Разкриха живота на древните траки

Експедиция на НИМ нарече находката Средногорския Мачу Пикчу
23 юли 2010 21:42,
127
Разкриха живота на древните траки
Снимка: Dnes.bg

Тракийска владетелска резиденция, която се предполага, че е на Терес Втори, разкри експедиция на НИМ с ръководител Иван Христов, в местността Кози грамади над хисарското село Старосел.

Разкопките се простират на площ 4,5 декара. Стените на крепостта са били градени с огромни камъни, които са носени на ръка от равнината. Царската резиденция е разположена в югоизточната част на обекта.

Освен резиденцията налице са крепост, светилище, построено на върха, жертвеници, могилен некропол. Налице е един малък тракийски град, смята ръководителят на експедицията Иван Христов.

Траките са разполагали своите обекти на най-високото, защото за тях планината е била свещена в религиозния и в политическия живот.

Планината им е осигурявала сигурност, там според древните са битували боговете им. Затова и храмът на Кози грамади, който Христов разкри още през 2005 година, е бил разположен в Свещената планина, наречена Кози грамади.

Не случайно нарекох разкритията Средногорския Мачу Пикчу, защото приликата със свещения на инките град е много сериозна, каза Христов.

Мястото на владетеля на траките е било планирано от древен „архитект”. Как и какво ще бъде построено, е било планувано перфектно.

Обектът датира от 342-341 година преди Христа. Тогава ордите на Филип Македонски нахлуват и заробват траките. Има наличие за водени ожесточени битки между македонски и тракийски войни.

За присъствието на завоевателя Филип говори и откритата преди време масивна желязна брадва, наречена лабрис.

Най-новото откритие на разкопките е отводнително съоръжение на храма. То представлява изсечен в скалите улей, който е спирал дъждовната вода да не влиза в храма. Археологическите проучвания са финансирани от НИМ, община Хисар и Мото-Пфое.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: тракиСтаросел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
8
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Ние сме си българи и точка.А кои е живял тук....Ако след 500 години разкопаят Столипиново ще казват ,че сме произлезли от ***.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Резиденцията ли е разкрила експедицията, или експедицията е разкрила резиденцията?
54
8
 
10
 
! Отговори
грух грух преди 13 години
По-добре нищо да не откриват българските археолози, защото ровят като диви прасета и всичко намерено го унищожават. Това тяхното не е наука, а нещо по-лошо от иманярство. Нямат никакво уважение към миналото, просто те са едни купонджии и мародери. Трошат скелети и гробници, разхвърлят, сменят старото с ново и гонят само личните си интереси.
53
2
 
12
 
! Отговори
:) преди 13 години
be ne znam kvi sme ama ne6to sme na izselvane.basi darjavata samo turci i *** kat paraziti sa
52
4
 
6
 
! Отговори
Малко по-дълбоко вни преди 13 години
И каква е разликата между така наречените от вас ПРАБЪЛГАРИ и ТРАКИТЕ? Няма такава. И двата клона на Българите са идентични по език и антропология. Нима другите Европейци, които са били част от Великото преселение са "азиатци". Хунорската империя се е състояла от 24 до 26 Европеидни народа. Задълбайте историята с много хилядолетия назад, за да сте по-точни. Стига с тази лъжа за СЛАВЯНСТВОТО. Това само на дипломирани историци е втълпено.
51
6
 
4
 
! Отговори
ТРАК-ТРАК преди 13 години
има езотерични данни че траките са били превърнати от рептилите и орниторите(птиците-хора)част от която сме и ние нашето място в галактиката млечен път - част ''ОРВОНТАНА''... в щъркели..трак-трак-трак......ТЕЗИ ЩЪРКЕЛИ-СТАРИТЕ ТРАКИ ПРАВЯТ ВСЯКА ГОДИНА ПРЕХОД ОТ АФРИКА КЪМ СТАРИТЕ СИ ЗЕМИ!!!!!!!!!90 ПРОЦЕНТА ОТ ПРОГРАМИРВАНЕТО-ПРОПАГАНДАТА В УЧИЛИЩАТА, ЖИВИЯ ЖИВОТ-тв,информационността е или измислица или невернаПример за браинуошинг и зомбирване е експеримента с ''македоноидите'' във Вардара.
50
4
 
