Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Подобни мутри в раса, отблъскват хората и те все по-ряко влизат в храма, а иначе православието е много добра, човеколюбива религия! В тази икономическа криза, когато много хора губят работата и си и се чудяк как да преживеят, тоя *** се разхожда с лимузина!? Дедо Владика, да ти припомняме ли че Иисус е влязал в Ерусалим на магаре, не на обкована със злато колесница или си ги забравил тия работи?
256
0
 
11
 
! Отговори
Мария преди 12 години
Това ли е казал Господ??? И това били духовни служители.... Продажни, жалки душички.От къде я е цитирал попа тази притча, защото в Библията няма такава? И да спрат да се наричат "отци",защото изопачават Словото - " И никой на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец,Небесният." Матей 23.9
255
1
 
13
 
! Отговори
ani преди 12 години
Това с ризите е остаряло, сега да се чете "Ако имаш два Линкъла - дай единия на владиката". Ако имаше два Линкълна отец Кирил, щеше да даде единия на ближния си отец Иванобаче Господ дал само един Линкълн.
254
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дедо ПОП проповядва да дадем едната риза на ближния си.... а той има Линкълн който струва 100 000 ризи, но нито една не дава!!!
253
1
 
8
 
! Отговори
Ей преди 12 години
Мале, че нагла ***. Нас ни карат да спазваме правила написани от попове преди 2000 години , а те отказват да се "возят" на магаре , както тогава. Ако Линколн е съвременното магаре, защо няма съвременна Библия, която вместо овце и овчари, да отразява всички научни факти.
252
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** журналистите - една седмица пишат за това, че митрополита на Ванра карал нова кола, която дори не е негова, била е леко ударена, поправена след това и дадена му за ползване от някаква фирма, която продава коли! Луксозна била, Обама нямал такава... Пълни глупости!За тези които разбират поне малко от коли е ясно - това е една най-обикновена кола от среден клас, с четири цилиндров мотор ( луксозните коли са поне с 6 цилиндрови мотори ), подобна на европейските Пасат или Вектра. Дори неможе да се сравнява с каквото и да било БМВ или Мерцедес!Това, че половината българи са принудени да вървят пеша, не означава, че останалата част трябва правят същото! Нормално е ченгета, мутри, "политици", адвокати да карат коли струващи колкото няколко апартамента в София, но неможе един митрополит да кара нова кола дадена му за ползване от някаква фирма!Оставете човека на мира и пишете за истинските проблеми на тази страна! СРАМОТА!
251
0
 
8
 
! Отговори
i_sh преди 12 години
за техния стандарт - очевидно возилото не е престижно, тези хора нямат нищо общо с обикновения народ и са много далеч от призванието на църквата. нашите духовници нещо много ги влече материалното. Боже, с какво толкова сме съгрешили, че и духовниците ни са такива?
250
1
 
8
 
! Отговори
стоянов преди 12 години
заради такива фарисеи като кирил намразих религията.как да вярвам в бог като виждам колко мъка колко неправда има по света.уж сме равни божии деца но едни са по равни.а и вижте божиите намесници .то не беше педофилия хомосексуализъм мошеничество е как да вярваш.по добре е хората да се научим до си вярваме и да се обичаме.а кирил и другите божии служители ако могат да се засрамят да го направят не заради нас а заради себе си.хора гладуват деца умират а те се возят на скъпи коли.срам и наглост.
249
0
 
9
 
! Отговори
НАРОДА преди 12 години
Варненският епархийски съвет СА МУТРИ И МАФИОТИ В РАСО, ОТДАВАТ ПОД НАЕМ ДЕСЕТКИ ЦЪРКОВНИ ИМОТИ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА ЗА МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ, КОИТО СЕ ПРИБИРАТ В ДЖОБОВЕТЕ ИМ, А ЗА ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЦЪРКВИТЕ СЕ ПРОСЯТ ПАРИ ОТ БЕДНИТЕ ХОРА. ТИЯ ДА ГИ ИЗГОРЯТ НА КЛАДА ПРЕД ХРАМА МАЛКО ИМ Е.
248
1
 
