Разкриха живота на древните траки

Експедиция на НИМ нарече находката Средногорския Мачу Пикчу
23 юли 2010 21:42,
127
Разкриха живота на древните траки
Снимка: Dnes.bg

Тракийска владетелска резиденция, която се предполага, че е на Терес Втори, разкри експедиция на НИМ с ръководител Иван Христов, в местността Кози грамади над хисарското село Старосел.

Разкопките се простират на площ 4,5 декара. Стените на крепостта са били градени с огромни камъни, които са носени на ръка от равнината. Царската резиденция е разположена в югоизточната част на обекта.

Освен резиденцията налице са крепост, светилище, построено на върха, жертвеници, могилен некропол. Налице е един малък тракийски град, смята ръководителят на експедицията Иван Христов.

Траките са разполагали своите обекти на най-високото, защото за тях планината е била свещена в религиозния и в политическия живот.

Планината им е осигурявала сигурност, там според древните са битували боговете им. Затова и храмът на Кози грамади, който Христов разкри още през 2005 година, е бил разположен в Свещената планина, наречена Кози грамади.

Не случайно нарекох разкритията Средногорския Мачу Пикчу, защото приликата със свещения на инките град е много сериозна, каза Христов.

Мястото на владетеля на траките е било планирано от древен „архитект”. Как и какво ще бъде построено, е било планувано перфектно.

Обектът датира от 342-341 година преди Христа. Тогава ордите на Филип Македонски нахлуват и заробват траките. Има наличие за водени ожесточени битки между македонски и тракийски войни.

За присъствието на завоевателя Филип говори и откритата преди време масивна желязна брадва, наречена лабрис.

Най-новото откритие на разкопките е отводнително съоръжение на храма. То представлява изсечен в скалите улей, който е спирал дъждовната вода да не влиза в храма. Археологическите проучвания са финансирани от НИМ, община Хисар и Мото-Пфое.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: тракиСтаросел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
2
 
! Отговори
осман преди 13 години
Хей нмого си *** бе никога не сме били Булгари,този фашист Тодор Живков се опита да направи от кон магаре но нещо не се получи,моето семейство произхожда от Турско семейство кутука е у нас оригинала,където пише че баща ми майка ми дядо ми баба СА ТУРЦИ естествено с имената точно ей така пише.
75
11
 
2
 
! Отговори
МАКИС ТРИАНДАФИЛОС преди 13 години
думата 'македониа' идва от гръцките думи макос,макрос(и днес имаме при нас граждани с имена МАКИС ,МАКАРИО) и хтонос (земя) МАКРО (И)-ХТОНИЯ=МАКЕДОНИА............МАКЕДОНИТЕ СА БИЛИ НАИ-ВЕЛИКИТЕ ЕЛЛИНИ....ТЕ ПРЪСКАТ ГРЪЦКА КУЛТУРА,ЕЗИК,СГРАДИ,ТЕАТРИ,ХРАМОВЕ,БИБЛИОТЕКИ,ГИМНАЗИОНИ, ЛИЦЕЙ,АКАДЕМИЙ,СТАДИОНИ.........ТЕ НЕ ПОСЯВАХА АЛБАНСКИ,ТУРСКИ ИЛИ ВУЛГАРСКИ ЕЗИК...А САМО ЕЛЛИНИКА ГЛОССА!!!!
74
2
 
4
 
! Отговори
Крум преди 13 години
Тракоманската *** обича да се заблуждава че е "наследник" на " "великата" тракийска цивилизация"".Колко жалко....И всичко това заради няколко златни чинийки.В опит да се изкарате "най-големите европейци" ставате по-смешни и от македонистите.А това вече е страшно !!! Хората които са живеели по тези земи преди нас след като биват покорени от Рим, за 2,3 века са НАПЪЛНО латинизирани и елинизирани....След това тук вилнеят хуни и готи...като готите ОПУСТОШАВАТ и изтребват всичко...
73
2
 
6
 
! Отговори
хъш преди 13 години
тук си Осман а по лична карта-Огнян
72
3
 
6
 
! Отговори
нане преди 13 години
ама ти си бил страшно неграмотен бе.Значи според теб спартанци, атиняни,тиванци,троянци и др.не са гърци а отделни етноси.Македония е географско понятие.Няма такова животно като македонец
71
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
да хайдутите са ни велики...а чии глави са рязали питай дядо си))))айде да не казваме какви грабители и убийци са турците( и днес)!!!!!!!
70
10
 
