Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов

Секретна грама на посланик Джон Байърли
Обновена: 26 май 2011 14:43 | 26 май 2011 09:25,
667
Wikileaks: "Мръсотията" при Борисов
Снимка: архив Булфото

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа".

Това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г., публикуван сега от сайта "Биволъ", който работи с Wikileaks.

Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

За достоверността на информацията е посочен и конкретен източник – службата SIMO, която потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че SIMO е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Джон Байърли.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13.

В него пише:

Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата).

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев играе голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ".

"Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него – той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ", сочи анализът на Байърли.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции". За Борисов Байърли казва, че е човек с "улично образование".

Посланикът подчертава и уменията на Борисов да гради геройски имидж.

"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му.

"Наричан "батман" заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи.

Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.

Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
11
 
! Отговори
да самата истина преди 12 години
Но защо винаги искаме да избягаме от истината.Все едно дати кажат че синати е престъпник и ти го знаеш че е така ,но въприки това искаш да не е така и го прикриваш .Ето това е България КОЯТО Е УПРАВЛЯВАНА ОТ МУТРИ.Но на глупавия народ така му се пада.
189
6
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Аз пак несмело да запитам: Защо забърквате Wikileaks в творение на лицето Атанас Чобанов, което уж било копирано от Wikileaks, пък съвсем случайно никъде няма никакъв линк към оригинала? Аз съм последният в тая държава, дето ще защитава Боко, ама поне напишете точно нещата, че да е очеизвадно кой точно бивш съратник го атакува.
188
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От кога върлите критици на хамериканците започнаха да цитират същите тези, за които ежедневно плюят по форумите. Това не са ли демагогски похвати, използвани преди много години от подобна партия.
187
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неговото поведение го превърна в "националния шериф", въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност", заключава Джон Байърли.Те това беше борбата с престъпността!:)
186
6
 
6
 
! Отговори
Цензура преди 12 години
В dnes.bg има червена комунистическа ЦЕНЗУРА!
185
0
 
6
 
! Отговори
ами преди 12 години
нищо ново, просто те си имат цели и си ги постигат, а ние сме клакьори само
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой се нарича седесар ...Ама той Костов го настъпи и после го разтри това на което викахме СДС!Е остана най-великия политик на всички влемена - Малтинчо!
183
3
 
3
 
! Отговори
hrana za vsi4ki преди 12 години
затова пусни невалидна бюлетина, това е същото!
182
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гербери! Не сравнявайте Борисов с Ботев и Левски, защото ще ви уволнят! Той е Господ! Така е записано в инструкциите ви:)
181
6
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
да не кажете че съм ви забравил! едно линкче от този мерзавецнешастен! и ми бил посланник! спекулацията ще разкаже играта на всички! лицемери са тия американци ей!
180
1
 
10
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Явно че хаамериканците бутат Бойко в..правилната посока,щом общинските и правораздавателни органи са..обезсилени и не искат да приложат приетия общински правилник,за да се справят с една пиСклива джамия.От тамтръгва слабото звено на всяка власт,така и..боковата;толериране на определени икономически субекти,малцинствени групи и религиозни общоности,в разрез на националната ни сигурност.Явно,че Бойко се е..прЕдал и езагърбилм тези,дето гласуваха за него,за да...възстанови нац.ни достойнство.
179
14
 
4
 
! Отговори
Без име преди 12 години
Как някой от тези посланици не изкоментира опустошението от тройната коалиция,парите прибрани от "великият хидролог",който има наглоста пак да дава акъли!То и това правителство си има кусури,но сравнение с миналите управляващи тези са много скромни!Кога Станишев е изгонил някой министър!Всичко се замиташе под килима!
178
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко, че България си избра за премиер един неграмотен и ниско образован човек. Да живее бай ***!
177
3
 
12
 
! Отговори
Молете се! преди 12 години
Ужас! Те са го описали като чудовище! Спаси ни Господи! Хора, молете се за спасение!
176
2
 
19
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
Ненчо Я си пий хапчетата и мълчи бе, ще ми сравняваш Левски и Ботев с Бойко Борисов ли беБоже господи и нагли антибългарски ко......та ,докъде стигнахте
175
2
 
8
 
! Отговори
Ben преди 12 години
Нищо ново, не е луд този който яде баницата-а този който му я дава-така че пак си избирайте *** и драскайте след това по форумите
174
14
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Партията кресливавече не я бива -червените ескадрони са вече спънати кокони.Червени старци и бабетапак ще ядат стари кюфтета,на избори ще се явяватпосле партията ще опяват.Ах, летете ескадронино първо ни върнете откраднатите милионизащото при ББ и ГЕРБвече има строги закони.
173
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов бил близък съратник на Златев! *** моля ви се!? Как може такова нещо!? Та те не се познават дори:)
172
1
 
17
 
! Отговори
нищо ново преди 12 години
Това го знаят всички ,но обикновения народ е *** и всеки лесно го ***,народа е като добиче и тръгва след пастира,но пастира понякога се оказва ВЪЛК.Докато народа не се осъзнае и докато народа не се вземе в ръце никой няма да дойде да помогне на беднатани родина.Народе, всички заедно- няма значение от религията защото всички сме граждани на тази държава,трябва да се преборим със страха и да ги изгоним тези мръсни продажници.Всички са мутри и държавата е разграден двор.
171
17
 
11
 
! Отговори
.\. преди 12 години
Ха хааааМного ме кефят *** ....Като излиза инфо от Уикито , за червените гноми се скъсват да плюят по американците , пример ... Петрол срещу храни и участието на БСП и Гоце , като дружки на Садамчо....А сега вече се скъсват да се кефят , че посланика им написал в доклад , това което е прочел в книгите на Калчев и анализите на Юрген Рот.Смях...Вижте как за Доги нищо не пишат , защото човека за последните 15 години е отишъл 5 пъти в парламента и няма кво да измислят за него :))