ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари

Холандия и Финландия наложиха вето на решението
Обновена: 22 сеп 2011 17:59 | 22 сеп 2011 17:42,
863
ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Eвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението.

Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер заяви в Брюксел вчера, че страната му не склонна да разглежда отново темата преди следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който се очаква през февруари 2012 г.

"Без да имаме пълно доверие в ефективността и необратимостта на реформите в съдебната система, не можем да подкрепим влизането на България и Румъния", заяви Леер на нарочна пресконференция, след проточилото се близо четири часа заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел днес.

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система", заяви Леер.

Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме, по-късно, обобщи министърът.

Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство.

Министър Леер отхвърли обвиненията от български и румънски политици, че страната е под влияние на крайни националисти. "Цялото правителство, почти целият парламент и общество стоят зад тази позиция", декларира холандецът.

Полският вътрешен министър Йежи Милер, който председателства драматичното заседание, излезе с емоционално обръщение, в което заяви, че обещанието, дадено на България и Румъния при приемането им в ЕС, да влязат в Шенген е било нарушено.

"От април ние използваме българите и румънците да охраняват външните граници на ЕС. Помагаме им, системата действа, 200 души, които не са били допуснати в ЕС, са върнати там, откъдето са дошли. Използвахме тяхната помощ, но не ги допускаме сред нас, за мен това не е европейска солидарност", заяви полският вътрешен министър.

"Днес две държави направиха невъзможно вземането на решение за Шенген. Принуден съм да направя тъжно заключение за доверието между страните членки", добави Милер. "Днес забравихме, че европейските идеи са важни", заключи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


863
Още по темата: ШенгенЕСвето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
814
2
 
3
 
! Отговори
за 838 преди 12 години
Ти да не луд :)) да не искаш да избрем пръмовица, шумкарската снаха или калфата на гоце Рублата :)) ..аиде у лево :) А мутрите са рожба на партията ви , татко Карло им е бащата.....надявам , че дяволът му е отредил казан на руска газ....
813
0
 
15
 
! Отговори
34 преди 12 години
Обикновен човек съм и не разбирам от висша политика но и аз си задавам един въпрос.Да водиш такива преговори трябва много ама много да си учил -външна политика,дипломация и т.н.,а нашия "преговарящ"- задочно ВИФ.Накъде сме тръгнали и тоя човек не си ли дава сметка,че става за смях.
812
3
 
22
 
! Отговори
до хаджията преди 12 години
не заради *** а заради мутрите бе хайван. колко пъти ще ти казват. и не февруари2012 , а май 2020 ще се сетят за нас. с герболизци не става. там им е ясен кой е бб-бандит и рекетьор.
811
3
 
22
 
! Отговори
За размисъл преди 12 години
Европа ясно каза - в България управляват мутри, а ние мутри не искаме! Българите си избраха мутрите, за да получим европарите. Номерът не мина, защото в европейците трева не пасат и знаят, че тези мутри са най-крадливите. Не народът, а политиците носят вина за отказа да ни приемат в еврозоната. И това е червен картон за управляващите! А вие българи, изберете Росен Плювналиев за президент. Обичайте го, възхищавайте му се, че е много богат. Заслугата за това не е негова, просто той е подходящият човек за далавери. Гнус ме е от този избор! И пак ще се окажа права, а вие ще се гневите след година на глупавия си избор.
810
7
 
8
 
! Отговори
Увяхнал гербер преди 12 години
Ако Роската стане президент и решението се взима на 02.02- имаме някакъв шанс!
809
3
 
13
 
! Отговори
Цър циганин преди 12 години
Какво се хабите да се правите на умни....800 коментара и повечето плява.Не ни искат с румънците заради ***. Никой не ще таз *** да го налази
808
3
 
