Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020

Цветанов иска държавата и НПО-тата да заработят като едно
Обновена: 14 ное 2011 14:45 | 14 ное 2011 11:04,
391
Наново ще интегрираме ромите с план 2012-2020
Снимка: Impactpressgroup

Жилищният проблем на българските роми е най-съществен, това е и най-големият разход и необходимостта от усилия е най-голяма.

Това заяви вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Цветан Цветанов.

На национална среща се обсъжда проектът за национална стратегия за интегриране на ромите у нас за периода 2012-2020 г. 

Според Цветанов в България досега винаги са реализирани множество стратегии за интеграция на ромите, които не са получили необходимия резултат. Въпросът все още стои и за годините на преход проблемите са се увеличавали.

По думите му е необходимо да има повече концентриране на усилията както на държавата, така и на неправителствените организации.

Няма формирани лидери, които да бъдат необходимата обществена подкрепа и да участват активно в реализирането на политиките за ромска интеграция, смята Цветанов. Той допълни, че част от ромските лидери са били доста криминално известни и дори някои са излежавали присъди в българските затвори.

"За мен е по-важно да дадем шанс на образованите, на тези, които знаят и могат, категоричен беше Цветанов.  Има български роми, които са се реализирали и имат огромен потенциал", каза още той.

"Имаме обществено недоверие към всичко, свързано с интеграцията на ромите, на база на случилото се в последните 20 години", отбеляза Цветанов.

Той допълни, че темата вълнува както българското общество, така и представителите от ЕК, каза той.

"През последните две години ние заложихме на добрите практики, реализирани в страните от ЕС и консултации от Световната банка, която е наложила добри практики в Унгария и в Чехия", заяви Цветанов.

По думите му трябва да направим всичко възможно да се възползваме от европейската солидарност.

По линия на МРРБ има проекти на стойност 16 млн. лева в четири общини, с които според Цветанов може да се даде старт за по-осезаеми резултати в сферата на интеграция на ромите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още по темата: ромиинтеграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne govorete lo6o za ciganete ne ste bili vav 4ujbina znaete li na kolko balgari sa pomognali tuka vav 4ujbina nema cigane,turci.balgari tuka edem ot edna tepsia taka 4e i pomognete kakto mijete
382
8
 
33
 
! Отговори
борд преди 12 години
Само мандатност не е достатъчна. Директорите не могат и не трябва да бъдат нито "работодатели", нито "мениджъри". Какъв мениджмънт има в едно училище ?! Да се отдаде лавката под наем и да се прибере комисионна ?! Да се чуди как да излъже общината с щата, как да принуждава персонала да излиза "доброволно" в неплатен отпуск или да го изхвърля на борсата след 15 юни за да прибира заплатите за летните месеци и после да раздава бонуси както му скимне?! В голяма част от училищата и дет. градини например счетоводители, касиери и някои учители получават в пъти по-големи бонуси, които после се делят с "мениджърите". Учебно-възпитателният процес е последна грижа на "мениджъра" в епохата на делегираните бюджети.Някой да се опита да анализира кадровата политика на училищния "работодател"? Каква система прилага да привлича по-квалифицирани, доказано добри професионалисти в подарените, т.е. поверените заведения?! Някаква рвзултатна дейност по повишаване на квалификацията на най-важния субект в УВП - Учителя?! Няяяяяма такова нещо. Точно обратното - в училищата тревожно нараства броят на "сезонните" учители и "оборотните" учителски места с цел да се присвояват заплатите за летните месеци, "работодателят-мениджър" все по-често умишлено назначава нередовни учители не само с цел икономии от заплатите на специалисти, но и защото тези хора са много удобни - манипулируеми и послушни. Ето защо НЕЗАБАВНО следва да се пресече този произвол в българското училище, защото нищо добро не ни чака като народ. Директори - само с функции,координиращи УВП, назначавани заедно с учителите от един и същ работодател - училищен борд към общината, който да е отговорен за всичко, осигуряващо съществуването на нормална и ефективна образователна система
381
10
 
36
 
! Отговори
стефан преди 12 години
Няма да увеличават пенсиите, а ще хрантутят пак ***!!Политиците от 1989г. насам мразят българите. Не гласувайте повече за тях, те са ***!!!!
380
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако не тоя другия път
379
9
 
