ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари

Холандия и Финландия наложиха вето на решението
Обновена: 22 сеп 2011 17:59 | 22 сеп 2011 17:42,
863
ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Eвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението.

Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер заяви в Брюксел вчера, че страната му не склонна да разглежда отново темата преди следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който се очаква през февруари 2012 г.

"Без да имаме пълно доверие в ефективността и необратимостта на реформите в съдебната система, не можем да подкрепим влизането на България и Румъния", заяви Леер на нарочна пресконференция, след проточилото се близо четири часа заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел днес.

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система", заяви Леер.

Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме, по-късно, обобщи министърът.

Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство.

Министър Леер отхвърли обвиненията от български и румънски политици, че страната е под влияние на крайни националисти. "Цялото правителство, почти целият парламент и общество стоят зад тази позиция", декларира холандецът.

Полският вътрешен министър Йежи Милер, който председателства драматичното заседание, излезе с емоционално обръщение, в което заяви, че обещанието, дадено на България и Румъния при приемането им в ЕС, да влязат в Шенген е било нарушено.

"От април ние използваме българите и румънците да охраняват външните граници на ЕС. Помагаме им, системата действа, 200 души, които не са били допуснати в ЕС, са върнати там, откъдето са дошли. Използвахме тяхната помощ, но не ги допускаме сред нас, за мен това не е европейска солидарност", заяви полският вътрешен министър.

"Днес две държави направиха невъзможно вземането на решение за Шенген. Принуден съм да направя тъжно заключение за доверието между страните членки", добави Милер. "Днес забравихме, че европейските идеи са важни", заключи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


863
Още по темата: ШенгенЕСвето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
774
4
 
3
 
! Отговори
antiES преди 12 години
да спрем вноса на холандски лалета и на нокиа
773
0
 
6
 
! Отговори
до 798 преди 12 години
Не те разбирам "голями чужденецо". Нас ни управлява Боико Борисов и партия герб ,не "червените лаинари" както казваш. Ти от марс ли падаш '' извънземнии " побратиме.
772
9
 
5
 
! Отговори
българче..791 преди 12 години
АЗ РАБОТЯ ЗА 1200 эв./мес.,В ЧУЖБИНА!НА ВАС , НЕКА ВИ Е ЗЛЕ ПРИ ШЕНГЕН!ЩОМ СТЕ ПО-ДОБРЕ В БЪЛГАРИЯ ПРИ КОВАЧКИ Е РАЗНИ ДРУГИ ЧЕРВЕНИ ***, С 350-400 лв./мес., ЗАПЛАТА.,...СТОЙТЕ СИ ТАМ ДА ИМ ДУШИТЕ ПРЪДНЯТА!НА ВАС ШЕНГЕН ...НЕ ВИ ТРЕБВА!НА ИЗБОРИТЕ --ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГОЦЕ ,КАЛФИН И АРТИСТА ....ТА ДА ХОДИТЕ НА ПОЧИВКА В СИБИР!АЗ, ХОДЯ В ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ!
771
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Корупция във власта,законодателна,полицеиски произволия,липса на производство.....какво ще помогне шенген-политиците и мафиотите да "скитат" на воля без граници и да предлагат наркотици и мръсни пари,да изнасят и перат в шенгенски страни на воля.Народа пак ще е зле.За него ще има ограничения - напр. за стек цигари да те задържат.
770
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Искате или не искате Ние ще управляваме България през следващите 100години!!!Защото няма по-морална партия от ГЕРБ!!!Защото не сме слуги на Кремъл и Анкара!!!Защото ние сме като слънцето ,въздуха и водата за всяко живо същество живеещо в България!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
769
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DO-787 I kakvo namira6 za dobro v taia izmekiarska partia GERP a 4emie e X daimi 3 pre4ini zada glasuvam za neiya
768
2
 
3
 
! Отговори
бойкот преди 12 години
Холандия не ни иска - добре, те си решават. Но и ние може да не искаме холандски стоки - това пък ние го решаваме. Един хубав бойкот на холандските и финладските стоки ще им дойде много добре в тази криза. Бойкот! Освен лалета, грудки, семена и друга цветарска стока, какво друго внасят двете страни в БГ? Пишете и да ги бойкотираме.
767
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работата и приходите зависат от законите,производство,търговия,туризам...а не от шенген С такива крадливи управници и на луната да стъпат ще я унищожат.Без съзнание,няма как и бог да ти помогне !!!
766
0
 
4
 
! Отговори
анализ преди 12 години
Тоя дето се прави на грък всъщност си е нашенски шебек - най-вероятно слугува някъде из Гръцко. Това се разбира от анализа на примитивния му, но роден български език.
765
2
 
1
 
! Отговори
знае ли се преди 12 години
до 788Хубаво звучи ,че шенген щяло да даде работа,приходиКак да вярваме,толкова години ни ограбват и потискат,няма как с тази власт шенген да ни "огрее' и да ни даде по-добри условия на труд.Ако си спомняте преди влизането в европеиският съюз също имаше хора които казваха че в България ще има по-добро бъдеще.Е какво стана ? - ПО - ЗЛЕ И ПО-ЗЛЕ.............СЪЩОТО РАБОТА Е И ШЕНГЕН
764
3
 
1
 
! Отговори
Nabliudatel преди 12 години
Predishnite pravitelstva biaha tvarde zaeti sas lichnoto si oblagodetelstvuvane. Kolkoto i da go pliuete Boiko, kakvito i nedostatatzi da ima.., dalech po e bezgreshen ot vsichki predi nego.Simeon doide s dobri namerenia, no samo s namerenia. Ostanaloto be ruska svolach, dali komunisti, dali pisheshti se demokrati, otviavaha tezi, koito im protivorechaha, ograjdaha se s tezi, koito im sluguvaha za da se gushat. vsichko tova go znaem veche. Finansoviat ministar sega v BG e mnogo dobar primer
763
2
 
