - за това защото тия първи неса разкопали могилата! До кога държавата ще отсъства и от този сектор! Нямали някой от майка роден и да натика иманярите в миша дупка за да може тези съкровища да се прибират от националния музей и да са повод за възхищение и гордост от повече българи! Не искам повече безвремие!!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Наистина е много красиво. В крайна сметка се оказва, че тракийците са имали доста напреднала цивилизация и уникални умения. А днес ние живеем по тези земи, които са били и техни. Балканите наистина са уникално място и мисля, че крият много повече, отколкото знаем.
3
0
 
1
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Интересно, дано да не го съсипят иманярите
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"впряг от 2 коня и куче" :)
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А след нас ще останат найлонови торбички и платка от компютър :-(