Разкриха живота на древните траки

Експедиция на НИМ нарече находката Средногорския Мачу Пикчу
23 юли 2010 21:42,
127
Разкриха живота на древните траки
Снимка: Dnes.bg

Тракийска владетелска резиденция, която се предполага, че е на Терес Втори, разкри експедиция на НИМ с ръководител Иван Христов, в местността Кози грамади над хисарското село Старосел.

Разкопките се простират на площ 4,5 декара. Стените на крепостта са били градени с огромни камъни, които са носени на ръка от равнината. Царската резиденция е разположена в югоизточната част на обекта.

Освен резиденцията налице са крепост, светилище, построено на върха, жертвеници, могилен некропол. Налице е един малък тракийски град, смята ръководителят на експедицията Иван Христов.

Траките са разполагали своите обекти на най-високото, защото за тях планината е била свещена в религиозния и в политическия живот.

Планината им е осигурявала сигурност, там според древните са битували боговете им. Затова и храмът на Кози грамади, който Христов разкри още през 2005 година, е бил разположен в Свещената планина, наречена Кози грамади.

Не случайно нарекох разкритията Средногорския Мачу Пикчу, защото приликата със свещения на инките град е много сериозна, каза Христов.

Мястото на владетеля на траките е било планирано от древен „архитект”. Как и какво ще бъде построено, е било планувано перфектно.

Обектът датира от 342-341 година преди Христа. Тогава ордите на Филип Македонски нахлуват и заробват траките. Има наличие за водени ожесточени битки между македонски и тракийски войни.

За присъствието на завоевателя Филип говори и откритата преди време масивна желязна брадва, наречена лабрис.

Най-новото откритие на разкопките е отводнително съоръжение на храма. То представлява изсечен в скалите улей, който е спирал дъждовната вода да не влиза в храма. Археологическите проучвания са финансирани от НИМ, община Хисар и Мото-Пфое.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: тракиСтаросел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Разкриха живота на древните траки============================Веднага да му наложат мярка за неотклонение!
35
2
 
6
 
! Отговори
мм преди 13 години
Друг е въпроса, че културно нямаме нищо общо с древната тракийска култура. Генетично сме наследници на траките но това не е толкова важно според мен. Важно е в днешно време каква ни е културата и идентичноста а тя си е чисто балканска. Близки сме до гърците, сърбите, хърватите и черногорците. Почти по нищо не се различаваме. Много си приличаме и с европейските турци. Със северните славянски племена, нямаме много общо.
34
2
 
3
 
! Отговори
mm преди 13 години
Защо говориш глупости :) Траките са в периферията на цивилизацията...Недейййй. Това в тоалетната ли го измисли. Изчезвали твърде рано от историческите извори ! За провинция Тракия в Римската империя не си ли чувал ? Това, че траките в даден период са започнали да говорят на гръцки и в последствие на латиснки не означава, че са изчезнали...повече от 50% от Българите имат тракийски произход, генетично поне.
33
2
 
4
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
Съжалявам, че си токова бос по темата, но пак ти казвам историята е такава, каквато е, а не каквато ти се иска. Тези термини, които ползваш "татароманите , аспарухоманите и коньолюбците" са меко казано *** и неуместни. Ще ти кажа, че траките, както и много други народи са конелюбци и не съм татароман, нито аспарухоман, за разлика от теб тракомане. Аз съм археолог, който сигурно е прочел и видял повече от теб
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
татароманите , аспарухоманите и коньолюбците нека да не пишат по темата.Да си драската в "прабългарските", татарските и монголските сайтове...
31
1
 
4
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
не съм цитирал имена, но Бакалов е сериозен учен, за др. не мога да кажа това.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бабината ви трънкина. Абе неграмотни ***, откога "пеласгите", станаха "пелгаси". Смеете се на "македонците", че изопачават историята, ама и вие сте много зле.Никой не ви вярава, освен други неграмотни, на вашето ниво.
29
1
 
3
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
не се определям като никакъв, за разлика от теб и пак за разлика от теб мисля, че мога да изложа някакви сериозни доказателства, а не празни и голословни думи, не подценявай никого, но и не надценявай никого. Историята е наука, а не прищявка. тя е такава, каквато е, а не такава каквато ти се иска.
28
5
 
4
 
! Отговори
макеонотрак преди 13 години
"Сериозни" учени като например: Божичко Димитров, Васил Златарски, Бакалов и други "сериозни" членове на историческата мисъл в кръга ДС...Айде шетай, бре!
27
6
 
3
 
! Отговори
жалко за теб преди 13 години
Значи ти се определяш като потомък на диви имиризливи татаромонголски коняри, ядящи кучета и сучещи от кобили, така ли? Жалко за тебе! Не че имам нещо протим монголоидните хора, но просто не виждам и не познавам българи с дръпнати очи като Аспарухчо, Ичиргубоиля Мостич и разни други лъжи и великоруски измишльотени.
26
1
 
