Пътят без храма

Православието на Богоявление
7 яну 2010 14:13, Петя Славова
153
Пътят без храма
Снимка: БГНЕС

Преди няколко години, когато свещичката в църквата струваше по 10 стотинки, влязох в "Свети Седмочисленици" на път за изпит.

Не влизам често в църква. Само когато усетя, че наистина искам да послушам тишината и спокойствието в нея.

Вярваща съм, но не толкова в институцията църква, колкото в Господ. Убедена съм, че невярващи не съществуват.

Всеки нарича вярата си някак – Аллах, Буда, Кришна, природа, себе си...

Моето място в източното православие идва най-вече и заради това, че съм родена в България. Предполагам, че ако живеех във Франция например, сигурно щях да съм католичка или протестантка.

И точно тогава, преди тези няколко години, когато исках да запаля свещичка в църквата, жената на касата отказа да ми продаде.

Причината звучи толкова нелепо, че все едно не се е случила. Жената отказа да ми продаде свещ заради левчето ми – за да не си мисля, че в църквата хората могат да си развалят парите.

И сякаш не бях в храм, а в такси, чакащо бакшиша си, или в супермаркета, където ми отказват дражета дъвки, заради „едрите” ми банкноти.

Тръгнах си, мислих си, че и най-яростните атеисти са наясно, че в църква човек не ходи да си разваля парите, а за да се помоли.

В църквата човек влиза по причини, многобройни, колкото са и хората. Това е мястото, където всеки може да вникне в личното си, съкровено емоционално състояние.

Да се помоли за себе си, за близките си, да си спомни проблемите, които се опитва да изтрие през деня, и да получи така нужното упование именно във вярата, че нещата ще се подобрят.

Да намери покой за душата си. Думите са прости и същевременно са твърде силни.
Жената на касата не си даваше сметка за нейната истинска позиция на това място. Мислих си дали още тогава трябва да кажа на някого, да се оплача, но реших, че един човек не е лицето на цялата църква.

Случаят беше забравен. До 6 януари 2010 г. Богоявление!

Бързам след работа за църквата "Свети Георги", която се намира наблизо до дома ми. Влизам точно в 6,25 и човекът от храма затваря вратата пред очите ми.

Помолих го да изчака две минути, защото чакам дете и искам да запаля една свещичка за мен и него.

Ключът само превъртя.

Обясних му през вратата, че ще бъда изключително бърза, но той така и не отвори. Запътих се към страничния вход и влязох. В храма имаше още хора, които се молеха и палеха свещите си.

Видях същия човек и го помолих още веднъж да ми позволи да запаля една свещ. Отказа. Показах му часовника, който отброяваше точно 6,28 часа. Въпреки че си мисля, че дори да бях закъсняла с 2 минути, не би трябвало да ми откаже тази малка услуга в Божия храм.

Защото неведнъж сме чували, че трябва да се положат усилия православната църква да привлече младите в храма...

Попитах възрастния мъж как се казва, но той просто ми обърна гръб, все едно че не бях там. Тръгнах след него и го попитах още веднъж за името му. Отговор не получих. Не издържах: "Защо не кажете името си, да не се срамувате?" Най-сетне той проговори: "Да, срамувам се"...

Толкова бе искрен, че свещ така и не ми разреши да си взема. Касата бе затворена въпреки големия празник.

Свещеник в храма нямаше. Хората ме гледаха и може би си мислеха, че съм луда.

Може би бях. Бях именно тази луда, която не можеше да си представи, че й отказват да влезе в Божия храм на Богоявление, за да запали свещ и да се помоли за себе си и бъдещото си дете.

Това е църква, мили Божи служители! Дом на Господ! Луда съм, че вярвам, че хората, влизащи всеки ден в този дом да продават свещи, икони или да обслужват храма, също са вярващи и най-вече – че са хора. Че разбират, че тяхната роля всъщност е важна, защото това, което човек може да си позволи на пазара, не може да направи в църква.

Тези хора продават свещи, продават молитви за здраве, за помен, а не лук, домати или сирене. В църквата човек не влиза да си купи хляб, а се моли за бъдещето си и иска прошка за миналото си.

Храмът не е магазин, където, ако си закъснял с 2 минути, не може да си купиш спагети или шоколад. Защото гладът от вярващи – млади в църквата идва от такива случки, неспособни да утолят духовните потребности.

