Вече по-малко хора вярват на Борисов

ГЕРБ все пак остава водеща партия, сочи проучване
Обновена: 14 ное 2010 14:25 | 14 ное 2010 13:57,
929
Вече по-малко хора вярват на Борисов
Снимка: Булфото

Има видим спад на доверието към Бойко Борисов, парламента и правителството. Това сочат данните на последното социологическо проучване на Агенция Галъп интернешънъл.

Изследването е проведено в периода 28 октомври - 4 ноември, като са анкетирани 1009 души над 18 години.

Директорът на Галъп, социологът Първан Симеонов коментира, че публичният образ на Бойко Борисов започва да губи заради скандалите около неговите съпартийци.

Доверието към премиера е спаднало от 52% през октомври на 47% през ноември, но въпреки това той си остава вторият по рейтинг политик в държавата.

Най-голямо е доверието към еврокомисаря Кристалина Георгиева – 56%, то се е повишило за един месец със 7%.

Доверието към вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов само за месец е спаднало с 14%. В момента само 41% от българите му вярват.

Социолозите обясняват резкия спад в рейтинга на Цветанов именно със скандалите около неговото имотно състояние.

Измежду министрите в кабинета хората вярват най-много на Росен Плевнелиев, чийто рейтинг е нараснал с 4% и вече е 32%.

Най-много са се повишили рейтингите на Божидар Димитров – с 5% , Трайчо Трайков – със 7%, Симеон Дянков - с 4%, Аню Ангелов, Сергей Игнатов, Тотю Младенов – с по 3%.

Данните от изследването показват, че ако има избори днес, партия ГЕРБ отново би ги спечелила и то с мнозинство.

ГЕРБ остава първата политическа сила в страната, но доверието към нея е спаднало от 35,2% през октомври на 31,4% през ноември.

38% вярват, че в ГЕРБ има корупция и хора, които преследват лични интереси.

"Има известна мобилизация на червения електорат", коментира още Първан Симеонов.

Само за месец доверието към левицата е нараснало с 5% и ако изборите бяха днес, 18% биха гласували за БСП.

С 3% нараства и броят на хората, които не биха гласували.

Рейтингът на президента Георги Първанов през ноември е 41%, а доверието към него е спаднало само с 1%.

Гражданите вярват повече на полицията, армията и местната власт, банковата система, отколкото на правителството като институция.

Институцията с най-нисък рейтинг си остава съдът, чийто рейтинг през този месец е едва 13%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


929
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
11
 
29
 
! Отговори
diagnoza преди 13 години
и какво са очаквали хората заплатите да станат 2000 лв, да няма мизерия, селата да прицъфтяват и да няма никаква престъпност и безредие ли??????
6
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Питам се какво може да очаква човек от Парламент, начело на който стои бивша комунистка стругарка, понастоящем трансформирала се в бизнес дама с аграрно излъчване и вид на колхозничка, пременила се за модно шоу. Умствените й качества ще се въздържа да коментирам, защото не искам да съм груб. Или пък от Правителство, начело на което стои едновремешен възпитаник на школата в Симеоново (където достъп имаха само най-верните партийни кадри), в последствие мутра от подземния свят, а сега "антикомунист" и човек, воюващ с престъпността. Съжалявам, но поне за мен това е повече от смешно. Нищо добро не чака България. Циркът и сапунките продължават важното е да има зрелища, пък хлябът, какво може и без него. И накрая искам да попитам г-н Премиера, воюващ със всякакви НАГЛИ, ОКТОПОДИ, ЛАПАЧИ дали неговата възлюбена Цвети Бориславова, честно спечелила 1 млрд по времето, докато Богоизбраният Пожарникар беше Кмет, та исках да питам идолът на нацията дали ВИНЕТ-дамата е НАГЛА ОКТОПОДКА или обикновена Л*ПАЧКА.
5
17
 
45
 
! Отговори
В преди 13 години
Г-н Премиер имам ? към вас ... Вярно ли е Кристалина Георгиева е доведена леля на Симеон Дянков ... имате ли в парламентарната си група депутат който е следствен , дължи на държавата 100 000 евро по Програма Сапард и в момента е председател някъде в България на вашата Партия ? Един друг председател на партия Герб от къде извади пари да купи Родопа в Горна Оряховица и Еленското Ханче ? В Стара Загора има ли частна клиника и дали е законна ? А за Хасково нещо да споменете ...
4
28
 
39
 
! Отговори
СОЦИОПАТ преди 13 години
ГЛУПОСТИ , КОИ ВИ ВЯРВА НА СОЦЯЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ
3
48
 
39
 
! Отговори
адвокат преди 13 години
ВСИЧКИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ ОБСЛУЖВАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ !!!НЕ ИМ ВЯРВАМ ЗА НИЩО!!!!!
2
25
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, какво да му вярваме на този Колун ?! Сутрин говори едно, след обяд друго, вечер трето. Ще строим Белене - няма да строим Белене. Ще подпишем Южен поток - няма да подпишем Южен поток. Ще участваме в Набуко - няма да участваме в Набуко. Като отиде на спявка при Уорлик - едно, като кацне Путин - друго. А ходи че вярвай.
1
30
 
69
 
! Отговори
глас от Пловдив преди 13 години
Нормално е да са по малко, просто хората го виждат, че е лъжец и фантазьор! В Пловдив вече е обида да ти кажат "гербер"!