Разкриха живота на древните траки

Експедиция на НИМ нарече находката Средногорския Мачу Пикчу
23 юли 2010 21:42,
127
Разкриха живота на древните траки
Снимка: Dnes.bg

Тракийска владетелска резиденция, която се предполага, че е на Терес Втори, разкри експедиция на НИМ с ръководител Иван Христов, в местността Кози грамади над хисарското село Старосел.

Разкопките се простират на площ 4,5 декара. Стените на крепостта са били градени с огромни камъни, които са носени на ръка от равнината. Царската резиденция е разположена в югоизточната част на обекта.

Освен резиденцията налице са крепост, светилище, построено на върха, жертвеници, могилен некропол. Налице е един малък тракийски град, смята ръководителят на експедицията Иван Христов.

Траките са разполагали своите обекти на най-високото, защото за тях планината е била свещена в религиозния и в политическия живот.

Планината им е осигурявала сигурност, там според древните са битували боговете им. Затова и храмът на Кози грамади, който Христов разкри още през 2005 година, е бил разположен в Свещената планина, наречена Кози грамади.

Не случайно нарекох разкритията Средногорския Мачу Пикчу, защото приликата със свещения на инките град е много сериозна, каза Христов.

Мястото на владетеля на траките е било планирано от древен „архитект”. Как и какво ще бъде построено, е било планувано перфектно.

Обектът датира от 342-341 година преди Христа. Тогава ордите на Филип Македонски нахлуват и заробват траките. Има наличие за водени ожесточени битки между македонски и тракийски войни.

За присъствието на завоевателя Филип говори и откритата преди време масивна желязна брадва, наречена лабрис.

Най-новото откритие на разкопките е отводнително съоръжение на храма. То представлява изсечен в скалите улей, който е спирал дъждовната вода да не влиза в храма. Археологическите проучвания са финансирани от НИМ, община Хисар и Мото-Пфое.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: тракиСтаросел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
2
 
! Отговори
ОСМАН преди 13 години
Знаем как се взимат дипломи в последните времена,ето ти един( храм Въведение Богорочно) което е направено с разрешение от Османците ето това е факт па ми говориш за дипломи че па откъде знаеш за моето образование да не си внук на Баба ванга бе.Не ми е ясно какво пък си командвал,та това беше преди 1989 сега командват Американците и Европейците та ти коя година живееш бре.
95
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
АЗ ИМАМ ПОВЕЧЕ ДИПЛОМИ ОТ КОЛКОТО И МОЖЕШ ДА БРОИШКОЙ ТЕ ЗНАЕ КАКЪВ ЧАНКО ИЛИ КРАСИМИР СА КРЪСТИЛИ БАЩА ТИ И ОЩЕ СИ ГО ПАЗИ..АМИ СЕ ПРАВИШ НА МЪЖЗА ИМЕНАТА СИ ПРАВ,НО СИ КРИВ ЗА ДРУГО...ЧЕ ВАЩО КВОТО БЕШЕ БЕШЕ...СЕГА СТЕ НИ В РЪЦЕТЕ...И МЮФТИЯ ЩЕ ВИ ТУРИМ..ТАКА Е.. ХРИСТИЯНИ НА МЮСЮЛМАНИ МЮФТИЯ ЩЕ СЛОЖАТ")))))КОЙ СПОРЕД ТЕБ КОМАНДВА..ВИЕ ЛИ)))))
94
5
 
2
 
! Отговори
осман преди 13 години
Че ти като си *** неграмотен аз какво да направя по интернет може да научиш селянче за църквите и манастирите.Ела у гр.Кърджали да видиш сам колко имена сте можали да смените,Точно обратното асъл вашите фамилни имена са турски първо вие трябва да смените фамилните имена защото са безброй.КАРАМАНОВЦИ,УЗУНОВЦИ,КАРАГЙОЗОВЦИ,АЙВАЗОВЦИ,КАРАКАШОВЦИ,хиляди фамилни имена имате ТУРСКИ
93
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
тръгнали турците да си търсят древна история..БАРАБАР ПЕТКО С МЪЖЕТЕ:)))))ЧУЛА ЖАБАТА ЧЕ ПОДКОВАВАТ КОНЯ..И ТЯ ВДИГНАЛА КРАКАТА:))))))
92
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 13 години
то цял свят го знае..той доказателства търсиа Иран(персия е велика култура,от която и гърци и римляни са се учили)а ти...и другите *** идвате толкова от Китай колкото баба ти идва от Париж))))))
91
7
 
