Спасителят от Чирпан: Трябва да бъдем задружни, един народ сме!

Стефан Иванов за ужаса на магистрала "Тракия"
Обновена: 20 юни 2011 10:24 | 20 юни 2011 10:23,
64
Спасителят от Чирпан: Трябва да бъдем задружни, един народ сме!
Снимка: Булфото

Трябва да бъдем по-задружни, един народ сме. За това призова 28-годишният Стефан Иванов от Чирпан.

Той е човекът, потушил пожара и пръв влязъл в горящия автобус на магистрала „Тракия”.

Никога няма да забрави онази нощ. Прибират се от полето. Движат се по магистралата, когато виждат огнено кълбо на пътя.

„Гледката е ужасна, по средата на пътя... обърнат автобус... хора вътре. Изглежда, при удара в самата колона са изхвръкнали... и са останали там...”, разказа Стефан пред bTV за ужаса през онази нощ, в която загинаха осем души. 

„Нищо не ме спираше… инстинкт, нямаш време за мислене – каквото ти дойде отвътре. Тръгнах с пожарогасителя на бегом, бягах по шосето, микробусът ми осветяваше пътя. Влязох през задния край, капака го нямаше. Натискам – изгаси огъня, обаче беше малък пожарогасител, останаха сажди, които тлееха. Никого не видях, гледах да изгася огъня”, каза Стефан.

Потушава пламъците и влиза в автобуса. Няма време да мисли има ли опасност да се взриви или не. 

„С влизането в рейса видях една руса жена, цялото й лице беше в кръв. Казах й: "Давай, момиче, излизай". Излезе момичето. Почнахме да оглеждаме обстановката – едно момиче вика: "Ще припадна". Казах й да седне. Като се обърнахме, видях един труп на мантинелата – беше преметнат, шофьора на автобуса видях и го питам: "Какво стана?". Стреснат беше – вика: "Залюля се и ето какво става",  шофьорът оглеждаше хората”, разказа спасителят.

Още по темата

Освен че изважда хората от фаталния автобус, Стефан им оказва и първа помощ. Знае как. В казармата е бил санитар. Историята, която този мъж никога няма да забрави, е на 5-годишния Камен и сестра му Боряна, които смъртта разделя пред очите на баща им Стоян.

„Видях Стоян с 5-годишно момче – трепереше детето. Викам: прибери момчето, той го сложи да легне на седалката в колата. Момченцето нямаше и драскотина, а човекът вика: "И двете ми деца бяха от една и съща страна", разказва Стефан. Бащата успял да извади момченцето, момичето било затиснато. Помогнал и на още двама души.

„Цялото ми съзнание промени. Мисленето ми… В началото не можех да повярвам, че съм направил нещо. Аз си го мислех като сън, чак като видях новините... Поогледах се и викам – не е било кошмар, няма да забравя никога...”, казва Стефан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: катастрофата на Тракия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
12
 
! Отговори
МИЕТ преди 12 години
Браво на Стефан Иванов , че е постъпил адекватно и човешки , .помогайки на пострадалите.Такива постъпки обаче няма да решат проблемите в България.Причините довели до тази катастрофа, до аналогични други ЖП или автобусни, също и до ежедневната война с много жертви по пътищата , са следствие от слабата държавност.Изпълнителната власт и контролните органи не провеждат методична и последователна борба и присъствие за законност и ред , а имитират дейност с шумни акции , които имат ефект за ограничен брой български граждани. Всеки народ има криминална енергия , но всяка държава създава начини за респектирането ,овладяването и наказанието й. Който нарушава правилата , реда и законите в държавата , ако административните и наказателни мерки не могат да го вкарат в правия път - трябва да завършва в затвора .Ако това бе реализирано нямаше да има проблеми също и със съмнителни хранителни продукти - местни и чужди, с лекарства , с наркотици , с училища , с болници , с екологията и отпадъците, с масова престъпност от малограмотно номадско население прехранващо се само с кражби , просия , търговия с деца , телефонни измами , нямаше да има толкова голяма корупция, подкупи , лошо обслужване на гражданите и разбира се големия брой на тежките престъпления срещу личността. Като начало за възстановяване на всяка държавност е изискването пред закона всички да са равни.В Германия държавата е силна , защото това е изпълнено. Петер Граф бащата на Щефи Граф бе осъден заради неплащане на данъци , преследвани от закона бяха Хелмут Кол , шефа на Дойче Банк .Военният министър - Карл-Теодор Цу Гутемберг беше на върха - любимец на германците и най - вероятният кандидат за следващ канцлер. Заради няколко преписани пасажа в докторската си дисертация по конституционно право обаче , той не само се отказа от докторската си степен , но подаде оставка и като министър ! Цу Гутемберг направи това , защото уважава законите , морала , себе си и народа си !В България , за съжаление такива примери няма!
63
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Поклон пред Стефан Иванов от Чирпан. Бъди жив и здрав, постъпката ти ще се помни от всички нас, и най-вече от тези, на които си помогнал! Ти си нашият герой ! Поклон пред героичната ти постъпка!
62
1
 