12
 
! Отговори
"агент Буда &qu преди 12 години
Ама и тоя Алексей Петров - никакъв патриотизъм.Извадил флашка за контрабанден ТИР само за някакви си 380 000 долара и да вземе да я прати право на компетентните европейски институции.....нямал вяра на нашите власти и прикриватурата..... то пък кой ли им има вяра.Ех , защо не го държахте в панделата?И за президент нямаше да се кандидатира и контарабандата нямаше да обърка и в Шенген щяхме да влезем.
807
5
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Проблема на Борисов, на Плевнелиев, а вече и на България е Дянков защото, чрез него сме изнудвани да провеждаме, явно провалилата се политика на американски "свръхлиберализъм" В съвременните общества се наложиха два пътя за развитие...:- Първия е десният - Американския или "Свръхлиберализма", в основата на който е Дивата алчност, Анархията и нулевата държава в икономиката, при която - По-силния винаги е по-прав. Той е характерен с най-зловещия си символ - кризите..., а държавата овладяна от монополите (както и при Комунизма) е крайната цел на Либерализма или това са бляновете за: Света като едно голямо село (Без, обаче, да казват в това село кой ще е кмета, попа, даскала и полицая, кой ще оре и кой ще проси)От днешната Американска финансова криза и ФАКТИЧЕСКИЯ БАНКРУТ на САЩ, ИДВАЩ НА 2-РИ АВГУСТ, вече знаем, че след комунизма и това е Път за никъде!!!- Втория път за развитие е левият - Европейския или Демокрацията. Общество, което се управлява, чрез държавни регулаций и закони, в името на мнозинството граждани, а това ще рече, не в полза на най-богатите, а напротив, те се товарят данъчно от обществото поради това, че печелят от него и се въвеждат регулации на алчността им За да отложат фалита си, дори свръхлибералите в САЩ посегнаха на Свещенната американска крава банковата си система и повишиха прогресията на данък печалба за американската олигархия...България ли??? - Ние не следваме пътя нито на Либерализъм, нито на Демокрация - От 20 години, властва ДС, чрез Мафията в различните и политико-криминални проявления, легализирани като партии и дори Корпоративния данък, пенсионните, здравните и социалните задължения да са 0%, икономиката ще продължава да загива и няма да дойде нито един честен инвеститор, защото:- Никой Нормален човек не желае да го грабят мутри с бели якички и червени наполеонки..., та дори да говорят с английски акцент, но да са завизими от ДС, чрез Тато де тути капи!Шенген ли? Само през крив макарон
806
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 831 мутрите и партията, която оправлява Станишев работят много добре вече 20г.
805
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Румънският ПРЕЗИДЕНТ Траян Бъсеску заяви, че като държавен глава поема отговорността за това, че страната му не е била приета в Шенгенската зона и за нерешените проблеми в съдебната система, въпреки че тези въпроси са извън неговите правомощия. "Поемем отговорността по въпроса за Шенген. Всички институции свършиха работата си и докладът на ЕК показа, че сме изпълнили техническите критерии", заяви Бъсеску."Отнесохме се към проблема сериозно, но не успяхме да ги убедим, въпреки че министърът на правосъдието направи добро впечатление в холандския парламент. Но какво може да направи дипломацията, когато едно правителство забелязва ромите, които просят агресивно във Финландия? Накрая всичко се свежда до реакцията на общественото мнение. Изпълнихме всички критерии, изисквани за присъединяването към Шенген, а ни казват просто не. Дори не ни дават перспектива, заяви вън.министър В.Орбан пред Франс прес. Това решение поставя проблем, който е по-мащабен от България и Румъния. То поставя принципния проблем за функционирането на ЕС. Дали правилата и договорите се спазват или се оставя произволът и субективните критерии да влияят върху решенията?, заяви още Орбан. В БГ всички опозиционни партии обвиняват за неприемането ни вън.министър, премиера, но не и ВСС, правосъдния министър , както и парламента, който позволи на *** братовчеди да скитат и крадат по цяла Европа. Президентът пък ни лук ял, ни лук мирисал, та дори и той обвинява правителството за Шнген. Др.президент, агент Гоце, не сте прав, добре че скоро си отивате!
804
3
 
17
 
! Отговори
Да спасим Бг преди 12 години
Лошо, наистина много лошо.....Не моеме повече със Станишев да се оправдаваме .... Ще се налага да се изхвърлят мутрите от управата....
803
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този с 6-те апартамента да се радва че не е в Холандия или Финландия. Щеше вече да е в панделата. А за Тиквата - без коментар!
802
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ви ли прави впечатление, че румънския премиер пое отговорността за провала, а на нашия сега са му виновни Холандия и Финландия?!?! Ама щом минава още номера пред матриала, що пък не...
801
7
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 12 години
ко *** интересува....няма да гласувам за никои и тва е да се оправят
800
3
 
19
 
! Отговори
leonsio преди 12 години
Каракачанката на Бойко какво още лае- я, чиба!
799
9
 
10
 
! Отговори
хаджията преди 12 години
на холандските ***,*** и наркоманчета, като минават БГ граница да им проверяват и апендикса и дванайсопръсника за дрога и оръжие !!!!
798
0
 
11
 
! Отговори
До #824 преди 12 години
Добре бе, червенушко или десебарче! Ти би ли приел в семейството си ***, който няма пукнат лев, краде като за последно, изяжда ти храната и като връх на всичко гласи и жена ти? Значи ти искаш богатите страни като Германия, Франция, скандинавските страни да ни приемат в Шенген, да делят парите си с нас, ние да не внасяме нищо , а само да харчим, а *** ни да се пръснат по цяла Европа и да крадат, бият и изнасилват! Леле, ама си умен селянин!
797
2
 
8
 
! Отговори
ААААААА! преди 12 години
ТО И РЕАКЦИЯТА НА ЕВРОПА ЩЕ Е СВЕТКАВИЧНА И ХИЧ НЯМА ДА Е В НАША ПОЛЗА. И НАИСТИНА ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УМРЕЛИ ЛИСИЦИ БОКО И ЦЕЦО С АПАРТАМЕНТИТЕ,ЩОТО ПОМНИМ КАК СЛЕД ПИЯНСКИ ЗАПОЙ НА ГРАНИЧНИ ПОЛИЦАИ МОРСКРАТА ГРНИЦА С ТУРЦИЯ,КОЯТО Е И ГРАНИЦА НА ЕС ПОВЕЧЕ ОТ 5 ЧАСА БЕШЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ. ДОРИ ИМАШЕ И СМЪРТЕН СЛУЧАЙ НА ТОЗИ КАТЕР.И КОЙ Е КРИВ?
796
2
 
4
 
! Отговори
ЕВАЛЛА ,ХАДЖИ 820... преди 12 години
..НЕМАШ ПРЕДСТАВА ,КАКВА ВЕЛИКА МИСЪЛ ИЗРЕЧЕ...!ТОВА Е СТРАШЕН ХОД!!НИЕ С МАМАЛИГАТА ,ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ДРУЖКИ И НИКОГА НЕ СМЕ ВОЮВАЛИ!!!!ТЕ СА СИ НАШИ КУЧЕТА!...И МУЗИКАТА ИМ Е СТРАШНА....ДЕДО НАЙ ОБИЧАШЕ ,ДА МУ СВИРИ ВЛАШКАТА МУЗИКА!
795
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българите са нищо, никой не се вслушва в нацията, пренебрегват ви политиците ***