6
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
...не твърди, че ние сега сме преки потомци на траките. Смешно е! Може да имаме нещо общо, но само това!
25
2
 
5
 
! Отговори
траки...дрън, дрън преди 13 години
Абе хора, Вие тука сте едни учени, ама сте най-добрите. Само на 25 искма да му кажа, че траките изчзват много рано от изворите, а археологията перфектно доказва всичко това. И не си мисли, че траките са някакъв велик народ, не те не са. те просто са в периферията на цивилизацията. безспорно са една много интересна и любопитна тематика(на мен са ми любими), имат своя принос в историята, загадъчни са в много отношения, което ги прави много интересни. Но няма доказателства, а и никой сериозен учен
24
3
 
6
 
! Отговори
Тракиец преди 13 години
Да,точно такъв антрополгически тип са.Само погледни стенописите в гробниците в Казанлък,Александрово,Свещари и т.н.Сравнение с африканските племена на античните "елини" действително ние Траките /днешните Българи/ сме били бели и светли в сравнение с етиопско-африканските "елински" племена.За това и"елините" така са ги описвали,пукайки се от яд и завист за красотата и белотата на нашия народ. Когато африканските племена на "елините" са се намъкнали на Балканите, нашият народ е бил староседелски
23
4
 
8
 
! Отговори
Траки сме преди 13 години
Приятелю, мноооого си прав! Винаги съм отричал, че имаме нещо общо с някакви си азиатски племена, татари, монголи, хуни, уногондури, кутригури и прочее пропаганди! Още великият наш революционер Г.С.Раковски прозря истината за нас, Българите! А тя е , че ние сме преките-кръвни и духовни наследници на великия тракийски народ! Никакви Аспаруховци /комай името му не се споменава в нито едно ранно или късносредновековно писание!?!?/, конски опашки и прочее великоруски измишльотини за нашия произход! А и името ни БЪЛГАРИ е Т Р А К И Й С К О по своя произход!!! Никакви "самури", "белки" и "Волги" и т.н. щуротии. Националното ни име произлиза от наименованието на прототракийския етнос ПЕЛГАСИ! Пелгасите са населявали територията на юг от Стара планина до Бяло море. Подобно на стария гръцки етнос ЕЛИНИ, който е дал националното сборно име на гръцката етническа цялост, така и Пелгасите са дали националното ни име т.е. на всички тракийски общности по нашите земи. Тъй като е известно , че гърците нямат буква за обозначение на звука "Б" /в ограничени думи в новия гръцки "Б" се предава като "МП"/, нямат звук/буква "Ъ", а най-разпространеното окончание за думите от мъжки род е "-АС". В повечето индоевропейски езици наставката за думи от м.р. е "-АР" т.е. гръцкото "-АС"= "-АР", и какво се получи в крайна сметка.....ПЕЛГАС=МП-ЕЛГ-АС=Б-ЕЛГ-АР=Б-ЪЛГ-АР=БЪЛГ АР-И т.е. БЪЛГАРИ!!!
22
2
 
1
 
! Отговори
Славянка преди 13 години
Траките са били северен народ - високи и руси. Ца това има многобройни писмени свидетелства.Няма как да са автохтонно балканско население!
21
3
 
7
 
! Отговори
Българи=Траки преди 13 години
Абе прав си , защото Българите сме съвремените Траки. И генетично и културно ние сме автохтонен /домороден/ народ тук на Балканите и Европа. Престъпната лъжа, която като помия се излива върхху нашя народ още от Освобождението та до днешно време е че Българите сме били някакви диви полумонголски пришълци или пък сега гледам *** -предатели искат да ни искарат и някакво афганистанско *** племе. Името ни БЪЛГАРИ е съвременото произношение на името на древнотракийския народ ПЕЛГАСИ!
20
1
 
9
 
! Отговори
Радо преди 13 години
Ти трай там бе калмук,Азбука нямаш,език сънуваш,рязана зелка
19
10
 
1
 
! Отговори
abe преди 13 години
ganiovsi povecheto dumi v rechnikavi e na turski oste li sporite za takiva gluposti iiiiy prost narod ste bili naistina
18
0
 
5
 
! Отговори
Владо преди 13 години
аз докато прочета коментарите,и забравих каква беше новината.Абе вие що за фтички сте,да не би да са намерили в древния град,Български съвременен Буквар???
17
7
 
3
 
! Отговори
Николай Маджаров преди 13 години
Хора, не разбрахте ли че траки няма, не е имало и няма и да има. Това са находки на нашите славни деди - българи.