Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!

Варненският епархийски съвет застана зад дядо Кирил
Обновена: 9 дек 2011 14:28 | 9 дек 2011 10:00,
284
Господ казал: Приеми богатство, ако то е заслужено!
Линкълнът на дядо Кирил. Снимка: Булфото

В декларация Варненският и великопреславски епархийски съвет изрази подкрепата си за своя духовен лидер митрополит Кирил.

В документа е записано, че Линкълнът не е лукс, защото струвал само $36 000.

"Вий сте жалки, бе! Какви журналисти сте вий?!", сопна се отец Иван на събралите се медии по време на специална пресконференция в епархията, където бе прочетена декларацията.

Още по темата

Брифингът бе свикан снощи заради скандала с луксозната екокола на митрополита, която той използва от няколко дни.

"Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един aрхиерей да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!", обяви становището на съвета говорителят на митрополията отец Дончо.

Пак според него автомобилът "Линкълн", който струвал само 36 000 долара, не можел да бъде наречен лукс.

В подкрепа на думите си свещеникът цитира и евангелска притча, според която Господ е казал, че няма нищо лошо да се приеме богатство, ако то е заслужено.

Отец Дончо подчерта още, че Варненският и великопреславски митрополит Кирил не е подавал оставка от Светия синод, тя била само заявена.

"Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е aрхиерей! Така ли лесно се подава оставка от aрхиерей в разцвета на неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!", допълни свещеникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
1
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Като слушах сутринта Божидар Димитров ми идваше да отида в телевизията и да му шибна един шамар.Как можеше да твърди,че църквата не е трябвало да се занимава със социални дейности.***.
216
1
 
16
 
! Отговори
поп-атеист преди 12 години
Поповете направиха повече за атеизма, отколкото комунистите!
215
1
 
12
 
! Отговори
кардинал Ратцингер преди 12 години
За ваше сведение, кардинал Ратцингер, който сега е папа, караше на времето Голф втора употреба, за 6 000 евро!
214
0
 
14
 
! Отговори
Праведен преди 12 години
И влезе Исус в храма Божий, и изпъди всички които продаваха и купуваха в храма, и трапезите на среброменителите претури, и седалищата на онези които продаваха гълъби; 13. Писано е: Домът ми ще се нарече молитвен дом а вие го правите разбойнически вертеп. 13. и казва им: Писано е: Домът ми дом на молитва ще да се нарече; а вие го направихте вертеп разбойнически.Евангелие на Матея, Глава 21
213
1
 
13
 
! Отговори
Поп дяволь преди 12 години
Тоя Кирил направи удара със заменки на църковни имоти и си има хотелче в Гърция-така е богоугодно...
212
5
 
22
 
! Отговори
Раз преди 12 години
Аз съм програмист. Базовата цена 36 000 $ без мита и транспорт и тн, е заплатата ми за малко повече от две години. Какъв е извода ? Вместо да изхабя сумати години от живота си, учейки математики и езици, е трябвало да си пусна брада и да ходя да запомня 2-3 песнопения в семинарията. Току-що осъзнах как съм си пропилял живота.
211
3
 
1
 
! Отговори
Безделник преди 12 години
Щото дедо поп е проводник на онова, с което княз Борис е обединил племената, от които е създадена милата ни родина и защото за силата на духовната вреда разбираме, когато е вече доста късно.
210
0
 
1
 
! Отговори
don4o преди 12 години
qsno e kak sme,shto sme ,fani edinia udari drugia,bg mirizlivi tarikati s maniq za veli4ie
209
0
 
10
 
! Отговори
Безделник преди 12 години
Е, да му е честита колцата на човеко, все пак! То пък, защо да не приеме, като има кой да му я подари?! Вярно, че е малко анонимен този подарък, но пък знае ли човек, колко парици е изпрал на благодетеля си този хаярсъзин с расо!? То не са свещоливници и свещопродавници, без данъчен и финансов контрол от държавата, то не са обреди - радостни и тъжни, пак без такъв, то не са освещавания на мутренски изцепки с хонорари като на фолк-изчадия и т.н. Та защо дедо поп да не яха такваз машинка, а?
208
5
 