2
 
! Отговори
Nabliudatel преди 12 години
Ochakvashe se taka da stane. Ne moje da ni priemat s tezi sadebni dela na prestapnitzi, koito sadebnata sistema v BG pokrovitelstvuva i osvobojdava, daje s niakakvi mizerni, smeshni garantzii na fona na tehnite finansovi sastoiania. Hora, sabudete se! Ne ni e vinovna Europe. V BG godini nared lipsvashe kontrola, finansov i grajdanski. Slobodiata ne e demokratzia. V koia razvita evropeiska ili severnoamericanska darjava biha pozvolili vlastite tova, koeto godini nared vitae v BG?
762
5
 
6
 
! Отговори
НЕДЕЙ ТАКА ..787.. преди 12 години
ШЕНГЕН ЩЕ ДАДЕ РАБОТА И ПРИХОДИ НА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ.ЗНАЕШ ЛИ ,ЧЕ САМО ТАЗИ ГОДИНА ДО СЕГА , СА ВЛЕЗЛИ 2-млрд.эв., В ХАЗНАТА ОТ РАБОТЕЩИ ЗАД ГРАНИЦА?...И ТОВА Е ПРИ ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА РАБОТА И ПРЕСТОЙ В ЗОНАТА НА ШЕНГЕН!АКО Е СВОБОДНА ЗА НАС-ПРИХОДИТЕ НА ХОРАТА ,ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ ПОНЕ ДВА ПЪТИ!ШЕНГЕН НИ Е НУЖНА !БОЙКО ЗНАЕ И ЗАТОВА НАТИСКА НА ЕС!САМО *** НЕ ИСКАТ ШЕНГЕН, ЗАЩОТО СА АГЕНТИ НА МОСКВА!ЗА ТЯХ---КОЛКОТО Е ПО-ЗЛЕ, В БЪЛГАРИЯ-Е ПО-ДОБРЕ!ЗА ТЯХ-РУСИЯ -Е ГАРАНЦИЯ ЗА ВЛАСТТА ИМ
761
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ни трябва Шенген! ГЕРБ да ни управлява още,поне 10 години и всичко само ще се нареди! Затова всички пред урните и да останат само драскачите по форумите да си изливат злобата и мъката...
760
3
 
15
 
! Отговори
Цар Боко Богоподобни преди 12 години
Тия холандци и финландци ми завиждат на красотата, затова така - иначе аз измазах стените на КПП-тата...Та матряла, вемсто да ме критикува да се радва, че има за цар убавец като мен- хем умен при това. И внимавайте какво говорите за мен- Свети Цецо следи всичко!
759
0
 
13
 
! Отговори
Нормално е ! преди 12 години
Не бива да се сърдим на Холандия и Финландия.Имаме лоша репутация.Нашия премиер е известен като наркотрафикант,контрабандист и човек от мафията.Вътрешният ни министър е обикновен контрабандист (цигари и гориво).Тази им дейност беше потвърдена от бивш САЩ-посланик и настоящия директор на Митниците.С тези двамата станахме за смях и съжаление. Учудващо е, че все още има хора които искат горните двама да представляват държавата ни.
758
2
 
9
 
! Отговори
Поздрави от София преди 12 години
Странна работа - как грък пише на кирилица. Прочетохме обидите - какво можем да кажем за това невъзпитано изявление тук. Тук в София е пълно с гърци в студентски град - ние българите не ги обиждаме, отнасяме се с тях възпитано - това е мерилото на нацията - как се отнася помежду си, как се отнася с другите хора - това са ценните неща. Не знам дали са ни ниски заплатите. Лично аз нямам познат, който да е с ниски доходи и да не ходи непрекъснато на море , планина, включително на море в Гърция, където си харчим парите без проблем . Това е за благодарност , че учите тука, че ние идваме в Гърция на море и българите обичат да идват в Гърция на море. Българите не се изказват така просташки за вас това е белегът за цивилизованост, а не каква заплата взимате. Няма да кажа за вас нищо обидно, както и сънародниците ни ние сме над нещата. Вие не можете да ни засегнете. А какви сме 1300 години ни има , ще ни има още 130 000. И накрая има една българска приказка : Който се смее последен най добре се смее.
757
2
 
3
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Това ми напомня на натиска на БКП навремето да станем 16-а република на СССР. Добре че не ни приеха! В случая важи същото: добре че онези гейове и *** от Холандия и Финландия не ни приеха в Шенген!
756
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бихте ли казали какво ще спечелим ако при настоящата тежка икономическа ситуация влезем в Шенген. Ще спечелят ***, престъпниците, мафиотите и отчасти упарвляващите. Хората, особено тези с по-малките доходи като начало ще "спечелят" първоначално повишение на цените там, където все още не са повишени, с около 50%. Затова следвайте примера на румънците и отказвайте холандските лалета. Така де, и те да разберат, че сме българи!
755
0
 
8
 
! Отговори
perdahko преди 12 години
До 780 : по-долни *** от вас гръцките *** няма ,ама всичко ви е простено и *** и лицемерието щото с тия уродливи жени какво друго да правите!То и ние имаме яко трески за дялане,ама вашата уродия не се носи!А за бедността и еврообстановката -трай воле ,нивата е дълга вашето икономическо чудо/крадене/ тепърва предстои да си го отработвате *** долни!Още от университета научих единицата за тъпота:"1грък"!А си мислех ,че сте културни итолерантни /в древността явно/!