13
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
В селата ,където няма ***,хората дори не си заключват вратите.Разчитат само на честния си труд.Не карат брутални джипове,нито заключват огромните си замъци с бронирани врати,за да опазят окраденото.
61
2
 
9
 
! Отговори
жена преди 12 години
"крадец", "мародер" и т.н. какъвто и да е Васил - е ЧОВЕК с голямо "Ч", за останалите като 25 и 31 - нямам думи
60
1
 
29
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Да е жив и здрав човекът и дано да има повече хора като него! :)
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 25 Изгарям от желание да те видя да умираш пред очите ми и да не ти помогна! Генетичен *** такъв!
58
1
 
10
 
! Отговори
B.U.F.U. преди 12 години
Е затова сме на това дередже Понеже има такива като 41 и 25 дето си карат без книжки и се мислят за Аертон сена (бог Да го Прости) И само сеят смърт по улиците ! И хора които са се вкарали в някви филми и си мислят че правителството ни е стабилно (да ама като крик в пясък) и си живеят мизерния живот и им харесва ! Но като им дойдат сметките за тока (ако не го крадът) и почват да псуват по същите тия Стабиляги,че им били много високи цените ! Евалата на Момчето Крадец или не проявил е човечност !
57
2
 
7
 
! Отговори
ЛАЛЕТО преди 12 години
ДО 25 - ДАНО ТОВА ДЕТО СИ ГО НАПИСАЛ -ВЕЧЕ ДА СЪЖАЛЯВАШ ЗА НАПИСАНОТО.
56
2
 
26
 
! Отговори
МИМИ преди 12 години
ХЕЙ НЕ ПИШЕТЕ СРЕЩУ ЧОВЕКА- БРАВО НА МОМЧЕТО ТОВА СЕ КАЗВА ГЕРОЙ-И ПРЕДИ ВСИЧКО ЧОВЕК. БОГ ДА ТЕ ПАЗИ И БЪДИ ВСЕ ТАКА ДОБЪР И ЧОВЕЧЕН , ЧЕ НИЕ ВЕЧЕ ГО ЗАБРАВИХМЕ-ТОВА ДОБРОТО.
55
2
 
23
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
До 25: Комбайнер, или не... Струва колкото 1000000, като тебе... Защото, за човека е човещината и по нея той се мери!
54
4
 
14
 
! Отговори
7Р5 преди 12 години
ДО 25 :*** ! БИХ ТЕ РАЗМАЗАЛ НА АСФАЛТА.
53
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не обръщайте внимание на провокатора,който пише негативни коментари.Ако твърдението му е вярно,то той трябва да е очевидец и да преведе доказателства за твърдението си. Ако е очевидец изниква и логичният въпрос- Той самият притекъл ли се е да помогне?
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благородството на един човек се измерва по делата, а не по произхода !!!
51
2
 
6
 
! Отговори
kipareca преди 12 години
Do 31 DA otkradnal e manivelata za da ti e navre odzad.
50
2
 
8
 
! Отговори
48 преди 12 години
Предлагам на хората във форума да не се поддават на административните провокации и закачки, а ако това не помогне - да си намерим други форуми. Приятен ден на всички, а на "Инвестор" - късмет!
49
2
 
4
 
! Отговори
DORA преди 12 години
BRAVO VASKO . PREKRASEN COVEK SI BBADI ZIV I ZDRAV,MOMCE
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е защо администраторите на сайта толерират простащината? Пазете чистотата на сайта си, това ви носи пари все пак и ИМИДЖ. Или целта ви е като подмятате неуместни реплики да предизвикате дебат, а от там и по-висока посещаемост? Известни са ми сайтове и чатове които умряха заради толериране на простотията и простащината. Вървите в същата посока.
47
34
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Селинджъра Стефан Иванов е мародер и крадец. Обирал е ранени пътници и труповете. Стига сте го провъзнасяли ! Голям героизъм, няма що.
46
2
 
17
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Душичке дребна, не знам това момче дали е влязло да краде, но знам, че е спасило доста животи!!!!!А ТИ КАКВО СИ НАПРАВИЛ ДНЕС, ВЧЕРА, ПРЕДИ 5 ДНИ- ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!Как смееш да говориш така!Ако ще и пръстените и чантите им да вземе- ПОНЕ СА ЖИВИ!!!Хубав ден ти желая, дано не ти се налага ТИ да си в такъв горящ автобус!
45
2
 
25
 
! Отговори
Вики преди 12 години
Браво на човека!!! Пожелавам му доброто, което е направил да му се върне стократно!