Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци

"Мислите ли, че вие обичате България повече от нас?"
13 юни 2011 18:00,
757
Мюфтийството пази достойнството на исляма с доброволци
Сблъсъкът пред джамията в София. Снимка: Reuters

Ръководството на Главното мюфтийство призова мюсюлманите в цялата страна да бдят за нападения и провокации от всякакъв вид. Това се посочва в остро писмо до медиите по повод зачестилите инциденти.

"След поредния случай на насилие над мюсюлманин и оскверняване на джамия в България мюсюлманската общност получава ясно послание, че държавата или не е в състояние да ни опази, или не желае това, което ни поставя в много тежка ситуация като граждани на ЕС, които все още се надявахме, че има достатъчно добри демократични механизми за предотвратяване на репресиите срещу нас", се посочва в изявлението.

В тази връзка мюсюлманите изразяват готовност сами да се погрижат за собствената си сигурност и права, тъй като очаквали натискът срещу тях да продължи.

"Поредицата от случаи ясно показват, че част от българското общество е враждебно и агресивно настроено към исляма, ислямските ценности и мюсюлманската общност. Такива инциденти не би трябвало да се разглеждат като хулигански прояви или като отделни криминални действия, а като обща стратегия и непримиримост към мюсюлманите, от което вероятно може да произлязат и по-мащабни насилствени операции", се посочва още в изявлението.

Още по темата

"Такъв вид ислямофобия и натиск, изразяващи се в заплахи, обиди, ограничаване на религиозни права и физическо насилие, би следвало да се разглеждат като опит за подклаждане на междурелигиозни сблъсъци, гражданска война, и застрашават националната сигурност", категорични са от Главното мюфтийство.

Оттам посочват, че след сблъсъците пред "Баня Баши" на 20 май 2011 г. мюсюлманите са получили подкрепа от политици, интелигенция и част от обществото. "Истинска подкрепа означава да не се повтарят подобни сцени, но те даже зачестиха", пише в изявлението.

От Главното мюфтийство са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и са сигнализирали за "няколко поредни случая на нападения на молещи се, проследяване и опити за побой на мюсюлмани след молитва, словесни закани и групи, които наблюдават режима на джамията".

"Резултатът е явен – нахлуване и оскверняване на храм, жесток побой над редови мюсюлманин, изпотрошено имущество на джамията, а може би опит за нещо по-голямо, и то в центъра на столицата, където се намира сърцето на държавата.

След този случай не чухме правозащитни организации, правителство, граждани, политически партии или който и да било да порицае извършителите, да се разграничи от случващото се и да призове органите на реда към бърза реакция", гневят се от Главното мюфтийство.

В изявлението се посочва още, че след последното посегателство над пазача на джамията в София (на 12 юни) започва кампания за активно посещение на джамията за молитва и за набиране на доброволци, които да дежурят в "Баня Баши" през нощта.

Те трябва да "защитят това, което държавата не успява – честта и достойнството на исляма и мюсюлманите", пише в съобщението.

От Главното мюфтийство определят тези действия като "началото на кампания за самоопазване".

"В заключение се обръщаме към държавните ни ръководители, институции и органи, към всички злонамерени хора, към всички ислямофоби, към нападателите – мислите ли, че вие обичате България повече от нас?", заключават от Главното мюфтийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още по темата: Главното мюфтийство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука стана една, те се крият пак то нямало кои да ги тарси
527
1
 
0
 
! Отговори
folken преди 12 години
обичате ***. нямаме нужда от вас наглеци.
526
0
 
3
 
! Отговори
Mango преди 12 години
Пазете България,като зеницата на окото си!
525
2
 
11
 
! Отговори
КАРАДЖАТА преди 12 години
А КОГА ЩЕ БЪДАТ СВАЛЕНИ ТОНКОЛОНИТЕ И ОТ ДЖАМИИТЕ В СТРАНАТА? НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ТЪРПИ ПОСРЕД НОЩ *** ВИЕНИЯ!ДОКОГА ЩЕ НАРУШАВАТ ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА И СПОКОЙСТВИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ?
524
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
moderatora kara horata se mrazat omejdu si , bez pri4inno
523
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** mrasno , tebe trea v Slivenskia zatvor *** mrasen
522
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dobar BUSSINES pri 600 komentara za nekva izmislena TEMA
521
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MODERATORA koga 6te spre6 da sazdava6 IZKUSTVEN konflikt v Balgaria , nikoi nema nujda ot tvoite izmisleni TEMI
520
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
moderatora e TERORISTA koito sazdava problemi
519
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази СТАТИЯ Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА няма нищо вярно в това , измислено е от ДНЕС.БГ или ДЕЛО на ***
518
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето още един *** който заплашва с туршия, скрий се ве фередже смотано тебе кой те бройка за нещо в туршиястан.
517
3
 