14
 
! Отговори
оли боже преди 12 години
ОЧЕ, ИМАШ ПРАВО. НА ПЛОВДИВСКИЯ ПЕДОРИКА,НЕ Е ЛИ ПО СКЪПО ВОЗИЛОТО И СЕКРЕТАРЧЕТО И ТО НЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ. ВСИЧКИ МАЗНИ ПРЕЛАТИ СА ЗА ЧЕНГЕЛА И ОТАМ НАПРАВО ПРИ ЛУКАВИЯ И В КАЗАНО. КАКВИ ВЯРВАЩИ,КАКВА РЕЛИГИЯ С ТАКИВА АЛЧНИ И ЛЪЖЛИВИ И КРАДЛИВИ ПАТРИКИ. НИКОЙ НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА ЗА ПОП ИВАНА ОТ НОВИ ХАН-НЯМА ДАЛАВЕРА И КЕЛЕПИР.ЗАТУЙ ЩЕ ИМА ДЖАМИИ А ЦЪРКВИ НЕ.МАЗНИ И АЛЧНИ СТЕ ВСИЧКИ, ДЪРТИ ***.
247
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя , църквата е за това ,да ни прави смирени и да ни приучава да се молим вместо та вземем тоягата. Затова сегашните управници-демократи строят църкви , зада сме смирени пред тях.Евала на Френската революция и Волтер.
246
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда."Попа да избере: или бизнесмен, или духовник. Щото сега е търговец в храма и слуга на мамона.
245
0
 
16
 
! Отговори
Тотю министър преди 12 години
Абе тия попове защо не кажат на дядо боже да нахрани пенсионерите "с една риба и пет хляба" както е направил Исус.Нали са уж негови последователи.Или това е *** народ бе майка му стара-нека мрът та да се затрие най-сетне Българията.Да останат само попове ходжи и алчни политици-ВСИТЕ ЗАЕДНО са ДС.
244
0
 
7
 
! Отговори
Отец Онуфрий преди 12 години
А тези, които карат БЕНТЛИ не за 36 000, за 360 000 долара?
243
0
 
19
 
! Отговори
АМБ преди 12 години
Ами то затова и Иисус е ходил с магаре,за да може последователите му да живеят в лукс.За сетен път се убеждавам че религията е най-курвенското изобретение на ***.Законен начин да ограбваш другите,докато църквата тъне в разкош.В стари времена в името на бога са убити стотици хиляди и са конфискувани имотите им.Темплиерите и сегашните масони са продължение на църковната политика.И то в името на златото.Я вижте папата,живее си като бохем,а в същото време проповядва да сме смирени.
242
5
 
2
 
! Отговори
POZNAVA4 преди 12 години
I TOVA AKO E LUKSOZNA KOLA ... EEEEJJ GOLEMI ZLOBARI SME TUI BALGARITE.... A MERC, BMW I AUDI - DETO SA PO 150 000 I GI KARAT RAZNI TAM... I ZA SVEDENIE - CARKVATA E DOSTA BOGATA INSTITUCIJA - DAN4O MENTATA DETO E DEPUTAT MOJE DA VI GO OBJASNI
241
1
 
21
 
! Отговори
... преди 12 години
Слезли един път Бог и Свети Петър на Земята да се разходят. Ходят и гледат един селянин, целия в мазоли оре една нива, псува и пъшка и пот му капе от челото...Господ:- Абе Петре, тоя за какво толкова се мъчи ?- Ами Дядо Боже - ти нали каза, че хората с кървава пот ще си вадят хляба...- Ама аз се пошегувах бе Петре - отговорил Господ.Продължили по-нататък и чуват от една къща писъци, ревове и Господ пак попитал какво става.Свети Петър отговорил:- Дядо Боже - ти нали каза, че хората ще се раждат с мъки и плач - ето това е жена, която ражда...- Ама Петре - аз и този път се пошегувах...Помърморил Дядо Господ и продължили нататък...Срещнали един охранен поп, с румени бузки, маркова килимявка с логото на Версаче,италиански ръчно шити обувки,слизащ от лимузина Линкълн MKZ Хибрид, с кръст от чисто злато и две торби пълни с луканки,суджуци, пастърми, кутии с черен хайвер,с часовник Ролекс на Сваровски и две дамаджани отлежаламанастирска ракия.Попитал пак Дядо Господ:- Абе Петре - онези ги разбхрахме, ами тоя какъв е ?Свети Петър:- Ей тоя Дядо Боже е човека дето разбра, че си се шегувал...
240
0
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
То, ако богатството е заслужено, ок не само по божиите, ами и по човешките закони... Обаче, за какво му трябваше на дедо ти Кирил да се хвали с това? Подарили, му я, подарили... да си я ползва, и да не парадира с нея! Отделно, никой не го задължава да приеме подарък, винаги може и да го откаже!
239
4
 
13
 
! Отговори
Realist преди 12 години
Религиите са най голямата простотия измислена от човечеството. Всичко е с цел омраза, насаждане на различия, конфликти. Исус, Алах, Буда, Тангра, Зевс - всичките "богове" са измислени от хората и нищо повече. Същите приказки и притчи като Библията ги е имало преди 1000-ди години още в древен Египет. А тия попове четат Библията както дявола чете Евангелието. Докато в Африка деца умират от глад всяка минута, Папата харчи милиони за посещения в Рим и Неапол. И това ако е богоугодно...
238
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички агенти на Държавна сигурност вън от Светата обител......Никакъв морал няма в тези хора наричащи себе си духовни пастири......