36
 
! Отговори
Гадняра преди 12 години
Тия не можаха да разберат,че определени етноси НЕ СЕ интегрират никога,особено пък,ако им е по-добре да не са интегрирани...А бе кво се праите на ущипани-ако се интегрират-им отпада безплатния ток,вода,парно,помощи,ще отпадне не наказуемостта им!Е как ще се интегрират?-Няма такова нещо!
378
9
 
39
 
! Отговори
Bubbles преди 12 години
докога ще ги дондуркате тия мръсни катили с нашите пари?Каква интеграция какви домове какви 5 лева?Има сумати млади български семейства които търсят жилища и се обричат на дългогодишно изплащане на кредити с безбожно високи лихви за да си осигурят покрив на главата, защо не помогнете на тях? Има сумати български семейства с деца, които нямат какво да ядат, пък камоли какво да облекат или да ходят на училище, защо не помогнете на тях?
377
10
 
42
 
! Отговори
varnenec преди 12 години
Da se kastrirat i sled tova da se pratqt vav indiq ili banglade6.
376
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DANO *** IZNASILI DECATA NA CVETANOV.DANO
375
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Добрите практики" на Чехия и Унгария (аз и Словакия да добавя) доколкото съм запознат се изразяват в линчуване на *** без оглед на пол и възраст (Унгария) и изграждане на огради около гетата, за да не могат питекантропите да излизат навън да мизерстват (Чехия и Словакия).Ако Цецко това има предвид, добре, нека го подложим на референдум и да решим демократично дали да ги приложим и у нас. На Световната банка няма да й вземем много пари, само колкото да се почисти след това.
374
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сме ги интергрирали бе!Аз имам предложение: да ги натъпчем в Големия адронен колайдер и да ги ускорим със скоростта на неутриното. Там да бъдат анихилирани със своите античастици, макар че не съм чул да има антироми ;)Може по някой изперкал скинар да се ползва за целта, то и от тях много полза няма, ама ще ни свършат много бързо скинарите по този начин, че то *** - много...
373
9
 
44
 
! Отговори
:) преди 12 години
А някой да е виждал Ром в учебна кола ?Аз, лично не съм и ми е много интересно как взимат шофьорски книжки.Нали трябва минимум Основно образование ... аз и в училище не съм виждал Роми .. нито преди докато бях ученик .. нито години по-късно .. интересно ми е
372
8
 
46
 
! Отговори
krasos преди 12 години
Не жилищният проблем е най-съществен , а образованието при *** г-н министър !!! Или искате да започнете да им строите къщи с Европейски средства ,който после да връщаме НИЕ БЪЛГАРИТЕ и от който средства да си увеличите броя на Вашите апартаменти ???! Айде стига с тези тънки сметки и без това превърнахте държавата в строителна фирма, та и Управител (Президент) и сложихте!!!
371
8
 
35
 
! Отговори
Чехия? Унгария? преди 12 години
"През последните две години ние заложихме на добрите практики, реализирани в страните от ЕС и консултации от Световната банка, която е наложила добри практики в Унгария и в Чехия", заяви Цветанов.Г-н Цветанов това ли е добрата практика в Чехия, която е решила проблема с ***?
370
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ги пратят в Тихия океан да дресират акули ! Които останат могат да играят в томболата за електрическа инвалидна количка !
369
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой през живота си да е видал или чул за Итегриран *** ??!!
368
9
 
52
 
! Отговори
тъжно преди 12 години
Истината е, че не *** ще се интегрират, а избралите да останат в България българи ще се циганизират. С увеличаване на броя на *** и превръщането им в мнозинството от населението избора е следния: тези, които не искат да се циганизират просто напускат страната, останалите ако искат да оцелеят трябва да ползват поведението и похватите на бай ***.
367
8
 
41
 
! Отговори
ръмпо преди 12 години
От тенеке бакър не става!!!
366
9
 
61
 
! Отговори
Баш Всичкоразбирача преди 12 години
Отварям наново "Почивен Лагер Аушвиц" и всичките ще ги интегрирам там!!!!!!!!!!
365
8
 
65
 
! Отговори
КАН преди 12 години
Защо пак ни делят на роми и българи те имали нужда ние българите нямаме ли ?
364
9
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 4 000 години кастата *** е изгонена от Индия понеже само крадяла.........и тръгнала по -света..............та за 4 000 години никой не го интегрира това племе, ся ние ще го.........най-много да откраднат парите за проектите