Над 130 000 са ловците в България

Мирослав Найденов даде старт на ловния сезон за пернати
13 авг 2011 13:14,
175
Над 130 000 са ловците в България
Земеделският министър даде началото на ловния сезон. Снимка: Dnes.bg

С пожелания за успешен и безопасен лов министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов даде старт на ловния сезон край ямболското село Завой. Той получи пръв разрешително за отстрел на пъдпъдъци след проверка на ловния му билет. В България ловците са над 130 000. Нови 30 000 кандидати очакват да се влеят в дружинките след полагане изпит.

За първи път тази година в курсовете за подборен отстрел и за закупуване на карабина е въведен практически изпит, каза Мирослав Найденов.

Той подчерта, че това е една от мерките за предотвратяване на нещастните случаи при лов. За миналата година 3 са смъртните случаи в страната. Другите подготвяни промени в нормативната уредба са свързани с вида на използваните ловни оръжия, спазването на дисциплината при лов и носенето на светлоотразителни шапки, ленти и жилетки и даде личен пример за това.

Министърът на земеделието категорично потвърди, че застава зад идеята на Асоциацията на месопреработвателите за създаване на хранителна банка за стоките с изтичащ срок на годност.

По негови думи премиерът вече е възложил на финансовото министерство да намери начин за освобождаване на тези стоки от ДДС, но и варианти за пресичане на евентуални злоупотреби.

Тази година пшеницата в България е с по-голямо количество и по- високо качество, коментира земеделският министър. За първи път от много време мелниците търсят приоритетно качествена пшеница и плащат повече за нея. Мирослав Найденов посъветва зърнопроизводителите да не задържат повече зърно в складовете, а да го продават, защото тенденцията е към намаляване цената на пшеницата.

Интересът към  пшеницата е огромен, каза още Найденов. От Косово и Йордания вече са изразили готовност за закупуване на  българско зърно, допълни министъра на земеделието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
3
 
! Отговори
Nasko преди 12 години
Ти и без това екосистемата е толкова крехка , а тия *** само я довършват.Колко трябва да си глупав за да застреляш животно като сърна примерно , нямам думи ... пълна тъпанарщина и идиотщина.
163
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако тръмнете по Миро , ще се прочуете , че за първи път в България е отстрелян тъпир. Ко стана с БДС-то?
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Омръзнало ми е да слушам говнярите , като вземат да се хвалят с ловните си "подвизи"! Гледаш го , че на две магарета сламата не може да раздели , ама иначе голям ловджия !Един *** от Старозагорско на половината дружинка кучетата изтрепа , ама нали е *** и той голам ловец .....
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички ловци , които познавам , до един са комплексари ! Кой от към образование , кой от към акъл , кой има проблеми в работата или бизнеса , кой крал пък се забравил , кой жена му *** , сина му *** , дъщеря му лесбийка и т.н.
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ловна дружинка от град Брусарци и село Василовци, Монтанско, намери време да се похвали с подвизите си по Коледа. Пияните като тараби юнаци се качили на джип и открили огън с карабини Калашников по глутница от пет вълка. Два тръшнали на място, но продължили гонитбата.Снимки: уебшотсОбадили се по GSM-ите на ловците от съседната дружинка, които застанали на пусия и причакали от засада бягащите животни. Застреляли ги с бренекета и се снимали за спомен с труповете им. Беше като битката при Сталинград, доволно засуква мустак местен авджия. Случката описва в. Труд в предпоследния си брой за 2008 г. Като кореспондентът на вестника не забравя да спомене щастието на народа от Монтанско, който си отдъхнал от хищниците.Не от вчера знаем, че в България живее порода хора, която изпитва удоволствие да убива. Ще кажете - при 150 отнети човешки живота в страната годишно, пет вълка са нищо. Без да направите връзката, че утре същите пияни герои ще обърнат калашниците към комшиите си, ще отстрелят 2-3 бабички на припек, а защо не и вашето дете в Студентски град.Че политиците у нас не ги интересува природата, това го знае всяко хлапе. Никога в днешния парламент няма да посмеят да развалят рахата на т.нар. Гоце, като гласуват закон за пълна забрана на отстрела на вълци, лисици, чакали и прочие вреден дивеч (президентът Първанов е сложил в сайта си снимка с убит вълк, за да илюстрира ловните си подвизи). Колкото и да е странно, все още съществува понятие вреден дивеч, макар по-правилно е да се казва вредни хора. За рушители на екоравновесието, като депутати, ловджии, или чиновници на Джевдет Чакъров например.Каква ти забрана нали половината от сегашните депутати са и авджии, начело с високопромилния писател Дончо Цончев от БСП. Ядат, пият и ходят да стрелят с дружинките. Сигурно на банките седят и представители на дружинките за отстрел на хора по градските улици.Президентът Първанов, който е известен като ловец, с отстрелян вълк. Снимка: pishtoviНо къде са извънпарламентарните зелени? Измряха ли борците за чистите Рила, Пирин и Иракли? По кои хралупи спят активистите от фондацията за мечките? Къде отлетяха експертите-природозащитници? Тях не ги ли интересува, че вълци днес се срещат единствено в Източна Европа и Карпатите, а колегите им в Германия, Австрия и Швейцария се чудят с какви програми да възстановят популацията. Опитите в Централна Европа продължават, а за Западна изобщо не говорим, там вълци няма от началото на миналия век.Що не вдигнат вой българските екоорганизации, университетски професори и учени от БАН? Що не блокират зелените Орлов мост и да поискат да спре варварския отстрел на вълци? Или са същите като червените, сините и пембените - текат им лигите за кюфтета в парламентарния бюфет? И не им пука дали за каймата на тези кюфтета в пряк смисъл е било заклано и смляно някое животно. А в преносен дали в България убиват природата, някой човек или погубват цял народ.
159
0
 