1
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
"Те трябва да защитят това ,което държавата не може ,честта и достойнството на мюсулманите "! Мъчно ми е да го кажа , но държавата не ,че на може , а не иска ,дори тайно толерира подобни антимюсулмански , античовешки и антидемократични действия ! По-добре е да се поиска въоръжена охрана на джамиите от турски командоси !
516
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората са тъжни често озлобениот войни и бедност те са уморени,но какво ни казват книгите свщени-Който угнетява,който покоряваКойто смърт раздава-ТОЙ НЕ Е ОТ НАС!Н е признават злите светите закониоскотя човекът-все парите гони,но Мойсей съветва строго фараона-Който милост няма,граби и за двама,хората презира -ТОЙ НЕ Е ОТ НАС!В старите книги,в святи заветив пътя към доброто пламъка свети!Колко много мъка на деца в очитеГлад,позор,неправда-вредом по света,А Исус е казал с простичките думиБлижния обичай,в чуждо не надничай,Който злоба сее -ТОЙ НЕ Е ОТ НАС!Мир и справедливост за да тържествуватТРЯБВА ДА УКРЕПНЕ ПАК ДОБРОТО В НАСИстините святи Мухаммед е казал-Който не помага и сърце не влагаЗа човешката правда -ТОЙ НЕ Е ОТ НАС!
515
0
 
1
 
! Отговори
влади преди 12 години
" Обичайте неприятелите си;правете добро на тия които ви мразят;благославяйте тия които ви кълнат;молете се за тия които ви правят пакост;на този който те плесне по едната буза,обърни и другата;на този който ти вземе горната дреха не отказвай и ризата си;не съдете и няма да бъдете съдени;прощавайте и ще бъдете прощавани.И тъй всяко нещо което желаете да правят човеците на вас,така и вие правете на тях,защото това е същината на закона на пророците." В БГ трябва да има мир,в БГ живеят всякакви хора като хванеш от ,мюсюлмани,евреи,сатанисти ,будисти и т.н.всяка религия трябва да бъде уважавана ,защото всяка една проповядва даброто!Независимо по какъв начин хората се молят,как се призовават за молитва ,чрез камбана или езан...всички те са служители на бога,но просто някой иска да се възползва чрез тях с манипулация!Колкото един човек не познава дадена религия толкова повече няма право да я осъжда ,докато не я разбере!Всички проповядват доброто,нека се обединим върху тази цел!
514
0
 
0
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
abe az kazax li vi 4e ve4e e drasnata kle4kata na balgaria ....mi te evropa kolko pati ni kazaxa s dobro ei opraviate se ....ma nie ne te tea sa balami davai o6te e sega te i amerika ni napravixa intrigata s *** i turci da se izpokolim izbiem i kvoto ostane 6te sme mirni krotki kato sarbite.......
513
0
 
5
 
! Отговори
мария преди 12 години
Истина е че трябва да се вземат мерки,за да не се случват такива неща!независимо било то мюсюлмани,евреи християни,всички са религиозни и имат права!България има много по сериозни проблеми от езана и мюсюлманите,но за съжаление вниманието на хората се насочва към определен проблем за да не се обръща внимание на съществените такива!навсякъде по света има различни хора,просто Бог така ни е създал,а ние трябва да се уважаваме и подкрепяме при такива ситуации,защото никой неиска детето му да живее в държава на убийства и побоища!Това е ужасно!за всеки има място под слънцето,дали било евреин или будист,монахиня или мюсюлманка!
512
1
 
0
 
! Отговори
до 610 преди 12 години
Мдааа.... точно в джамията работя! :))) CFO на джамията съм! :)
511
2
 
1
 
! Отговори
до 609 преди 12 години
Не съм писал коментара, на който отговаряш, но искам да ти кажа.. понеже съм българин.. Знаеш ли какъв ти е проблема (на теб и останалите)? - Проблема ти е, че търсиш проблема извън себе си! България, това си ти, аз и онези на твоя акъл. И тя не е "неделима", защото сте егоисти, черногледи, мрънкачи, мързели и мижитурки! В резултат на това живота ти е провален и изкупителението са всички други, но не и ти! Ей това е гадната истина! За това държавата ни е такава. България това са такива като теб!
510
0
 
6
 
! Отговори
до 608 преди 12 години
Работиш не до джамията, а вътре в нея, като чета написаното от теб. Това го кажи на хората, дето живеят в центъра. И преднамерените демонстрации с гъзурчещите се мюсюлмани по тротоарите ги правите в цяла Европа, ама нещо вървите към яка конфронтация. Всяко нещо си има граници. Да си толерантен не означава да ти се качват на главата. България е дала в последните години безкрайно много примери за толерантност. Прекалихте го отвсякъде!! Защо нямаме проблеми със синагогата, с католиците, с протестан
509
0
 
5
 
! Отговори
до 589, мда преди 12 години
Само заради написаното от теб бих ти дал да се разбереш, ако си ми обхвата!! България единна, неделима и завинаги! Щом се броиш за турчин - ей я къде е Турция, границите са отворени! Кога дойдохте от Азия, кога Европа ви се прииска! Прикривате се зад религиозните права за да печелите политически дивиденти и да навлизате и завземате чужди територии . Станахте прозрачни и за бабите по селата, трябва да отстояваме интересите и собствените си права от наглостта ви!