Честваме 133 години от Освобождението на България

На 3 март 1878 година родината ни възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2011 07:51 | 3 мар 2011 07:47, Красимир Ангелов
508
Честваме 133 години от Освобождението на България
Снимка: Булфото

Цяла България тържествено ще отбележи днес  133 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя.

С него се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км.

Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България.

Няколко месеца по-късно - през юни 1878 г., на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България – разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
496
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
dobre che sa dosli da vi osvobotiat imache oste shtiahte da dyhate sypata ...
495
3
 
4
 
! Отговори
жалко! преди 13 години
Аз лично съжалявам,че е имало 3-ти март!По турско данъка е бил 10%,турците за 500г.са построили много неща в Бг.като започнем от чешми и стигнем до пътища,мостове,жп линии,училища,дори са отпускали държавни средства за училища,в които да се учи законно български език,средства за църкви и т.н.Защо сега ни заблуждават,че са искали да ни заличат като нация!Не са искали,не са ни заличили!За еничарите:не са взимали всички момченца,а само онези,които им се набиват на очи,че от тях ще стане добър аскер
494
1
 
5
 
! Отговори
до Керим преди 13 години
Ей, момче, не се вживявай толкова, защото 1000 години да работите не можете да изплатите злените, които направихте на балканските народи. Когато България е съществувала твоите роднине със сигурност са гонили кози по баирите на Иран или някъде в анадола.
493
1
 
6
 
! Отговори
ОЛЕГ преди 13 години
да живее българия. Браво българин и ако трябва Русия пак ще ви помогне и ще го накаха в г..а на турчулята, както винаги го е правила, така че Турция да внимава с България
492
0
 
4
 
! Отговори
българин преди 13 години
Няма друга страна, която да си е запазила името след 1300години, въпраки два пъти губи държавността си. Ние сме изконните собственици на тази земя и ще продължаваме да съществуваме, дори ако трябва да се родим от пепелта. Няма проблем да живеем заедно с турци, но ако си правят сметки без кръчмар, ще се сблъскат отново с непобедимиян български дух, с който не можаха да се справят и няма да се справят, защото божията воля е такава.ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
491
1
 
3
 
! Отговори
Boz Kurt преди 13 години
:)))) Много смях и невежество! А пък един писал, чр турците били най-завистливи...:)) - нямам думи. МНого сте инфантилни...:) и жалко за вас, пълни сте с предразсъдъци....
490
0
 
3
 
! Отговори
до rumen221 преди 13 години
Хммм съдейки по твойта логика Турция трябва да си вземе цялата ни територия, като имот , обратно....
489
0
 
2
 
! Отговори
OK преди 13 години
Dedite ni sa primer kakvo triabva nie da svyrshim sega, da se osvobodim otnovo ot piavici i izednici.
488
2
 
1
 
! Отговори
НА РУСИЯ , СМЕ..... преди 13 години
...ПЛАТИЛИ ЗА Т.Н. , "ОСВОБОЖДЕНИЕ" С 32,5 т.ЗЛАТО В КЮЛЧЕТА!!!ПИТО --ПЛАТЕНО!!!АКО РУСИЯ СЕ НАТИСКА ДА СЕ ПИШЕ "ОСВОБОДИТЕЛ"---ДА СИ НИ ВЪРНЕ ЗЛАТОТО!ДОБРЕ , ЩЕ НИ СЕ ОТРАЗИ , ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА!!!!ТАКА Е В ЦЯЛ СВЯТ-----ЧИСТИ СМЕТКИ ,....ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ!!!!!
487
1
 
1
 
! Отговори
до 486 преди 13 години
Доказателството няма смисъл да го търсиш, то е в поста непосредствено след твоя и ако някой с турско самосъзнание е оправдано да мисли така, то ти си по - вреден за българия, отколкото той. Защото той защитава интересите на своята нация, а ти рушиш устоите на нашата. Без да съм исторически прецизен знам, че кланета и насилствено помохамеданчване е имало, че българите са били подложени на геноцид през първия век на нашествието. Можем да бъдем добри съседи само ако уажаваме взаимно ценностите си.
486
1
 
1
 
! Отговори
Войвода преди 13 години
Първо, 90% от хората в Турция, са със самосъзнание, че именно Турция е единствения наследник на Османската империя, но това е без значение, защото днес България е поробена от свои. Това е най - тежкото робство, което може да се случи. Днес своите ни еничари, заедно с чуждите ни продават, ограбват и обезверяват. Хора, които сме приели за свои, храним ги с нашия хляб, приютили сме ги по наште земи, дали сме им власт, а те я използват в угода на чужди. А дали е била Турция или империя на турците..
485
2
 