Замислих се, че този човек – пенсионер, който не ми позволи да си запаля свещ, може би не е толкова виновен. Че на него не са му обяснили важната роля, която изпълнява.

И ако някога, докато е бил млад и е практикувал професията си, е можел да си позволи да се държи по този начин, то на такова място не може.

Тръгнах по улицата и се помолих на Бог. Без свещ, но повтаряйки си, че той е навсякъде около нас и най-вече в нас. И ако е така, трябва ли утре да ида в неговия храм, щом там се оказва толкова трудно да го намеря и да почувствам, че съществува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Извинете, защо приписвате на една свещопровачка и един пазач епитета "божи служител". Зашо гледате само негативното, разбира се има го, защото като народ ние сме такива. Но не обвинявайте Църквата за това. Никой не може да оправдае едно такова нечовешко отношение. Каква е разликата между тези наречени от вас "божи служители" и нас, след като всеки държи на своето си повече от другия. Никаква. Това се нарича гордост. Паленето на свещи не е тайнство. Най-лесно е да се критикува, а проблеми има бол
21
0
 
1
 
! Отговори
Machiavelli преди 14 години
Аз одавна съм го казал, че вярата в Господ няма нищо общо с папата, попа или църквата. В Италия ми се случи да ида по погрешка на църква и кво да вида, вече няма свещи като едно време, а са едни електронни машинки с лампичка и ти пъхаш центовете за да свети за определени секунди, просто останах с отворена уста и се хванах за главата.Забелязах също така че единствените хора бяха над 80 годишна възраст и си казах, че след като тия хорица си заминат, никой няма да стъпи в църквата, чак ми стана жал
20
1
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 14 години
Бог е в сърцето на всеки от нас. Там можем да го намерим винаги когато имаме нужда от него. Нямаме нужда от църковните институции и попове.
19
0
 
1
 
! Отговори
Манолова преди 14 години
Моля ви, не съдете така строго нашата Православна Църква! Отидете отново, не се отказвайте така лесно, помолете някой в Църквата да ви даде дребни стотинки - винаги ще ви се даде, ако много искате това!Бог да благослови вас и детето ви!Аз лично ще запаля свещ за вас, Петя,и ще се помоля.не се гневете и приемете това като човешка грешка, а се надявам вашето дете да стане по-добър християнин от нас. Нека Св.Петка ви закриля във всяко ваше добро начинание!
18
0
 
1
 
! Отговори
Някоя си там преди 14 години
Съжалявам, че се е случило така, но преди да съдиш служителя в храма, но не се ли замисляш какво прави "православен" християнин в 18.25 вечерта на Богоявление пред храма. Православните са в храма още в 8.00 часа сутринта и се подготвят за Св. Литургия, която е от 9.00 часа. Докато гледаме на Бог като на някакъв "Рум сървиз", който срещу една свещичка ще ни донесе каквото сме поръчали няма как да се наричаме православни.
17
1
 
1
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ПЕТЯ, не търси Господа при тези фарисеи с джипове, BMW-та и дънки под расото. Църквата е там, където се събират вярващи в Бога, а тези не са от тях. Запомни: винаги и навсякъде можеш да се помолиш, Господ ще те чуе. Нека благодатта на Господа Бога Иисуса Христа, Любовта на Бога-отца и Общението на Святия Дух да бъдат с тебе и детенцето, което очакваш! Амин.
16
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 14 години
Наистина, не навсякъде служителте в църквите са такива! Аз лично съм срещал много разбиране и помощ от свещеници, наскоро ходих в църквата Св. Богородица до Руски паметник, човекът ми обърна внимание и въпреки, че беше зает с планирана литургия ми отдели 15 мин. да ме изслуша и да откликне на моуте нужди.Същото добро отношение получих и в църквата в кв. Княжево... Така,че има и свестни хора в църквите, а Бог наистина е навсякъде, когато не срещнете разбиране-помолете се и тях отвън пред църквата
15
0
 