27
 
! Отговори
стари европейци преди 13 години
Не сме туранци, не сме монголци, не сме памирци, а древен европейски народ, който е обитавал земите около Черно море поне от Каменната епоха.Да, има слаби азиатски елемети сред нашето население, но забележете слаби. Те се дължат на заселване на азиатските племена узи и печенеги в България по време на Средновековието. Броят на индивидите с епикантус ( азиатски елемент във формата на окото) е намерен сред 0.21% от изследваните българиИ се намират такива, които да ни правят на азиатци!
49
2
 
12
 
! Отговори
стари европейци преди 13 години
Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип.
48
1
 
1
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
само дай определение за наши ора, а за прабългарите ти си голям специалист виждам, аз там не разбирам много. Ако те вълнува искам да ти кажа, че доста от ещата, които съм открил са показвани по медиите, но... ти маи ги знаеш по-добре тези неща
47
2
 
7
 
! Отговори
da be da преди 13 години
"Стените на крепостта са били градени с огромни камъни, които са носени на ръка от равнината"
46
3
 
6
 
! Отговори
Монгол Татаров преди 13 години
Те "специалистите" по тракийска археология в БГ са все изпитани "наши ора". Първата , единствена и постоянно преследвана цел на тези специалисти е да скрива, унишожава, омаловажава и по всякакъв друг начин да бойкотира тракийското наследство на българите. Чудно защо няма катедра "Прабългарска археология". Всъщност то как да има нещо като е нямало таквоз нЯщУ като "прабългари".
45
0
 
1
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
Благодаря
44
2
 
4
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
Благодаря, ще потърся какво са написали тези хора, а как се казва доцента ? Искам да знаеш, че има много мнения и ако искаш да бъдеш информиран можеш да прочетеш повечко, за да се твърди, че ние, съвремените българи приличаме а когото и да е, трябва да се направи едно мащабно антропологическо изследване на съвр. ни народ, а такова никога не е правено. Оттам нататък всичко друго е спекулации, доколкото аз знам нямаме ищо общо с прабългарите, но... ?
43
4
 
4
 
! Отговори
мм преди 13 години
Това не е някаква тайна, подобни изследвания се правят и до днес, има хора които се интересуват от разпределението на различните халогрупи в Европа. За протокола, голям процент от Българите са и със славянски произход. Обаче се класифицират като южно славяни които са доста по различни от източните и западните славяни.
42
0
 
3
 
! Отговори
mm преди 13 години
Тези 50% не съм ги сметнал аз, сметнали са ги Рипли, Куун и Лундман както и моят доцент по антропология. Признавам си, че не бях супер запален по антропологията, но тази част си я спомням много ясно, защото ми се стори много любопитна и интересна. По история също не съм капацитет, както казах...като култура предполагам нямаме нищо общо с тракийци. Но генетично те са оказали голямо влияние върху формирането на българския народ. Като част от генетичното му наследство.
41
0
 
1
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
Би ли бил така добър да ми помогнеш, че не ми се рови, бих се посмял с удоволствие. Ама той така и не иска да ми обясни, нещо май запецна.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как ги е сметнал ли? Ами да ти кажа, има един "институт" в Швейцария, спонсориран от шиптърски, а и не само, групировки. Та познай за какво става дума...Разрови се, има много да се смееш.
39
2
 
4
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
Говори с доказателства, не само празни приказки, май неищичко не си прочел през живота си(може би някоя вестникарска статия), ама се правиш на голям специалист. Имаи на предвид, че съм специалист по трак археология и много държа на товаи много обичам траките. Ама няма да ставам като македонците са си намистам историята както ми харесва, разбра ли? А това с опашката го има само по филмите.
38
3
 
6
 
! Отговори
бат' Хаспарухчо преди 13 години
Остави го, господинчото е археолог...знае по въпроса! Конската опашка на Аспарух е открил на тавана на баба си- едно безспорно доказателство за арийско- тюрксо-монголско-пущунски произход на рода му. "Татароманията" е диагноза, която разруши и продължава да руши етническата снага на нашия народ отричайки му правото върху тези земи от повече от 5 хиляди години. Прпагандни оръдия в ръцете на руснаци, евреи, гърци и други "приятели" на нашия народ
37
1
 
3
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
Виж тук става дума за предримска тракия, а не за римска. това първо, а за провинция Тракия съм чувал и за други съм чувал, това второ. Прочети някъде какво се приема, за да се говори за цивилизация и после, ако не си достатъчно осведомен погледни дали го има в Тракия. И за мое съжаление незнам как ги изчисляваш тези проценти, докажи го, защото иначе празнословиш. А защо смятам, че са в периферията на цивилизацията е дълго за обяснение. Та моля те разкажи ми за тези 50% как ги сметна