1
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
БЪЛГАРИТЕ СА АРИИЦИТЕ...НА *** ЕТНОС......
90
2
 
4
 
! Отговори
ВИЗАНТИЕЦ ВЕЛИК преди 13 години
турците са монголоиден народ в река оркхон до улан батаар,езеро баикал и област ордос в китаиска монголиа област.....ВИЕ ТЮРКИТЕ В МАЛА АЗИЯ ДНЕС СТЕ ЕДНА АМАЛГАМА-СБИРЩИНА.....ТРЯБВВАШЕ ГЪРЦИЯ ДА СПЕЧЕЛИ ВОИНАТА 1922Г. И ДНЕС ГРАНИЦ АТА ЩЕХЕ ДА Е НА 22 КИЛОМЕТРА ОТ АНКАРА+ПОНТИЙСКА СВОБОДНА РЕПУБЛИКА
89
4
 
2
 
! Отговори
осман преди 13 години
Без съмнение глупчо но, ти едвали ще можеш да докажеш за това те е яд.Па това е верно че Турците са дошли от Китай никой не отрича товаПа вие сте дошли от иран па ха сега де ?кой е по ***?
88
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
къде са тия църкви от хиляда години бе,смешник99,9% от старите църкви са сринати от турците убийци в 14 век...имате толкова кръв по ръцете и грехове,че още хиляда по хиляда години няма да я измиете !!!!..той оня горе си знае работата:))))))))))а и още нещо..ние не се ОПИТАХМЕ да ви сменим именатание го направихме))))не ме карай да те питам как е българското име на баща ти:)))))))да не те правя за смях тук пред хората))))
87
3
 
2
 
! Отговори
осман преди 13 години
Добре но вие итракийци не сте можеби част от вас са но не и мнозинствто.А това че казваш Турците са унищожили всичко как така в балканите стоят църкви още от преди хилади години да оставим Османската империя в балканите до виена,ами то самата територия на сегашна Турция е пилно с циркви и тем подобни даже и училища има които стоят съвсем оригинални.Аз те съветвам да отидеш в Турция за да ги видиш на живо.Па да не забравяме че вие от освобождението на България се опитахте да смените имената ни.
86
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
ами това какво значи бе неграмотнико,че си турчин ли?:))))))))))))) до вчера беше *** днес си турчин...недай си боже утре нещо да стане...ще се пишете и китайци))))
85
5
 
0
 
! Отговори
осман преди 13 години
Че къде по личните карти пише па Българи бе селянин къде си го видел,Гледай добре далтонист такъф пише само Български гражданин,а не пише Българин и никога няма да пише .
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ок, турци да сте. Какво от това, тук става въпрос за траки, не за турци. Виж какво, макар и разпръснати и по-слабо цивилизовани от съседите си елини, траките все пак оставят културен отпечатък по тези земи, докато турците унищожават всичко, до което се докоснат. Най-малко поради тази причина сте нежелани както в България, така и във форума на този сайт. Минуси до дупка.
83
3
 
2
 
! Отговори
осман преди 13 години
Добре бе господине ние Турците какво сме виновни за това?
82
3
 
3
 
! Отговори
Калин преди 13 години
по спокойно севернокорейче с руси вежди.. по спокойно!
81
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 13 години
щом не ти пише в личната карта турчи,а българин няма какво да говорим повече)))а какви турци сте в родата..айде да не почвам че ще ви направя за смях))))
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Македония си е българкса,нито манталитета им е гръцки,нито празниците,нито езика,на който говорят.Баба Ванга беше казала "Македония е българска"П.С.Всички изписани неща за нея са глупости от предсказанията и с точни години до близките и отношения с Нешка Робева и Русев,излъга я и построи не православна църква каквато тя искаше,а по негово виждане,теософска
79
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Пффф гръка да ходи да се гръмне най-добре.Македонците насила се опитахте да ги направите елини,да ги накарате да говорят гръцки,пращахте разни "светии" там да им обясняват как те били чисти гърци,да ама не.Дори със всичките усилия,които положите,те пак си остават българи,те пак си говорят български език и почитат празника на Кирил и Методий.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Османе щом плюеш по Тодор Живков значи има причина ;) По негово време преди толкова години България беше фактор на балканите,а сега...вместо да продължим да се развиваме след него ние тръгнахме стремглаво надолу
77
2
 
0
 
! Отговори
осман преди 13 години
Не казвам противното другарю.