1
 
! Отговори
Петър Николов преди 14 години
До N13. Ами станали са, защото такова ни е станало обществото. Откъде да извират тези велики духовници и прекрасни хора. Ето това не разбирам на българина. Защо чака някой да вземе и да стане светец и да му показва пътя. Ами господин анонимен, отидете и станете нормален свещеник. Поучете хората с примера си, вместо да се оплаквате. Кажете ми колко пъти сте ходили в църква, когато има избори за църковни настоятели. Колко пъти ходите на църква въобще и как участвате в църковния живот, за да желае
14
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 14 години
Крайно време е общината да поиска сметка на софийските църковни светилища.Всички провинциални църкви макар и с малкото помощи са отворени,почистени, района свети от чистота,градинките греят от цветя и зеленина.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Самия факт, че в черквите има ценораспис за свещите и "услугите", които предлагат, превъщат всяка черква в кръчма.Църквата ни се е превърнала в едно търковско дружество, чиято единствена цел е печалбата.Повечето попови са станали по-нагли от бившите партиини секретари.Повечето храмове(особенно по-посещаваните) са се превърнали в средство за правене на пари. Жалкото е, че и някои манастири са се превърнали в места за развлечение на самозабравили се "духовници"(пример - Бачковския манастир).
12
1
 
1
 
! Отговори
ZA6TO преди 14 години
MAZNI, TLASTI, MRASNI... NE GI PONASQ
11
1
 
1
 
! Отговори
българка преди 14 години
Радвам се ,че най-после някой заговори за ЗАТВОРЕНИТЕ ВРАТИ на Православната ни църква!!!Всичко това е абсолютна истина за болшинството от СОФИЙСКИТЕ църкви.Те се обърнаха на административни институции-отварят късно,затварят рано и в неделя не работят,това го няма никъде по света!Църквата на ъгъла на Пиротска и Опълченска не само,че е почти затворена,ами попа там е като че ли вечно пиян, а района е мръсен и неподържан,да не говорим и за малкото паркче,където се намира самата църква колко е мръсн
10
0
 
1
 
! Отговори
сестра преди 14 години
Разбирам защо сте толкова огорчена... Не мога да намеря думи да извиня поведението на служителя. Но не бива "заради Илия да намразваме и св. Илия". Господ действително е навсякъде, но не се отказвайте да влизате в храма, защото там е Божията благодат, от която всички се нуждаем. Нали знаете, че Христос е казал "където са двама или трима, събрани в Мое име - и Аз съм между тях"?! Не се сърдете на човека, а се помолете и за него.А всяка неделя св. Литургия започва в 9.00 - лесно е да отидете.
9
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Нека Св. Йоан Кръстител да ни дава живот и здраве!На Ивановден имен ден имат всички с имената Иван, Иво, Йоан, Йоана, Ванчо, Ваньо, Ваня, Ивайло, Ивелин, Калоян, Йото, Йонко, Жана, Яна.Ивановден освен на именниците е празник на всички истински българи!Наздраве на всички!
8
0
 
1
 
! Отговори
Петър Николов преди 14 години
Важно е да се знае, че църковните служения са сутрин. Повечето църкви отварят около 7 и тогава няма да има такъв проблем. Има и такова решение, например, да има денонощно отворени църкви, но за жалост това отваря проблеми със сигурността. Не мога да защитя такова отношение на църковен служител, но за жалост там заплатите са от сорта на 150 лв на месец и просто не може да се намерят качествени служители.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз съм атеист, не влизам в църква и не паля свещ, но уважавам вярятя на другите хора. Направо съм потресена. Не мога да си представя "божи" служител да прояви такова неуважение към вярващите и най-вече към бременна жена, която иска да се помоли за здравето на детето си. Тове не само че не е христианско, това не е човешко!
6
1
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 14 години
Ами там ти е грешката бе моме.Що не му нацепи кратуната на тоз *** мазен.Господ няма да ти се сърди.Бъди сигурна.Другия път като те види той -попа ще пали свещ.
5
1
 
1
 
! Отговори
Аспарух преди 14 години
Каквато религията, такива и служителите й!
4
0
 
1
 
! Отговори
Elmo преди 14 години
Неведоми са пътищата божии, а пътищата на служители на божият храм?Защо толкова горчилка има,защо хората обърщат всичко в пари,защо дори тези които не трябва да се подкупни,подвластни на мръсното и поквареното са покварени,защо покварените работят там където е забранено!?Нямам думи,защото това се случва постонно и навсякъде!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не е само тя,след кръщенето на детето ни в манастира "СВЕТИ МИНА" в кв."БЕНКОВСКИ"-СОФИЯ мъжката половина от семейството ни не може по никакъв начин да бъде убедена да влезе в църква.