Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР

Ведомството приема дарения и от собствените си фирми
Обновена: 4 юли 2011 07:00 | 4 юли 2011 07:00,
196
Осъдени и разследвани сред спонсорите на МВР
Снимка: Булфото

МВР приема дарения от осъдени и разследвани бизнесмени, а даренията към ведомството рязко са се повишили след идването на ГЕРБ на власт. Това показват данните за даренията, направени на МВР в периода от август 2009 г. до края на месец май 2011 г., получени от вестник "Сега" по закона за достъп до информация.

Справката е поискана, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината силовото ведомство, което е и с най-големия бюджет (около 1 млрд. лв.), е събрало рекордните над 6,5 млн. лв. от дарения.

Сред крупните дарители на МВР например са фирми, свързани с осъдения на първа инстанция за източване на близо 17 млн. лв. ДДС енергиен бос Христо Ковачки. ТЕЦ "Бобов дол" е редовен дарител на гориво за МВР, сочи справка от полицията в Кюстендил – за две години и половина ТЕЦ-ът е заделил 15 300 литра гориво.

"Въгледобив Бобов дол" ЕООД е дало 6300 литра. ФК "Миньор", чийто президент е Никифор Вангелов – зет на Ковачки, пък е помагал с канцеларски материали на полицията в Перник през 2010 г. Вангелов също бе обвинен за източване на ДДС, но бе оправдан на първа инстанция.

В правилата за дарения на МВР, които наскоро бяха оповестени от министерството се посочва, че спонсори не могат да бъдат осъдени лица или такива, срещу които има образувани наказателни производства.

Сред щедрите благодетели е концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД, около който се вихри скандала със завзетите територии, които ще бъдат узаконени от правителството. Фирмата дарява по 300 литра бензин всеки месец на полицията, сочи информация от ОМВР-Благоевград.

Още по темата

Дарител на полицията в Сапарева баня е и фирма "Атомик-инвест" ООД, заради която представители на ЕК проверяваха по сигнал от правозащитници, че нарушава правилата за Натура-2000 с изградения лифт в Паничище.

"ЛУКойл България" традиционно спонсорира полицията в Бургас. Тя е дарила и МВР с осигурители, въжета и каски за 10 152,62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Освен фирми, в помощ на МВР се притичват от общините и областните управи – всеки месец те заделят стотина литра за полицейските управления, купуват компютри и канцеларски материали.

Сред дарителите на МВР са дори собствените му фирми, става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов до "Сега".

"Радиоелектронни системи" – производител на телекомуникационно оборудване е дарила на МВР метална каса, климатици, производство и монтаж на метални решетки за 19 022 лв.

Най-мощната фирма на МВР – "БМВ", която се занимава с производство на регистрационните номера на колите и през нея минава и купуването на автомобили за силовото ведомство, е осигурила софтуерни продукти и техника за  1 960 260.63 лв.

Същото държавно дружество е предоставило на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" (ДУССД) пагони на стойност 6668 лв. Това е доста странно, при положение че в МО и МВР се правят търгове за униформи, жилетки, пагони и всякакви други аксесоари, отбелязва изданието. В края на 2010 г. фирмата е дарила на дирекцията технически консумативи на стойност 603 299 лв., както и автомобили за 196 449 лв. – за това също обичайно се провеждат обществени поръчки.

Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник пък е уважила ръководството на областната дирекция с телевизор на стойност 190 лв. тази пролет.

Даренията за МВР рязко нарастват, след като ГЕРБ взема властта. В края на управлението на тройната коалиция МВР съобщи, че през 2008 г. е получило едва 2.1 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: МВРдарениядарители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
1
 
2
 
! Отговори
мвр преди 12 години
Плащам по 15 бона месечно на СДВР и никой не ми закача бардаците
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой дари на Цветанов апартамент?
191
1
 
2
 
! Отговори
the_middle_aged преди 12 години
М даааа,полицейска държава в действие...Управляващите Гербераси завършиха този процес
190
1
 
2
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
6,5 милиона лева?Дарения?Ех, а като стане дума за "Българската коледа", къде ли са тия дарители...едвам 2 милиона и то от смс-и събират...
189
1
 
4
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 12 години
Мдаааа, пак гласувайте с двете ръце за ГЕРБ! "Ние сме ГЕРБ, с теб сме по- силни!"Не лъжат като обещанат хората. :)
188
2
 
3
 
! Отговори
човек преди 12 години
сега разбрах защо съда е виновен на цецко / не че съдиите са цветета /
187
1
 
6
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 12 години
Да вам 1 000 000 000$ който закрие това Министерство което съсипва държавата вече 21 г.....дайте сметка
186
1
 