8
 
! Отговори
gumichka преди 12 години
Супер се кефя че има възможност да си купи подобна кола, така ще може да я разкарва къде ли не за супер малко пари, тази кола е супер икономична, много по добре е , пред мерцедес или БМВ, за 5 години даже ще е спастила пари. Чудя се само защо медиите не покажат някой мафиот а само безгласните букви показват, които нямат силата да внушават страх????
207
2
 
10
 
! Отговори
ЕМ преди 12 години
Е,досега не вярвах в господ, ама вече вярвам, може и на мен да ми подарят някои колца.
206
0
 
3
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 1981. "Житие на св. праведни и многострадални Иов"2. Християнството ти дава право на избор, т.е. с нищо не те задължава.
205
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Църквата е покварена като всичко друго в днешно време. Гледайте и папата какво прави - поръчва си нов Мерцедес (хибрид - сигурно и това е богоугодно!?), накипрен със злата и корони и тънещ в лукс. Ами и аз искам да съм служител на такъв бог! А така и не разбрахме с какво е заслужено богатството. Да не би да е излекувал някой мирянин от рак или церебрална парализа? Или пък всяка нощ отваря вратите на църквата за бездомници? А може би дава всички подаяния на сираците?
204
12
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Големи моралисти бе. Направо се гордея ,че живея в тази страна.Да ,ама не. Отново ви манипулираха .Не го ли разбрахте? Попа карал скъпа кола.Сякаш не виждате какви коли карат 17-18 годишни пишлемета?Те от къде имат пари да си ги купят ?От къде имат пари разни мутри и т.н. "бизнесмени "да имат палати за над 1 млн.?Помислете върху това.Не ,че оправдавам митрополита,но защо е тази истерия."Не съдете ,за да не бъдете съдени"
203
0
 
17
 
! Отговори
xxx преди 12 години
А на онзи поп който построи приют и помага на хората, държавата ще събаря каквото е направил .... е няма такава държава ....
202
0
 
8
 
! Отговори
Молитва Св. Ефрем преди 12 години
Господи и Владико на моя живот,не ми давай дух на безделие, униние, властолюбие и празнословие.Но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов дарувай на мене,Твоя раб. ПоклонЕй, Господи Царю!дарувай ми да виждам моите прегрешенияи да не осъждам моя брат,защото си благословен во веки веков.Амин. Поклон
201
1
 
13
 
! Отговори
:) преди 12 години
Аз лично почитам религията, нямам нищо против нея, обаче това което се прави е безобразие!!! От къде божи служители намират пари за коли от 30 000 нагоре. Аз лично съм виждал поп да слиза от БМВ за над 100 000лв.Защо никои не пита тях от къде имат пари за тези коли, с една заплата на божи служител едва ли може да се купи такава кола. Отиваш да правиш кращене или сватба, за да снимаш ти вземат в църквата поне 50 лв. - за какво ги заплащаш тези пари - какъв консуматив или услуга ти е дала?
200
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако имаш две ризи,дай едната на ближния си!"- пак цитат от Него
199
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, Господ казал, дали е казал, кой знае след като почти 90 % от Българския народ е много " набожен " както се твърди в медиите и гледат не на Господ в който не са уверени дали въобще съществува а гледат на БОЙКО БОРИСОВ, оня МАКСИМ който е още от прикритата ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ с пистолета на *** или тоя КИРИЛ който искал да раздава на бедните по някой ЛИНКЪЛН !!! Ей ***" НАБОЖЕН " народ ей !
198
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом толкова ги блазни светския лукс да хвърлят божиите одежди.Божият служител трябва да бъде аскет и непоклатим сред човешките съблазни.