0
 
! Отговори
do 169 преди 12 години
Наистина е нямал как. Ти щото си живял по него време и дядо ми ме лъже. Баси смешника скапан!
158
0
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 12 години
165, човек, как да ти обясня, че няма 10годишния ти дядо през 1918 да е пасал овцете си в Балкан пълен с чакали ?
157
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И чакали има и вълци има доста и мечки има доста, стига сте спорили за глупости. Явно не сте ловци. Само малко повече прасета да имаше щеше да е най-добре!
156
1
 
5
 
! Отговори
AVDJII=IDIOTI преди 12 години
AVDJII, IMATE KUSMET 4E NE SUM PREMIER, 4E V I PRIBEREM PU6KITE NA SI4KITE I 4EVI PRATINM DA KOPATE NA POLETO. TREBVA ZAKON DA SE ZABRANI AVDJIISTVOTO.6TO 6TE TREPETE JIVOTINKITE BE?KOI VI DAVA PRAVO?AKO STE GLADNI E DRUG VUPROS A VITE TREPETE ZA KEF. DA SE PROKARA ZAKON I SE ZABRANI AVDJIISTVOTO!!!I KOI SE FANE DA PUCA DA MU UDARQT 100 TOQGI NA GOL ***. NENORMALNICI!!!!!!!
155
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На слука колеги
154
0
 
0
 
! Отговори
до 163 преди 12 години
Малоуууумнииик, дядо ми е роден 1908-*** бе, *** скапано! От бебе ли да знае какво е имало 1908-*** ? Говорим като е бил младеж, когато е пасал овцете. 20-тте 30-те. Ти изобщо можеш ли да осмисляш написаното от други хора? Баси ***!
153
1
 
4
 
! Отговори
Валдес преди 12 години
130000 ...те в пъти повече от армията ни... я да хванат барем да засадят по едно дръвче тия пушкаджии . То е ясно , че за толкова *** дивечът ни е малко .
152
0
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 12 години
Първо беше 1908г. сега стана 30те насам. Човек ще ти го кажа така, до 60те години чакал е имало в югоизточна България щото тва добиче не е типично европейско животно. Да приемем че науката грешки с 10години, айде с 20години, с 30 години, айде. Ама да ми се изкажеш тука, че според дядо ти 1908г. Балкана е бил пълен с чакали. Молим. Или ти като Бойко смяташ, че целия народ нагъва качамак.
151
0
 
0
 
! Отговори
до 161 преди 12 години
Балкана е Варненския..местност Божуровец Плоска.. където е язовир Цонево И язовир Елешница. Момъъък-пълно е било с чакали 30-те там. То и сега има де. Само чакали май останаха вече днес. Не знам, говориш наизуст. Аз поне съм черпал сведения от свидетел като дядо ми , който е отраснал в Балкана и познаваше всяка педя в него... поне 20 на 20 кв километра.
150
3
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 12 години
Оф, мога ли да споря срещу човек, който черпи всичките си знания от дядо си. Чакали в 1908г. в Балкана, на баба ти трънките.
149
0
 
0
 
! Отговори
до 159 преди 12 години
Ти си просто момченце...наистина..казвам ти че е било пълно с чакали и вълци в тях години, обаче бавно бавно вълците са ги избили. Сега от морето до Слевенския балкан един вълк ако има..то се разчува като новина бе, кауне смотан.
148
1
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 12 години
Вижда се кой е ***. Ти даже и не се усещаш какво ти казвам. Проблема не е в това, че не си споменал, че дядо ти ти е казал, че 1908г. Балкана е бъкал с вълци. Проблема е че е бъкал с чакали. Е аз ти казвам, че няма как 1908г. да е бъкало с чакали и то в Балкана ? Искаш ли да ти го обясня по-просто. Спора за вълка е отделен и до колкото го следя ти спориш, че в България няма и 1000 вълка, а аз ти казвам че има и то доста повече.
147
0
 
0
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
Бе *** ***. Като не съм споменал в изброение че е имало вълци това означава че е нямало ли бе, *** ***.А през 30-те години когато е замръзнал даже варненския залив от Румъния дядо разправя че се е напълнило с вълци тук от Замръзналия Дунав.Шматка смотана....
146
0
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 12 години
155, съжалявам, джанъм повече от 1000, доста повече и то само в България. Ама то със седене пред компютъра няма да ги видиш.
145
0
 
0
 
! Отговори
КауБойко преди 12 години
Тези смехурковци са същите като теб. И те не вярвали на официалната таксация. Виж кво пишат за мечките "Подобно на таксацията на вълците таксацията не е достоверна, и научните работници, и природозащитниците я смятат за завишена." Същите профани като теб. Не вярвали на официалната таксация, а на преброяване на "Сдружение за Дива Природа Балкани". Кои са тези Сдружения балкани бе, прошляци. Сигурно и те като теб грам идея нямат как се брои дивеча.