9
 
! Отговори
ТОНИ преди 12 години
Политиците са като пелените(ПАМПЕРСИТЕ). Трябва редовно да се сменят и то по една и съща причинаМарк Твен
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bratia i sestri, aide i homoanalite da privikame,4etete vnimatelno i si praite smetkite:mejdu osydenite sa: Най-мощната фирма на МВР "БМВ"; "Радиоелектронни системи" производител на телекомуникационно оборудване; Синдикалната организация на служителите в МВР в Перник; Сред дарителите на МВР са дори собствените му фирмиa sa de! na4i koi ot kogo krade, lapa, grabi, vla4i nosi--i nakria sydiite mu bili vinovni.Boiko, molia te be -iskam pak da glasuvam za GERB - ama razkarai Cwetanow
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
a na bas 4e na shestiahto apartamenta , abe cecovite, 4e tam steni, tavani, faian, terakot, moketi, parketi i tapeti se polagat ot zatvornici, kato maTRIalite se dokarvat na ryka ot ***-glavno niostem, za da ne pre4at na uli4noto dvijenie.... ha ha ha basi galfona e toia piponoid. Boiko, ne si li razbral 4e problemite na GERB idat ot e takiva izomrudi kakyvto e Ceco Cakata
183
1
 
8
 
! Отговори
100% гаранция преди 12 години
МУТРИТЕ спонсорират МВР! и ние очакваме да си вършат работата съвестно ?!?ГЕРБ е най смърдящата партия до момента!
182
1
 
11
 
! Отговори
Ненормална работа! преди 12 години
В нормална страна подобни разкрития водят мигновено до оставки на целия ръководен състав на министерството... Тук няма подобно нещо най-много Цветанов да си купи още един апартамент с парите на тъщата! МВР е една пиявица на бюджета която се до спонсорира с мръсни пари! ЦЕЦО оставка пич целия си се омазал акота!
181
1
 
11
 
! Отговори
Flexy преди 12 години
ИЗВОД:След идването на власт на политическа партия "ГЕРБ" корупцията в МВР се е повишила и направо е заприличала на една семейна фирма каквато е цялата политическа "сила" "ГЕРБ"
180
1
 
2
 
! Отговори
xxxxx преди 12 години
do 50 lv e korupzia do 300leva za deputatite e darenie a za milioni ne e korupzia a sponsorstvo posledno koe e korupzia da si znam
179
1
 
10
 
! Отговори
до 179 преди 12 години
Нали Боко за това го избрахме - щеше да хваща и опандизва крадците, за заплати пенсии и данъци няма да припомням.. Сега трябва да сме радостни че нищо не е направил, ама поне е Боко, ами не Басри, и не е ДПС ами ГЕРБ... Еватаназия за такива като тебе, ***!
178
11
 
4
 
! Отговори
Тин-тири-мин-тири преди 12 години
Или искате най-нагло ДПС-арите най-видно да крадат? То е ясно, че ще крадат но поне няма да ги виждаме и няма да е толкова видно, за да ни дразни. Разберете, че в България номенклатурата е ясна и не търпи промени и никога няма да претърпи такива. Така, че е по-добре Бойко от колкото някой на име Басри!!!!!!!!!!!
177
11
 
5
 
! Отговори
Тин-тири-мин-тири преди 12 години
Чета тука и си мисля, че повечето от "писателите" не са на повече от 12 години.Срещнах коментар че "никога в България не е имало такова беззаконие"...До 168. Ти по време на прехода от 1991г. сигурно си бил в мандурите на татко си та приказваш глупости. Сега е по-добре от тогава. Мизерията драги сънародници винаги я е имало в България. Стига сте си правили вятър на устенцата. Оставете човека да си оплете кошницата та накрая и за нас да има. Какво направиха другите преди него, или сте с амнезия?!
176
1
 
11
 
! Отговори
77 преди 12 години
И това ако е народ който търпи всичко. Роби, роби и пак роби.
175
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
0 Изминаха две години от парламентарните избори. Това е повод отново да оценим свършеното от Правителството на ГЕРБ. 8. Обещание. Премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди. Неизпълнено! 9. Обещание. Ревизия на всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии.Неизпълнено! 10. Обещание. Върховенството на закона и независимата съдебна система. Неизпълнено! 11. Обещание. Премахване на безконтролното следене в Интернет от МВР. Неизпълнено! 12. Обещание. 10-12% икономически растеж годишно. Неизпълнено! 13. Обещание. 20% ръст на доходите годишно. Неизпълнено! 14. Обещание. Средна работна заплата 1500-2000 лева. Неизпълнено! 15. Обещание. 15% ДДС. Неизпълнено! 16. Обещание. Премахване на данъци върху наследството и дивидентите. Неизпълнено! 17. Обещание. Отпадане на минималната работна заплата. Неизпълнено! 18. Обещание. Намаление на пенсионната осигуровка от 23 на 10%. Неизпълнено! 19. Обещание. 7% данък върху доходите и 1000 лева необлагаем минимум. Неизпълнено!
174
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега ли няма да има оставка? Това е грандиозен скандал. Да приемеш (като ведомство) пари от хората,които разследваш?!? СМРАД,ОТВРАД,ЛИЦЕМЕРИЕ,НАГРОСТ,АРОГАНТНОСТ.ЧАКАЙТЕ НИ НА 23-ТИ ОКТОМВРИ,***.