4
 
! Отговори
осман преди 13 години
Горчиво но реално,През цялото време на Османската империя даже още от преди Османската империя, повече от Булгарите са живеели не като народ а като чети и хайдути и са нападали и грабели бедни селяни,и много Българи все още се славят с това нали великите им хайдути.
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние сме велика страна с много богата история и култура.Но като гледам някой деятели за нов световен ред как започнаха да унищожават най-древните културни на земята...Ирак,Афганистан сега и Иран(вавилон) искат да унищожат..дано нашата култура се опази.Като военна мощ сега сме слаби,а няма кой да ни спаси от евентуален конфликт защото страната,с която уж сме "приятели" е тази,която под различни предлози съсипва културното наследство в някой древни страни.
68
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 13 години
като си нямаш представа от история недей д се излагашкогато славяните стъпват първи тук..тия земи са смазани от миналите по-рано хуни германци и кой ли още не..всичко е в развалини и смъртто няма хора..ти сънуваш замъци и култура..такива плюс градове е имало в рамките на рим,който просто абдикира т тия земи и те са разграбениточно с идването на славяните тия земи живват и като обработкаединственото разбити от славаните са стотиците некадърно пръснати крепости.падащи по десетина на ден
67
4
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 13 години
Хаха Братле МНОГО СИ ЖАЛЪК И СМЕШЕН !!! хаха Какви "татаро-монголи" какъв " хаспарух" какви "севернотракийски траки" какви 5 лева ?! хахах ПЪЛЕН *** си...."тракийско" ***...***
66
3
 
3
 
! Отговори
Кольо преди 13 години
Дъвчи го...МЪРШАААА
65
6
 
2
 
! Отговори
Аспарух преди 13 години
ТИ СИ АБСОЛЮТЕН *** !!! Напиши се в паспорта "тракийец"....*** такава !!!
64
4
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
ne vseki e izu4aval zadalbo4eno istoria i lai4eski nedorazumenia sa dopustimi.makedonite sa edno ot trakiiskite plemena,koeto e jivjlo v saiuz s elini .filip makedonski ne e znael grycki, a v cjlata mu voiska e imalo edva 600 grycki naemnika.kogato makedonite stavat silni i zavzemat golemi teritorii elinite se prislam4vat kam tjh i taka do den dne6en te petendirat 4e sa naslednici na makedonite koeto e istori4eski neverno.trakite sa 4ast ot bg etnosa,koeto se dokaza,kato istori4eski fakt.
63
5
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
то на вас все нещо ви е виновно.. по възможност и египетските фараони ще изкарате отговорници за състоянието на обществото!
62
3
 
7
 
! Отговори
??? преди 13 години
Хахахахаха, смях това че днес има държава Македония, не означава че днешните македонците имат връзка с онези преди няколко хиляди години.Тогавашните македонци са били елини.Македония е била област в древна Елада(а те май са били доста нацепени на държавички тогава) където е роден и Александър Македонски - не твърдиш че и той е трак нали?
61
7
 
11
 
! Отговори
читател преди 13 години
Трудно е да се каже чии наследници сме.Едно е ясно - с идването на аспаруховци и славяноподобните тук икономическия и културен живот изчезва. Изчезват градове, сгради, вили, замъци и т.н. Битът става изключително примитивен. Едните живеят в шатри, и носят месото за ядене под седлото, другите копаят землянки, просто това знаят. Лошото е на нищо не са се научили.И не желаят. И така до ден днешен. Симбиоза между крадливите българи и мързеливите славяни все още е определящ. Печално, но факт.
60
1
 
3
 
! Отговори
Ламбо преди 13 години
"И до Корея са стигнали!!!".....Ами стигнали са я!!! Иначе на корейците нямаше да са им дръпнати очите. Това всеки македонец знае!
59
6
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
знаете ли, че банаджиите са открили нов човешки вид населяващ бг .. с руси коси и дръпнати очи!по официални данни с численост около 7 млн.
58
4
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
мисля, че е очевидно за всички.. бг-тата жълтееят и са с дръпнати .. очи в главите на банаджиите поне ...
57
5
 
5
 
! Отговори
Македонотраки преди 13 години
"....Тогава ордите на Филип Македонски нахлуват и заробват траките. Има наличие за водени ожесточени битки между македонски и тракийски войни..."------------------Алоооу, ами античните македони са западнотракийско племе с културно елинистично влияние, така , че ако е имало "ожесточени битки" то те са били между югозападни траки и севернотракийски траки.С днешните македонци сме един народ, не за това , че сме наследници на "Хаспарух" и "татаро-монголски" коняри, а сме били и сме генитично Траки