5
 
! Отговори
Фенаси Керим преди 13 години
Ангорския договор e двустранен между България и Турция.Щом България иска 20 милиарда долара, за няколко кирливи тракийци, тогава Турция има право да иска 500 милиарда долара за 3 те милиона насилственно прокудените Турци. А имотите им се равняват на 70 % от територията на България. Така че, Анатолийците ще продължат да пият и да ядът на корем.През Турско българите са най-многобройни на Балканския полуостров. А сега са на изчезване. Така че, наистина Господ забавя, но не забравя...!!!
484
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,- България никога не е била поробвана от Тюркия, защото тази държава е създадена през 1923г...!!!- Загубили сме суверенитет от Османския бейлик, станал по-късна империя..., а през 1878г .сме си възстановили Държавата..., използвайки чужда кръв...!!!Време е всички държави произлезли от бившия османски бейлик да обявят 3 Март за национален празник... Включително днешна Турция...!!!Но има и проблем - Патриотите и Шовинистите...,- "Патриотизъм" е любов към родината...- "Шовинизъм" е омраза към чуждите родини...!!!- Българските и Турските патриоти могат да се разберат..., както е станало през 1925г., с Ангорския договор...- Българските и Турските шовинисти мечтаещи да станат империя - НИКОГА...!!!- През 1925г. всичко е претеглено и в Ангорския договор е записана разликата която Турция трябва да доплати и с лихвите това са 20 милиарда долара...! Ще плаща...!!!- След 1925г., между България и Турция няма бежанци и изгонени, а само изселници, които "Запазват правата си върху имотите си"...! Тези имоти никога не са били национализирани и все още са си владение на преселниците..., но проблема е, че за тези имоти се дължат много данъци на Българската държава..., същивриминно в Турция бяха конфискувани стотици имоти на Църквата ни, за неплатени данъци...!!!- Никой не говори за любов и омраза, освен активистите на ДПС и Атака, а то става дума само за имоти..., изчислени в пари..., инфлация и законна лихва за забава...!!!- С риск да се повтаря, но по въпроса за имотите на Тракийските бежанци, се изказват твърде много Комплексари и Депесари...!!!- Проблема е кристално ясен...:- Пиеш и плащаш..., а и сиренето е с пари дори за приятели...!!! Когато пиха и ядоха на корем анатолийците и витинците им беше хубаво..., сега ще плащат...!!!- Господ забавя, но не забравя...!!!
483
0
 
0
 
! Отговори
Онзи преди 13 години
И тука гъмжи от платени фирмени драскачи, които да подкокоросват гочетата да пишат във форума и да им следят мненията по IP адресите. Далверата е в ход, целта е разузнаване на потребителското мнение и манупулиране на пазарното предлагне за получаване на свръхпечалби. Правителството се усеща, но не знае каксе случват нещата и го определя като спекула, без дори да подозира, че смисълът на пазарното стопанство е именно спекулирането! Ама нали ги съветват по-тъпоумни от тях, така ще е...
482
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мнениео на масона З.Стоянов не е важно...което си написал е глупост.... ------------------ А мнението на *** рускинята си го заври където не те огрява слънцето.
481
3
 
3
 
! Отговори
до Ивка преди 13 години
Изчисленията от демографския срив, причинен от робството не са правени от мен, а от специалисти. Фактът е математически неуспорим. Дори и на база сравнителен анализ цифрите са категорични, населението на Англия около 1390 година е било, колкото това на България. А сега колко е?--------------- Уфсъ руска, Англия 200 година е имала империя, над която слънцето не е залязвало. Територията на България нормално може да изхрани 5-6 милиона. Сравни колко население имат съизмерими с нас страни.
480
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България няма нищо общо с това което е била преди годинии и с това ужасно умопомрачително място което е днес...някога бяхме Велика България и Българите бяха велики Истински...а сега са алчни и дебели *** лъмтящи за пари и власт.
479
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ОК!Бягай,ама бързо,че терминалите се задръстиха.А и навън те чакат едни такива нахилени,любезни и доброжелателни.А сега сериозно софиянец-щом си решил бягай.Свободен човек си.Не е нужно да го прокламираш.А аз наистина съм от село,във всеки случай хубаво село,че в Балкана....Ако можеш да ми дойдеш нагости да видиш каква бяла красота е в момента...Хайде късмет ти желая!
478
1
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
ще бягам ***, тамън София ще заприлича на родното ти село...
477
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До софиянец:Ами хайде бягай,тъкмо София малко да се поопразни,че вече е много пренаселено.